De helft van de zwangere vrouwen heeft al toxoplasmose gehad voor ze zwanger werd. Zij hebben antistoffen en zijn voor de rest van hun leven beschermd. Ze kunnen geen toxoplasmose meer oplopen of doorgeven aan hun baby. 50% van de zwangere vrouwen kan de ziekte nog oplopen tijdens de zwangerschap.
De eerste symptomen verschijnen 10 tot 14 dagen na de infectie (de incubatieperiode). De meest voorkomende klachten zijn al dan niet pijnlijke, gezwollen klieren, voelbaar vooral in de hals, onder de oksels en in de liezen. Daarnaast zijn koorts, vermoeidheid, nachtelijk zweten, keelpijn en spierpijn mogelijk.
Toxoplasma gondii kan bij zwangere vrouwen in de eerste maanden na de besmetting dodelijk zijn voor het ongeboren kind. De ziekte kan in een later stadium van de zwangerschap ernstige en blijvende schade aan de ogen en hersenen van de baby veroorzaken.
Draag dus altijd handschoenen en was achteraf goed je handen. Laat iemand anders dagelijks de kattenbak verschonen: Het was toch al een rotklusje, maar om contact met kattenpoep te voorkomen kun je beter niet zelf de kattenbak verschonen.
Komt toxoplasmose veel voor bij mensen? Hoe vaak mensen geïnfecteerd raken met T. gondii is afhankelijk van het land. In Nederland raakt ongeveer 70 tot 80 procent van de mensen op enige moment in hun leven geïnfecteerd.
De helft van de zwangere vrouwen heeft al toxoplasmose gehad voor ze zwanger werd. Zij hebben antistoffen en zijn voor de rest van hun leven beschermd. Ze kunnen geen toxoplasmose meer oplopen of doorgeven aan hun baby. 50% van de zwangere vrouwen kan de ziekte nog oplopen tijdens de zwangerschap.
Toxoplasmose voorkomen
Vermijd rauw vlees en rauwe groenten: Verhit het voedsel voldoende. Vooraf invriezen tot -20°C volstaat ook. Pas op met barbecue, rosbief, gemarineerd en gerookt vlees.
Alcohol, sigaretten en drugs tijdens de zwangerschap
Om met de dooddoeners te beginnen; alcohol, sigaretten en drugs zijn écht uit den boze als je zwanger bent. Ook voor alcohol geldt dat zelfs kleine hoeveelheden zeer schadelijk kunnen zijn voor je baby. Gewoon echt niet doen dus!
Besmetting tijdens de zwangerschap kan ernstige gevolgen hebben voor het kind: van afwijkingen aab zenuwstelsel, oogafwijkingen tot zelfs een miskraam. Bij een toxoplasmose-infectie treden er bij de zwangere vrouw weinig of geen ziekteverschijnselen op. Het doormaken van de ziekte geeft immuniteit.
Toxoplasmose komt door middel van een bloedtest aan het licht. Bij een acute infectie is de toxoplasmose na een week zichtbaar, anders is dat tussen 2 en 8 weken. De bloedtest kun je bij de huisarts of gynaecoloog laten afnemen. Je kunt binnen ongeveer 24 uur de uitslag van de test verwachten.
Je kunt besmet worden door het eten van rauw vlees of via de ontlasting van katten. Daarom wordt aangeraden om tijdens je zwangerschap niet de kattenbak te verschonen, alleen met handschoenen aan in de tuin te werken en de zandbak af te dekken.
Als toxoplasmose moet worden behandeld, kan dat met verschillende antibiotica. Antibiotica van het sulfonamide-type remmen de groei van Toxoplasma gondii. Deze middelen dringen door in de parasiet en verhinderen de aanmaak van een stof die essentieel is voor de parasiet. De parasiet sterft hierdoor.
Parasiet is schadelijk voor ongeboren kind
Dat heeft te maken met kattenpoep. Daarin zit de toxoplasmaparasiet. Die kan bij het verschonen overspringen op de mens en de ziekte toxoplasmose veroorzaken.
Als je al toxoplasmose hebt gehad, ben je er daarna immuun voor en kan een besmetting geen kwaad. Maar als je tijdens de zwangerschap voor de eerste keer besmet raakt, kan dat grote gevolgen hebben. De parasiet kan immers overgedragen worden op de foetus en kan ernstige afwijkingen veroorzaken.
Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.
Thee, kruidenthee en koffie zonder suiker staan in de Schijf van Vijf. Deze dranken zijn gezond om te drinken, ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Het advies is om voor de zekerheid niet meer dan 2 kopjes koffie te nemen. Dat advies geldt ook voor cafeïnevrije koffie.
Gifstoffen in kruiden
Als je te veel van deze gifstoffen binnen krijgt, kun je ziek worden. En je baby ook. Omdat je baby nog in ontwikkeling is, kan hij een minder grote hoeveelheid gifstoffen verdragen. Daarom is het verstandig om je kruiden inname te beperken tijdens je zwangerschap.
Onthoud: tijdens de gehele zwangerschap zijn alle houdingen prima! Buik slapen bijvoorbeeld zal je vanzelf niet meer doen wanneer jouw buik in de weg gaat zitten. Je kan dus veilig op jouw rug liggen of slapen.
Kant-en-klare mayonaise kun je gewoon eten. Als het zelfgemaakt is met rauw ei, eet het dan niet tijdens de zwangerschap.
Carpaccio is gemaakt van rauw rundvlees. Tijdens de zwangerschap kun je beter geen rauw vlees eten, vanwege het risico op een toxoplasmose infectie. De toxoplasmose bacteria kan mogelijk schadelijk zijn voor je ongeboren baby, waarom je carpaccio en andere gerechten met rauw vlees beter kunt laten staan.
Wanneer naar de dokter? Mensen met een verminderde weerstand, waaronder kinderen, bejaarden, zieken en zwangere vrouwen lopen meer risico op toxoplasmose. Als je vermoedt dat je mogelijk toxoplasmose hebt opgelopen en je behoort tot een risicogroep, neem dan contact op met de huisarts.
Door zwangerschapshormonen verandert je stemming, houding, gedrag en geur en dat wordt opgemerkt. Elke kat reageert weer anders op een zwangerschap. Een kat kan opvallend meer knuffels van je willen, of je mis- schien juist opeens negeren. Ook kan je kat plotseling in huis gaan plassen.
In het geval van Toxoplasma scheiden katachtigen de infectieuze eieren van de parasiet uit via hun feces, zij zijn de eindgastheer. Mensen (maar ook veel andere dieren zoals schapen, honden en vogels) zijn tussengastheren. Ongeveer 70% van de volwassen katten draagt Toxoplasma bij zich.