Je kan ook je broodjes de avond van tevoren helemaal voorbereiden, dus kneden, 1e rijs en vormen.Dan nog even kort laten rijzen op kamertemperatuur en dan de koelkast in. Dan kun je ze de volgende ochtend zo afbakken.
Bij zachte broodjes is het voordeel dat je ze een dag van tevoren al kan klaarmaken. Je kan ze zelfs al beleggen en bewaren in de koelkast onder vershoudfolie. Ben je meer fan van harde broodjes? Maak dan de dag van tevoren al borden met verschillend beleg klaar.
Gesneden en belegd brood, zoals sandwiches, kun je vers en fris houden door wat blaadjes sla tussen het beleg en het brood te leggen. Dat kan een blaadje kropsla zijn of wat fijngesneden reepjes ijsbergsla. Ook zeer dun gesneden schijfjes tomaat, komkommer of appel houden het brood mals en fris.
In principe is dat geen probleem. Je kan het brood de eerste keer laten rijzen zoals je het altijd zou doen.
Zorg dat je belegde broodjes sla hebben tussen het brood en het beleg. Door deze 'buffer' blijft het brood langer vers. In tegenstelling tot standaard brood kun je belegde broodjes, die je dezelfde dag voor de picknick maakt, wél het beste in de koelkast bewaren.
Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.
Natuurlijk kan het wel eens gebeuren dat er over blijven, deze kan je prima bewaren. De voorkeur heeft om ze in een goed afgesloten plastic zak te doen in de broodtrommel. Liever niet in de koelkast omdat de broodjes dan sneller uitdrogen. In een plastic zakje zullen de korstjes wel snel minder krokant worden.
Om brood langer te kunnen bewaren kan het uiteraard ingevroren worden, dan kan het minimaal een maand meegaan. Heeft u afbakbroodjes gekocht? U kunt ze 2 – 3 dagen bewaren, mits goed afgesloten en op een droge en donkere plek. In de zomer adviseren wij om de broodjes in de koeling te bewaren.
Stop het in een plastic zak of in een luchtdichte brooddoos, dan blijft het langer mals. Of verkies je een krokante korst? Dan bewaar je je brood best in een papieren zak.
Bewaar zachte broodjes niet in de koelkast. Daarin verouderen ze veel sneller en drogen de broodjes snel uit. weken in de vriezer bewaren.
Je kunt de sandwiches het beste op de dag zelf maken. Het liefst zo kort mogelijk voor aanvang, dan blijven de sandwiches lekker vers.
Verse stukken fruit, gedroogde noten, een koude quiche of brood zijn goede opties om mee op pad te nemen. Crackers of wraps blijven ook goed. Qua broodbeleg zijn producten zoals 100 procent pindakaas, een (hard) gekookt ei of hummus goede voorbeelden om mee te nemen.
Het geheim van een knapperig korstje zit 'm in voldoende stoom, de baktijd en -temperatuur. Stoom vormt de korst in het begin van de baktijd. Daarna wordt ze extra knapperig tijdens het bakken.
In principe kun je ieder broodrecept gebruiken. De avond van te voren kun je beginnen met het deeg maken, daarna moet het een nacht in de koelkast rijzen.
Oude harde broodjes weer vers maken
Verwarm je oven voor op 200 graden. Houd je broodjes een paar tellen onder de stromende kraan zodat ze goed nat worden. Leg je broodjes hierna op het rooster in de oven en bak ze zo'n acht tot tien minuten. Kijk tijdens het bakken af en toe of de broodjes niet te hard gaan.
Liever brood
Dat geeft meteen fris broodbeleg voor de volgende dag. Verpak spreads en brood altijd apart. Zo voorkom je slappe, doorweekte boterhammen. Een lunchbox met aparte vakjes is altijd een goede investering.
Rijstpapierwikkels zijn plakkerig. De makkelijkste manier om te voorkomen dat ze aan uw werkoppervlak en zichzelf blijven plakken, is door ze nat te houden . Werken op een vochtige handdoek helpt ook om plakken te voorkomen en helpt bij het rollen.
Verwarm je oven voor op 180 graden Celsius en stop je pistolets voor maximaal vier minuten weer in de oven. Dan zijn ze normaal weer krokant. Let wel, zulke pistolets zullen uiteraard nooit hetzelfde smaken als van bij de bakker.
Standaard krijg je 4 min pistolets (en/of mini sandwiches) per persoon, maar je kan dit aanpassen aan je eigen voorkeuren. Je kan ook opteren om (deels) mini sandwiches toe te voegen. Standaard krijg je 3 mini pistolets en 1 halve wrap, maar je kan dit aanpassen aan je eigen voorkeuren.
Moet ik de bakplaat of het ovenrooster gebruiken? Of je in een recept gebruik maakt van de bakplaat of het ovenrooster hangt af van wat je maakt. Bakvormen plaats je op het rooster, zo kan de warme lucht goed aan alle kanten van de bakvorm komen. Koekjes en broodjes plaats je op een (met bakpapier beklede) bakplaat.
Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst. Eet dit brood wel dezelfde dag op, want nadien droogt het wel snel uit.
Dit doe je door het brood te besprenkelen met water en voor 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden celsius opnieuw af te bakken. Op deze manier wordt de korst weer lekker krokant en de binnenkant zacht. Precies wat je wilt!
Hoewel brood het best niet in de koelkast bewaard kan worden, kun je belegde broodjes beter wel koel bewaren. Zeker als je het belegd hebt met kip of vleeswaren. Dit in verband met kans op bederf van het beleg bij te hoge temperaturen.
Hoe lang blijven afgebakken broodjes goed? Afgebakken broodjes blijven meestal 1-2 dagen goed. Bewaar ze in een broodtrommel om ze vers te houden.