Het gerucht dat een verfrissende douche na de zonnebank ervoor zorgt dat het bruin weer wordt weggewassen en -geschrobd, klopt absoluut niet. De bruine tint ontstaat in de huid, niet op de huid. Verzorg je huid met een douche en een vochtinbrengende crème, dan komt het bruin beter tot zijn recht.
Mag je douchen voor de zonnebank? Over het algemeen vormt het dus geen probleem om na de zonnebank te douchen, als je tenminste geen bronzers gebruikt. Daarentegen raden we het sowieso af om onder de douche te stappen voordat je naar de zonnestudio gaat om een kleurtje op te bouwen.
Wat je wel beter vermijdt, is een douche voor de zonnebank. Sommige mensen geloven dat een propere huid ervoor zal zorgen dat je sneller bruint. Maar in werkelijkheid moet je ten allen tijde vermijden dat je onder de zonnebank gaat met een vochtige huid.
Wanneer je een zonnebankcrème gebruikt met bronzer is het echter wel belangrijk nog even te wachten met douchen na de zonnebank. De werkzame stof in de bronzer werkt 4 tot 8 uur na de zonsessie. Wacht dus zeker 4 uur voordat je gaat douchen, maar nog beter om 8 uur te wachten.
Hoe lang blijft de bruine teint behouden? Tot ongeveer 2 tot 4 weken na de laatste zonnesessie. Door het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid worden de bovenste huidcellen geleidelijk afgestoten. Na circa 28 dagen heeft de huid zich volledig vernieuwd.
Eén keer goed verbranden is voldoende. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer jonge mensen melanomen ontwikkelen, en dat daar vaak een periode van zonnebanken aan vooraf is gegaan. 'Niemand weet precies bij hoeveel keer per jaar je "veilig" zit, omdat elk huidtype anders reageert.
Kun je nu onder de zonnebank met je telefoon en AirPods? Ja, het zou kunnen maar wij raden het niet aan. De temperatuur van je smartphone kan oplopen, het beeldscherm kan strepen krijgen waardoor je de smartphone niet meer kan gebruiken.
Als beginner is het goed om te beseffen dat je niet direct resultaat hoeft te merken na je eerste zonnebank minuten. Het kan even duren voordat je wat kleur krijgt. Wees dus geduldig en ga niet extra lang onder de lampen liggen, omdat je zo snel mogelijk bruin wilt worden. Opbouwen is belangrijk, net als bescherming.
Van één bezoekje, ga je niet opeens langdurig bruiner worden. Daarom raden wij je in het begin aan om voor een wekelijkse beurt onder de zonnebank te kiezen. Op die manier zal de bruine kleur dieper doordringen in je huid. Als beginner doe je er goed aan de duur van je sessie te beperken tot 10-15 minuten.
Cosmetica, make-up of parfum onder de zonnebank
Verwijder dus altijd make-up, laat je luchtje weg, of je was je cosmetica er eerst af. Dit kan bij ons in de zonnestudio voordat je gaat zonnen.
Hoelang lig je eigenlijk onder een zonnebank? Dit is afhankelijk van je huidtype. Jouw huid bepaalt hoeveel UV je kunt verdragen en hoelang je daarvoor onder de zonnebank kunt. Globaal kunnen we zeggen dat het tussen de 12 en 20 minuten is.
Onder de zonnebank wordt je huid in een korte tijd blootgesteld aan een hoge dosis uv-straling. Meer uv-straling betekent meer risico op huidkanker. Op korte termijn is het resultaat een bruin kleurtje. Het bruine kleurtje verdwijnt, maar je de huid blijft beschadigd.
Dermatologen geven aan dat je er verstandig aandoet om sowieso niet vaker dan één keer per maand onder de zonnebank te gaan terwijl ze je bij de meeste zonnestudio's vertellen dat je rustig eens in de twee weken kan gaan.
Technisch gezien kun je 2 dagen achter elkaar bruinen.Door dit te doen, vergroot je echter wel het risico op overmatige blootstelling.
De gemiddelde doucheduur is 7,7 minuten en het gemiddelde aantal liter water per persoon per dag voor het douchen komt uit op 46,2. Afhankelijk van het type douche verschilt het watergebruik tussen de 44,6 en 79,6 liter per douchebeurt.
Zonnebanken met ergonomisch gevormde ligvlakken kunnen dit verminderen. Het helpt om tijdens het zonnen even op uw buik te liggen of af en toe te gaan 'verliggen' zodat er geen drukplekken kunnen ontstaan.
Bruin zonder zon
Uiteindelijk kun je niet geheel voorkomen dat de kleur vervaagt. Door een bruin zonder zon te gebruiken of door gebruik te maken van de zonnebank kun je je kleur toch nog behouden. Let op bij het gebruik van een zonnebank goed op dat je niet verbrand, en gebruik bij voorkeur een zonnebankcrème.
Het zorgt voor een sterke weerstand, maar ook voor gezonde botten, tanden en spieren. Dan ben je 2 dagen op je favoriete vakantiebestemming en dan is het weer zo ver. Verbrand! Als je goed je kleurtje opbouwt onder de zonnebank voordat je op vakantie gaat is dat verbranden verleden tijd.
Tussen iedere zonsessie moet minimaal 48 uur zitten. Als je dus op dinsdag onder de zonnebank bent geweest, mag je donderdag weer zonnen.
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op. Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
Hoe vaak per dag mag ik onder de zonnebank? Ga niet meer dan 1 keer per dag onder de zonnebank. Maak hierbij geen onderscheid tussen binnen en buiten zonnen, uw huid doet dat ook niet. Houdt bij een normaal zongedrag in de natuurlijke zon een maximaal aantal sessies op de zonnebank aan van ongeveer 50 maal per jaar.
Moet ik zelf spullen meenemen om te zonnen? Nee, u heeft niets nodig als u bij ons komt zonnen. Er ligt altijd een schoon handdoekje op de zonnebank en een verfrissingsdoekje. Aan de cosmeticabalie kunt u gratis gebruik maken van een reiniger, crème en watjes om uw make-up voor het zonnen te verwijderen.
Smeer je na de zonnebrandkuur in met een vochtinbrengende crème of lotion. Vooraf hoef je je niet in te smeren met een zonnebrandcrème. De hoeveelheid licht is namelijk op jouw huidtype afgestemd, waardoor deze bescherming niet nodig is. Sterker nog, het vermindert het effect van de zonnebank.