Mozes is de grootste profeet van Israël, want met niemand ging JHWH zo vertrouwelijk om als met hem. De God van Abraham, Isaak en Jacob openbaarde aan hem zijn naam. Hij was het die de Israëlieten uit Egypte leidde en aanvoerde tijdens hun woestijntocht naar het beloofde land.
Vele jaren later kiest God Mozes uit om het Joodse volk – dan nog de Israëlieten – te bevrijden. Mozes' moeder laat hem de Nijl op drijven in een mandje. Mozes leidt de Joden weg uit Egypte om door de woestijn naar het beloofde land – het huidige Israël – te gaan, dit staat bekend als de exodus.
Jochebed of Jokebed of Jochébed (Hebreeuws: יוכבד, "JHWH is gewichtigheid / kracht") was volgens de overlevering in de Hebreeuwse Bijbel de vrouw en tante van Amram, en de moeder van Mirjam, Aäron en Mozes.
Volgens William G. Dever, een Amerikaanse archeoloog en expert in de oudheid van het Midden-Oosten, ligt de waarheid over de Bijbelse Mozes ergens in het midden. Dat betekent dat Mozes waarschijnlijk niet heeft bestaan zoals in de Bijbel, maar dat 'een op Mozes gelijkende persoon kan hebben bestaan' rond 1300 v. Chr.
Van onze kerkredactie AMSTERDAM - 'De aartsvader en wonderman Mozes, die de Rode Zee in tweeën spleet en op de berg Sinaï de tien geboden ontving van God, heeft in het geheel niet bestaan.
En dan vertellen de evangelisten dat Jezus 'doodleuk' óver die zee wandelt (Matteüs en Marcus). Hij domineert de plek vanwaar het kwaad zijn macht over mensen uitoefent. Dat Jezus over de zee wandelt is een geloofsuitspraak.
De beschrijvingen in de Koran van de farao tijdens de exodus komen overeen met de regeerperiode van Ramses II tijdens de achttiende Dynastie. ,,Farao Ramses II regeerde 67 jaar lang, een periode waarin gebeurtenissen zoals de exodus konden plaatsvinden", zo meent Hawass.
Volgens het bijbelboek Exodus leefde Mozes ongeveer 13 eeuwen vóór Christus, en hij was honderdtwintig jaar toen hij stierf. Hij werd 1613 jaar vóór Christus geboren.
Volgens de joodse traditie heeft Mozes vlak voor zijn dood alle verhalen van Israël zowel opgetekend als mondeling overgedragen. Uit zijn geschriften zou de Tora (= eerste vijf Bijbelboeken) zijn ontstaan. 'De Wet van Mozes' of 'Mozes' staat dus voor de Pentateuch.
In Exodus 14 vers 21 en 22 staat: “Toen Mozes zijn hand uitstrekte over de zee, zo deed de HEERE de zee weggaan, door een sterken oostenwind, dien gansen nacht, en maakte de zee droog, en de wateren werden gekliefd.
Hij werd begraven in het dal bij Bet-Peor in Moab; tot vandaag toe weet niemand waar zijn graf ligt. God begraaft Mozes? Volgens joodse en christelijke traditie is Mozes door de HEER zelf begraven.
Het hindoeïsme komt uit India en is de oudste godsdienst op aarde. De hindoes vereren veel goden en godinnen. Ze denken dat alle goden eigenlijk verschillende vormen van één goddelijke oerkracht zijn. De heilige boeken zijn de Veda's.
“Als je alleen maar bezig bent met seksueel rein zijn, dan is dát de zonde. Want het gaat ten koste van je relatie met God. Maar als je geen oog houdt op wat goed en wijs is om te doen, dan is dat ook zonde. Het zit hem dus niet zozeer in of het wel of niet voor het huwelijk gebeurt.
Wanneer we de leeftijden terugrekenen, is Mozes 64 jaar na het sterven van Jozef geboren. Mozes was 80 jaar oud, toen de Israëlieten vertrokken uit het land Egypte. Dus 64 + 80 = 148 jaar na de dood van Jozef.
Oudtestamentische naam van onzekere etymologie, vaak verklaard als Hebreeuws 'uit het water gehaald', op grond van het verhaal van het 'biezen kistje' in Exodus 2. Waarschijnlijk is het echter een Egyptische naam. Mose heeft de betekenis 'kind'. Mozes is de naam van de grootste Israëlitische leider en wetgever.
In Nederlandse Bijbelvertalingen staan de letters JHWH voor de vier Hebreeuwse medeklinkers die tezamen de naam vormen van de God van Abraham, Isaak en Israël. Over de betekenis van JHWH wordt al eeuwenlang gediscussieerd. De Godsnaam is volgens joden zo heilig dat hij niet mag worden uitgesproken.
Bitja (Hebreeuws: בִּתְיָה, bat-jah, "dochter van JHWH"; afgeleid van het Egyptische bj. tj. t, "koningin") was volgens de Hebreeuwse Bijbel een dochter van een farao.
[17] In totaal zijn er dus van Abraham tot David veertien generaties, van David tot de ballingschap in Babylon veertien generaties, en van de ballingschap in Babylon tot de Messias veertien generaties.
Nederlandse wetenschappers hebben een geschreven versie van het verhaal over Adam en Eva ontdekt die ouder is dan het bijbelboek Genesis. Het verhaal staat op kleitabletten uit de 13de eeuw voor Christus. Daarmee is het zo'n 800 jaar ouder dan Genesis.
Het islamitische verhaal is in grote lijnen dit: Mohammed kreeg rond 610 bij Hira, een berg bij Mekka, voor het eerst een verschijning van de engel Gabriël (Jibril). In de loop van 22 jaar gaf de engel hem de boodschap van Allah door.
“Zo'n harem bestond vaak uit honderden vrouwen. Het was in die tijd namelijk zo dat diplomatieke relaties met een huwelijk bezegeld werden.” Dus een overeenkomst tussen de farao en een buitenlandse koning mondde vaak uit in een huwelijk. En dan kreeg de farao er niet alleen een vrouw bij.