Geneeskrachtige werking van anijs
Anijszaad zit bomvol vitamine B (vooral B6) en mineralen, zoals ijzer, koper, calcium, fosfor, zink, kalium en magnesium. Daarnaast bevordert anijszaad de spijsvertering, en helpt het tegen maagpijn en menstruatieproblemen.
Van dit specerij een verwarmende thee maken, helpt daarom bij griep en verkoudheid. Je maakt het zo: leg twee steranijsvruchten, een stuk verse gember van zo'n vier centimeter en een kaneelstokje in een flinke theekan. Giet hier 1,2 liter kokendheet water op en laat alles tien minuten trekken.
Anijs is een kruidachtige plant waarvan je de zaadjes kunt eten. Die zaadjes hebben een hele specifieke, zoete smaak.
Anijs smaak
Anijs heeft een uitgesproken zoete en warme smaak. Je kunt anijs en/of gemalen anijszaad (anijspoeder) gebruiken: In anijsbrood of pepernoten.
Ook bij maagpijn en winderigheid geeft anijs veel verlichting. Het werkt ook laxerend. Anijs bevat een etherische olie wat weer anethol bevat. Deze stof geeft een kalmerend en vooral rustgevend gevoel.
Das war einmal…. Twee jaar geleden stopte De Ruijter met de productie van hun anijsblokjes. Als reden gaven ze dat de machine waarmee ze de anijsblokjes maakten versleten was, en dat ze geen nieuwe onderdelen meer konden krijgen. Als alternatief boden ze anijsstaafjes aan.
Anijs kan worden gebruikt om luchtwegproblemen te verminderen of tegen te gaan. Bij astma kan het de ademhaling verbeteren, bij kinkhoest kan het de hoest verminderen, een verkoudheid kan sneller voorbij zijn. Anijs kan een positief effect hebben op de borstvoeding.
Het verschil tussen anijszaad gemalen en steranijs
Steranijs komt van een boom die in Azië groeit. Steranijs is iets bitterder en heeft een sterkere smaak van zoethout dan anijszaad. Zijn sterke smaak heeft het te danken aan de grote hoeveelheden anethol die zijn etherische oliën bevatten.
Steranijs verbetert de bloeddoorstroming, vertraagt de ademhaling en kalmeert de zenuwen en de spieren. Daardoor kan het gebruikt worden om beter in te slapen en om te kalmeren. Een kopje thee met steranijs voor het slapengaan kan helpen om te ontspannen en rustig in te slapen.
Daarnaast is deze plant behoorlijk giftig. Je kunt er van gaan hallucineren, epileptische aanvallen krijgen, misselijk en onbehaaglijk worden en spierspasmes krijgen. Stop deze dus vooral niet in je thee of favoriete gerecht!
Je kunt ook een hele steranijs toevoegen aan gerechten, zo neemt een saus of stoofpot de smaak van de steranijs over. Haal de steranijs er voor het serveren wel weer uit, deze kun je namelijk niet in zijn geheel opeten. Dit heerlijke kruid wordt vooral veel gebruikt in Indonesische en Chinese gerechten.
Maak zelf anijsmelk door de inhoud van één tot twee zakjes op te lossen in een beker warme melk. Even roeren en uw anijsmelk is klaar.
In de keuken kun je verschillende delen van de anijsplant gebruiken. Vooral de anijszaadjes zijn in Nederland bekend. De zaden zijn (heel of gekneusd) smaakmakers in desserts, gebak, zoete en zure inmaak, curry en bitters, zoals arrak. Hierbij spreken we vooral over de Europese (Griekse), Arabische en Indiase keuken.
Venkel (Foeniculum vulgare) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). Het is een naar anijs smakende plant waarvan de draadvormige vertakkingen van de bladeren als kruid en de zaden als specerij gebruikt worden.
Verder zuivert anijs de adem en neutraliseert geurtjes na het eten van bijvoorbeeld knoflook.
Je kunt de zaden dan in hun geheel of tot poeder gemalen gebruiken. Donker en droog en koel bewaard zijn de zaden minimaal een jaar houdbaar. Je kunt natuurlijk ook een klein deel van de zaden niet in de keuken gebruiken maar bewaren; om het jaar erop weer te zaaien.
Hele specerijen – denk: steranijs, komijnzaad, kaneel en kardemom – kun je langer bewaren, zo'n acht tot tien maanden om precies te zijn.
Anijs heeft veel voordelen voor het immuunsysteem. Deze aromatische plant helpt ook om het bloed te zuiveren. Het heeft ook antibacteriële effecten en helpt veel ziekten zoals verkoudheid, migraine, hoest en angst te verhelpen.
Anijsblokjes zijn helaas niet echt wat je zegt gezond. Het bestaat voornaam uit suiker. Naast suiker als hoofd ingrediënt bevat het dextrose ( suiker) gehard plantaardig vet en een anijs extract. De bedoeling is om een blokje te laten oplossen in een pannetje melk wat aan de kook wordt gebracht.
Anijs & Venkel
Gebruik niet te veel anijs en venkel. Hierin zit namelijk een bepaalde aromastof (estragol), die bij dieren schadelijk is. Het is nog niet duidelijk of dat ook geldt voor mensen. Natuurlijk kan een beschuit met muisjes (anijs) of een kopje venkelthee geen kwaad, maar overdrijf niet.
Wel zit daar behalve anijs ook suiker, dextrose en gehard plantaardig vet in. Anijsmelk schijnt trouwens een typisch Nederlands drankje te zijn.
Anijspoeder kan in taarten, cakes en koekjes worden gebruikt. Anijs is een veelzijdig kruid en wordt ook medicinaal toegepast. Het smaakt zoet en heeft een typische smaak die je ook tegenkomt in likeur, zoals raki. Anijspoeder is ook lekker bij fruit, noten, pompoen en worteltjes.
Anijs wordt als aromatiserend kruid gebruikt in de keuken en in alcoholische dranken. Traditioneel is het trekken van anijs in melk, dat zeer geurige (maar niet zoete) anijsmelk geeft. Anijsblokjes worden bereid van suiker met anijsolie.