Appelmoes wordt bereid door appels met kristalsuiker in weinig water in 10 tot 20 minuten volledig gaar te koken.Vervolgens wordt dit brouwsel door een passeerzeef geperst, of fijn gemalen. Van appelcompote wordt gesproken, wanneer de appels grof zijn gemalen. Appels kunnen geschild of ongeschild worden gekookt.
De appels gaan er met steeltje, schilletje en al in. De appels worden in stukken gesneden en gezeefd waarbij de schil, pitjes en de rest van het klokhuis wordt gescheiden van het vruchtvlees - dat uiteindelijk moes wordt. Natuurlijk gooien we niets weg: alle restjes worden hergebruikt als veevoer!
Bij appelmoes is de appel helemaal tot moes gekookt. Er zitten geen grove stukjes appel meer in. Appelcompote heeft wel nog duidelijke stukjes appel.
In principe zijn alle appelsoorten te gebruiken voor appelmoes, maar de ene soort is gewoon beter dan de andere soort. Vooral de ietwat zuurdere appels, we spreken liever van zoetzuur, zijn beter geschikt voor appelmoes, en dat is ook van toepassing op de wat vastere appelsoorten.
De meest gebruikte appels voor het maken van appelmoes zijn Jonagold, Goudrenet, Elstar, Cox en Golden Delicious. Je kunt bij het maken van appelmoes kiezen voor een soort appels, maar een combinatie van meerdere appels is ook goed mogelijk.
Is appelmoes gezond? Appelmoes zonder toegevoegde suikers is volgens het Voedingscentrum een verantwoorde keuze, maar mét toegevoegde suikers niet. Bovendien is appelmoes niet even gezond als een appel. Kauw je op een appel, dan raak je meer verzadigd dan wanneer je een schaaltje moes opeet.
Dat er weinig appeljam is, heeft een historische oorzaak. De meeste jams zijn gemaakt van fruitsoorten die je niet al te lang kunt bewaren, zoals bessen en aardbeien. Om verspilling te voorkomen, werd er dan maar jam van gemaakt. Appels zijn een stuk langer houdbaar en dus was er vroeger geen appeljam.
Hoe lang kun je Appelmoes bewaren? Vers gemaakt appelmoes kun je in een afgesloten bak nog 2 tot 3 dagen bewaren in de koelkast. In de vriezer kun je dit overigens nog tot 3 maanden bewaren. Een pot of blik gekocht appelmoes kun je langer bewaren, zolang de pot of het blik nog niet geopend is.
Elstar is het populairste handappeltje van Nederland. Misschien heb je hem nu zelfs op je fruitschaal liggen. Deze zoetzure appel met fijn cassisaroma is een echte alleskunner: heel geschikt voor appelmoes, appelsap en appeltaart.
Appelmoes wordt bereid door appels met kristalsuiker in weinig water in 10 tot 20 minuten volledig gaar te koken. Vervolgens wordt dit brouwsel door een passeerzeef geperst, of fijn gemalen. Van appelcompote wordt gesproken, wanneer de appels grof zijn gemalen. Appels kunnen geschild of ongeschild worden gekookt.
Schillen zitten bomvol vezels, mineralen en andere belangrijke stoffen (zoals caroteen in wortel). Ze zijn er van nature voor de bescherming van de vrucht of groente, en daarom zitten ze vol antioxidanten zoals vitamine C en E. Een hoog gehalte aan voedingsvezel maakt de schil lekker stevig.
Het is geen groente
Het is lekker, dat wel, maar we vergeten vaak dat appels geen groenten zijn maar fruit. Appelmoes kan groente niet vervangen en dit zie je bijvoorbeeld in de vergelijking met andijvie. Andijvie bevat namelijk veel meer mineralen en vitaminen dan appelmoes.
Knijpfruit zijn zakjes, met een tuit aan de bovenkant. De zakjes bestaan vrijwel altijd uit gepureerd fruit, fruitpulp, en fruit concentraten. In vele varianten vinden we ook toevoegingen zoals suiker en conserveermiddelen. Ze zijn er in allerlei fruitsmaken, ook biologisch.
Appelmoes invriezen is heel goed mogelijk, maar beter is het dan wel om geen of beduidend minder suiker te gebruiken in de zelfgemaakte appelmoes. Weliswaar kun je appelmoes invriezen als er suiker in de appelmoes zit, maar het invriezen, en dat komt door de suiker, zal veel langer duren.
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water. Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen.
Geleisuiker is kristalsuiker waar pectine en citroenzuur aan toe is gevoegd, de productie ervan begon in 1965. Geleisuiker wordt gebruikt voor het conserveren van vruchten, om zo jams en dergelijke te maken. Om dit mogelijk te maken zijn aan de suiker pectine en citroenzuur toegevoegd.
Was de 1 tot 2 kilo appels en snij ze in stukjes die in je sapcentrifuge kunnen. Schil, steeltjes en pitjes kun je laten zitten. Duw de appelstukjes door de sapcentrifuge en pers troebel sap; vang dit op in een schone kan of schaal. Zeef het troebele sap door een schone kaasdoek of theedoek.
In de koelkast zetten en binnen 2 weken opmaken. Ook geopende potten die nog niet leeg zijn in de koelkast bewaren en uiteraard: met een schone lepel moes er uit halen als de pot niet leeg gaat.
De schillen en klokhuizen gaan er uit, er komt wat water en eventueel suiker bij, dus over het algemeen kun je aanhouden dat het gewicht aan appels gelijk moet zijn aan de inhoud van de potjes. Dus voor 4 potjes van 250 ml een kilo appels. Hoeveel dat er zijn hangt, nogmaals, van de grootte van de appels af.
In één kilo zitten gemiddeld 5 appels. Dat zijn dus 725.000.000 appels die wij elk jaar met z'n allen eten in Nederland! Per huishouden eten we gemiddeld 19 kilo aan appels (dus 95 appels) per huishouden per jaar.
Sommige geneesmiddelen (middeltjes tegen diarree en krampwerende middelen) kunnen diarree doeltreffend verlichten. Toch blijven maatregelen op het vlak van voeding cruciaal. Ga vooral voor geraffineerde zetmeelhoudende producten (wit brood, witte rijst enz.), gestoofde groenten en fruit (appelmoes, wortelpuree enz.)
Kauw goed. Kies voor voedingsmiddelen met oplosbare voedingsvezels zoals witte rijst, wit brood, havermout, bananen, appelmoes of fruit in blik.
Fruit is vezelrijk. U mag enkel kleine porties fruit met een vezelgehalte < 1g per 100g eten, zoals abrikoos op sap, appelmoes, kers op siroop, mandarijn op siroop, meloen uit blik en vers.