Bekende territoria zijn de zogenaamde poetsstations. Zoals overal in de natuur komen ook in zee vele ziekten voor en lijden vissen aan ectoparasieten, die zich op hun huid hebben vastgezet en profiteren van hun gastheer.
Omdat snoeken een territorium kennen, moet er voldoende ruimte zijn voor alle aanwezige snoeken. En hoe groter de snoek wordt, hoe meer ruimte hij opeist. Komen ze bij elkaar in het territorium, dan vallen ze elkaar uiteindelijk aan. De snoek leeft namelijk grotendeels solitair.
zoetwatervissen: komen voor in plassen, beken, rivieren en andere stromen; brakwatervissen: komen voor in mangroves en overgangsgebieden tussen zee en rivieren; zoutwatervissen: komen voor in zeeën en saline milieus.
Het aquarium moet minstens 1 meter lang zijn.Sommige soorten worden wel 40 cm lang en hebben een aquarium van 4 meter nodig. In een aquarium hou je dus beter (kleine) siergoudvissen. Een 'viskom', bokaal of kleine bak is absoluut ongeschikt om de vissen in te houden.
(de meeste vissen dan) een veelheid van geluiden kunnen produceren om met elkaar te communiceren. Ze kunnen kreunen, grommen, kwaken, donderen, sissen, fluiten, schreeuwen en huilen. Ze ratelen met hun botten en knarsen met hun tanden. Vissen hebben geen stembanden.
Vissen slapen door een deel van hun hersenen in rust te laten. Ze sluiten niet hun ogen maar staan in standby stand. Zo rust de vis zich uit. Ze zullen langzamer gaan ademen en zwemmen.
Ook deze kleine gaatjes spelen een belangrijke rol in hoe vissen horen. Via deze gaatjes, die in contact staan met een gevoelige zenuw, kan de vis trillingen uit het water opvangen. Vissen kunnen dus op twee en soms zelfs drie manieren 'horen', je zou bijna kunnen zeggen dat ze één groot oor vormen.
Goudvissen zijn sociale dieren en dienen dus niet in hun eentje, maar in kleine groepjes van, volgens deskundigen, ongeveer tien vissen gehouden te worden. Heel belangrijk is verder dat de goudvissen in het aquarium over een interessante, afwisselende omgeving beschikken.
Een van de belangrijkste dingen om goed in de gaten te houden bij de verzorging van vissen is de waterkwaliteit. Vissen 'gewoon' in het kraanwater laten zwemmen is geen optie. Het water moet aan specifieke eisen voldoen willen de vissen er in kunnen overleven.
Veel zoetwater vissen leven gemiddeld 1 tot 3 jaar. Enkele van de meest populaire met een korte levensduur zijn guppies en regenboogvissen. Andere vissen kunnen 3 tot 5 jaar leven met de juiste zorg en voeding. Dit zijn onder andere de bèta's en Jack Dempsey.
Verzorging. Een goudvis mag nooit in een ronde vissenkom! De vissenkom heeft een smalle bovenkant en te weinig water, waardoor een goudvis te weinig zuurstof uit het water kan halen. Ook kan de goudvis niet ver genoeg zwemmen in een kom.
Bij de vissen wordt een schuimnest gemaakt dat soms drijft, maar het wordt ook wel onder bladeren geplakt. Drijvende nesten worden meestal tegen drijvende planten bevestigd. Het wordt vaak bewaakt door beide, of een van de ouders tot de larven uitkomen.
Een vis kan hooguit tien minuten leven buiten water. Dus langer dan dat is het zeker niet. Maar doorgaans zal hij vrijwel meteen sterven als hij levend door een vogel wordt ingeslikt.
Snoeken hebben geen natuurlijke vijanden, naast natuurlijk mensen die snoekbaarsvissen als sport hebben verheven.
In principe kunnen alle vissen met tanden bijten. In Nederland gaat het bijvoorbeeld om de snoekbaars, snoek en meerval.
Volgens experts is het hoogst uitzonderlijk dat een snoek een mens aanvalt, maar het gebeurt af en toe wel. Zo stootten wij nog op een verhaal uit Het Nieuswsblad van een jongen die in 2005 gebeten werd door een snoek in Aalst. Ook toen ging het om een elfjarig kind.
Een zoetwatervis is juist zouter dan zijn omgeving en neemt via zijn kieuwen al veel water op. Om te voorkomen dat de vissen opzwellen, moeten ze zorgen dat ze dat water weer kwijtraken. Daarom plassen zoetwatervissen veel. De vissen hebben een opening, een cloaca, waar plas en poep uitkomt.
Voor helder en gezond water is het nodig om het water wekelijks, gedeeltelijk te verversen. Vissen zullen anders maar blijven rondzwemmen in hun eigen uitwerpselen en etensresten. Niet zo fris dus. Laat vissen tijdens het schoonmaken in het aquarium, om te voorkomen dat de vissen in paniek raken.
Goudvissen hebben wel degelijk een geheugen en zullen zelfs hun verzorger herkennen. Natuurlijk is ieder dier zo slim als nodig is. Goudvissen hebben in de natuur vooral een goed aanpassingsvermogen nodig. Daar is hun brein dan ook op ingesteld.
De vijanden van de goudvis De vijanden van de goudvis is voor al roofvis zoals de snoekbaars snoek meerval etc.
Een vis wordt jammer genoeg door veel mensen gezien als een dom/minderwaardig dier. Je kan hem niet aaien, dus dan hoef je er geen rekening mee te houden. Toch heeft een vis zorg nodig. Misschien zelfs wel meer dan een hond of kat.
Lange tijd was de heersende gedachte dat we ons daar vooral geen zorgen over hoeven te maken, want vissen zouden niets voelen. Althans, niet zoiets menselijks als 'pijn'. Maar daar komt de wetenschap nu op terug. Uit steeds meer onderzoek blijkt namelijk dat vissen wel degelijk een vorm van pijn kunnen ervaren.
'Bij angst of stress hebben vissen geen herkenbare mimiek, ze schreeuwen niet, en ze zijn ook nog moeilijk individueel te onderscheiden. Dat beïnvloedt ons denken', aldus de hoogleraar organismale dierfysiologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. In de dierenwelzijnsdiscussie bungelen vissen roemloos onderaan.
Vissen zijn onderdeel van de gewervelden, oftewel dieren met een inwendig skelet en een wervelkolom. Ze hebben ook een zenuwstelsel en hersenen, zoals ook is te zien in onderstaand fragment van het programma 'De Buitendienst' over pijn bij vissen. Qua hersenen verschillen vissen van de mens.