Bij Android kun je zo opslagruimte bekijken en vrijmaken: Ga naar instellingen en tik op 'Batterij en apparaatonderhoud' en dan op 'Opslag'. Bij sommige telefoons kun je meteen op 'Opslag' klikken. Klik op de categorieën om te zien wat voor bestanden ruimte innemen.
Op een smartphone is er altijd intern geheugen aanwezig, hierop staat het besturingssysteem Android en worden standaard allerlei zaken opgeslagen zoals app-data, foto's en downloads. Daarnaast hebben bepaalde smartphones nog de mogelijkheid om gebruik te maken van een microSD-kaart.
Ga op een computer naar google.com/settings/storage om te checken hoeveel opslagruimte je nog hebt. Als je Google Drive gebruikt op het werk of op school, kun je checken of je beheerder een persoonlijke opslaglimiet heeft ingesteld.
Het opslaggeheugen bepaalt dus hoeveel Word documenten, foto's en vakantiefilmpjes je op je laptop kunt bewaren. Werkgeheugen wordt ook wel het interne geheugen of RAM genoemd en is het geheugen waar de processor tijdelijk zijn informatie op kan slaan om er snel mee te kunnen werken.
Elk Google-account bevat 15 GB opslagruimte, die wordt gedeeld door Gmail, Google Drive en Google Foto's. Als je opslagruimte wilt toevoegen aan je opslaglimiet, kun je een Google One-lidmaatschap aanschaffen (waar beschikbaar). Soms krijg je meer opslagruimte via een speciale promotie of gerelateerde aankoop.
Tik op de app Instellingen.Tik op Opslag.In beeld komt de gebruikte opslag en alle opslagruimte. Daaronder staat de gebruikte opslag onderverdeeld naar onder meer 'Apps', 'Systeem' en 'Afbeeldingen'.
De opslagruimte van een apparaat controleren op het apparaat zelf. Ga naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > '[Apparaat]-opslag'.
Ga naar de instellingen van je smartphone.Klik op “geheugen”.Klik onderaan op “opschonen”.Je komt nu op het volgende scherm, daar kan je kiezen wat je effectief wil opschonen.
Foto's en video's nemen meer geheugen in beslag dan je denkt. Ga daarom eens met een kritische blik door je foto's en video's. Afhankelijk van hoe groot de bestanden zijn en hoeveel je verwijdert, kun je hier zo enkele honderden MB's tot GB's mee vrijmaken.
Je kunt op iCloud.com bekijken hoeveel iCloud-opslag je hebt en hoeveel er beschikbaar is. in de knoppenbalk en klik vervolgens op 'Je iCloud-opslag'. Onder de opslagbalk zie je een lijst met apps en functies en hoeveel iCloud-opslagruimte ze gebruiken.
Checken hoeveel opslag je hebt
Ga op een computer naar google.com/settings/storage om te checken hoeveel opslagruimte je nog hebt.
Een Apple apparaat zoals een iPhone, iPad of Mac wordt geleverd met een bepaalde hoeveelheid opslagruimte. Hoe meer opslagruimte je apparaat heeft, hoe meer muziek, apps, foto's en ander materiaal je op dat apparaat kunt opslaan. Als de opslag van je apparaat (bijna) vol is, kun je een melding ontvangen.
64 GB is voor steeds meer mensen niet meer genoeg. 128 GB is bij normaal gebruik en 256 GB meer dan genoeg om te fotograferen en filmen wat je wilt.512 GB is de ultieme hoeveelheid. Genoeg om al je favoriete Spotify-hitlijsten en series offline op te slaan.
Onder 'Accountopslag' staat hoeveel van de opslagruimte in gebruik is. Klik eventueel op Opslagruimte beheren om te zien hoeveel ruimte de verschillende diensten in beslag nemen.
Vanuit 'Opslag beheren' (Android) of 'Beheer opslag' (iOS) ziet u een overzichtje van alle media op de smartphone. Bij 'Controleer en verwijder items' staan bestanden die u mogelijk kunt verwijderen. Bij 'Groter dan 5 MB' staan de grootste bestanden. Daarmee valt dus de grootste slag te behalen.
Ook op je Android-toestel, zoals een Samsung, kun je je cache legen. Per telefoon verschilt het hoe je dit precies doet, maar bij de meeste toestellen regel je dit via de instellingen.Bekijk bij je opslag welke apps en categorieën de meeste opslagruimte gebruiken en klik daarna op 'cache wissen'. Klaar is Kees!
Google Drive: De meeste bestanden in Mijn Drive, zoals pdf's, afbeeldingen, video's en items in je prullenbak. Gmail: Berichten en bijlagen, inclusief items in de mappen Spam en Prullenbak.
Als de cloudopslag vol is, zijn er de volgende opties via Google One: 100 GB voor 1,99 euro per maand of 19,99 per jaar;200 GB voor 2,99 euro per maand of 29,99 per jaar;2 TB voor 9,99 euro per maand of 99,99 euro per jaar.