Geef antwoord op vragen of twijfels die bij ouderen leven. Bied maatwerk: bedenk samen met ouderen creatieve oplossingen voor eventuele obstakels. Kleinschalige activiteiten werken vaak goed. Ook moet je activiteit liefst interactief zijn en niet te lang duren.
Bewegen is goed voor mensen: het activeert lichamelijke en geestelijke processen. En het geeft niet alleen meer energie, maar biedt ook een kans om andere mensen te leren kennen en als het maar even kan er eens op uit te gaan. Ouderen kunnen hun zelfstandigheid behouden door meer in beweging te blijven.
Een persoonlijk begeleider helpt ouderen om zelfstandig te (blijven) leven. Het gaat om één op één-ondersteuning. De begeleider biedt persoonlijke ondersteuning en hulp bij de persoonlijke verzorging vanwege een niet-medische oorzaak. Gezelschap: Iemand om mee samen te zijn, te praten en activiteiten te ondernemen.
Wensen en behoeften ouderen
De wensen en behoeften van ouderen liggen op verschillende levensdomeinen en zijn heel divers. Ouderen vinden het belangrijk om mobiel te blijven zodat ze zelfstandig kunnen blijven wonen, onafhankelijk kunnen blijven en (sociale) activiteiten kunnen blijven ondernemen.
De thuiswonende ouderen hebben vooral moeite met traplopen en het doen van zwaar huishoudelijk werk. Van de 65- tot 74-jarigen heeft 79 procent geen beperkingen, bij 75 jaar en ouder is dat nog maar 51 procent. Vrouwen hebben vaker een of meer beperkingen in het dagelijks leven dan mannen.
Ouderen geven aan dat kwaliteit van leven voor hen betekent dat ze kunnen (blijven) doen wat belangrijk voor hen is, zoals het uitoefenen van een hobby, bewegen of het doen van vrijwilligerswerk. Daarnaast zijn aspecten als lichamelijke en geestelijke gezondheid belangrijk, evenals het hebben van sociale contacten.
Oorzaken van weinig bewegen onder 55-plussers
De fysieke belemmeringen die mensen ervaren bij bewegen zijn vaak een reden om niet of minder te bewegen dan gewenst. Denk aan pijn, niet vol kunnen houden, problemen met gezichtsvermogen of balansproblemen. Andere oorzaken liggen meer in de sfeer van mentale belemmeringen.
Ondersteunings- en begeleidingsmethodieken
Hierbij wordt goed gekeken wat de cliënt nog kan, waar hij moeite mee heeft of krijgt en wat hij niet meer kan. Belevingsgerichte ouderenzorg richt zich onder andere op zoekend reageren, positieve contactmomenten en de belevingswerelden van de cliënt en professional.
Begeleidingsmethode: systematische manier om van een beginsituatie naar een eindsituatie te werken.
Dagbesteding bestaat uit activiteiten overdag met een groep mensen, onder begeleiding van professionals. U ontmoet andere mensen en heeft een zinvolle invulling van uw dag. Dagbesteding kan ook helpen om mantelzorger(s) te ontlasten.
Het oplossen van eenzaamheid bij ouderen
Vaker bellen en vragen hoe zijn/haar dag was. Vaker op bezoek gaan, gezellig een spelletje doen of samen de krant lezen. Vaker gaan fietsen of wandelen met uw naaste. Echt aandacht schenken aan een oudere.
De meeste mobiliteitsproblemen bij ouderen worden veroorzaakt door aandoeningen aan het bewegingsapparaat, ofwel de botten, spieren en pezen die ervoor zorgen dat iemand kan bewegen. Voorbeelden daarvan zijn reuma, artrose en rugklachten.
De beweegrichtlijn voor volwassenen en ouderen luidt als volgt: Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen.
Bridge is een boeiend kaartspel dat wordt gespeeld met vier personen (twee tegen twee) en 52 kaarten. Tijdens het spelen legt iedere speler om de beurt een kaart op tafel. Deze vier kaarten samen noemen we een 'slag'. Degene die de hoogste kaart heeft neergelegd wint de slag.
U wordt hulpbehoevend, uw geheugen gaat achteruit, bewegen gaat minder goed en het onderhouden van sociale contacten wordt moeilijker. Het is zeker niet vreemd als u zich thuis niet meer helemaal zelf kunt redden. Daarom biedt Vivent dagbesteding aan waar u samen met anderen met dementie aan kunt deelnemen.
Kwaliteit van leven betekent voor ouderen dat ze kunnen doen wat ze fijn vinden en wat hun leven betekenis geeft, zoals naar buiten gaan of met de kleinkinderen spelen. Gezondheid is daar een voorwaarde voor. In een gesprek vanuit vertrouwen kunnen ouderen duidelijk maken wat ze belangrijk vinden.
Welbevinden als focus van zorg
Dat vraagt om een andere aanpak: liefdevolle zorg en de juiste aandacht voor wie de cliënt is, zijn leefstijl en zijn sociale en fysieke omgeving. Welbevinden zou de primaire focus van zorg moeten zijn.
Beweegadvies voor ouderen
Voor ouderen luidt het advies: 150 minuten per week, verspreid over meerdere dagen, matig intensief bewegen. Bijvoorbeeld door te wandelen, fietsen, golfen, zwemmen, de hond uit te laten of flink door te werken in het huishouden of in de tuin.