Dan zijn er nog allerlei dingen die je in je schoenen kunt stoppen, die optrekkende kou vanuit de zool tegenhoudt. Denk aan inlegzooltjes. Je hebt ze bijvoorbeeld van wol of speciale thermische inlegzooltjes. Wil je helemaal zeker zijn van warme voeten, plak dan een voetverwarmer onder je sokken.
Door te lopen op hoge hakken kan de bloedtoevoer naar je voeten verminderen, wat ook weer zorgt voor koude voeten. Je kan het beste kiezen voor schoenen die een stevige hiel hebben, niet kunnen buigen in het midden, maar juist wel bij de tenen. Daarnaast blijven je voeten warmer als je voor leren schoenen kiest.
Een warm bad helpt om je lichaam op te warmen. Wanneer je van het warme bad een wisselbad maakt (afwisselend warme en koude temperatuur), stimuleer je je bloedsomloop extra. Houd je voeten 2 tot 3 minuten in een warm bad en daarna 10 seconden in een koud bad. Wissel dit een keer of vijf af.
Koude voeten zijn meestal niet ernstig en vaak luidt het advies dan ook om de voet warm houden en eventueel meer bewegen.
Drink de hele dag door water. Probeer regelmatig even te bewegen. Zelfs kleine bewegingen maken al een verschil. Wie beweegt, stimuleert de bloedsomloop.
Zilversokken werken effectief tegen koude voeten omdat ze de doorbloeding daadwerkelijk verbeteren. Het zilvergaren versterkte het lichaamseigen magnetisch veld en geven kleine ladingen af die de haarvaatjes (kleine bloedvaten) activeren en 'openen'. Op deze manier zorgen ze er weer voor dat bloed beter kan circuleren.
Activeer je bloedsomloop d.m.v koud en warm water
Voor een wisselbad houdt je je voeten 2 tot 3 minuten in een warm bad. Het warme water zal ervoor zorgen dat je gehele lichaam wordt verwarmt. De bloeddruk zal gaan dalen.
Meestal voel je de pijn in je kuiten, soms in je bil, je dijbeen of je voet. De pijn treedt op wanneer je wandelt en neemt af wanneer je 5 tot 10 minuten rust ('etalagebenen'). De pijn komt sneller op wanneer je bergopwaarts of sneller wandelt.
Schoenen met schapenvacht voering
Schapenwol heeft namelijk de unieke eigenschap zich aan te passen aan lichaamswarmte. Heb je koude voeten, dan warmt de wol je voeten op, maar zijn ze juist warm, dan zorgt de wol ervoor dat je voeten afkoelen. Ideaal dus!
Draag wollen of katoenen sokken
Doe dan twee paar dunne katoenen sokken over elkaar. Door het (heel dunne) laagje dat zich tussen de sokken vormt, ontstaat een warmtebuffer. Warme voeten gegarandeerd! Door met je benen over elkaar te zitten, kan je de doorbloeding naar je koude tenen belemmeren.
Een leren sneaker is al veel beter bestand tegen de kou. Leer geeft een goede isolatie en ademend. Hierdoor houdt een leren schoen je voeten goed warm, zonder dat jij zweetvoeten krijgt.
Als je last hebt van zweetvoeten is het belangrijk om de juiste schoenen te dragen. Schoenen van leer zijn hiervoor de beste keuze. Leer ventileert namelijk goed, doordat het een natuurlijk product is dat goed vocht opvangt. Synthetische schoenen kun je daarom beter niet dragen als je vaak last hebt van zweetvoeten.
Zweetvoeten zijn voeten die snel vochtig worden door transpiratie. Er bevinden zich meer dan 250.000 zweetklieren op je voeten. Normaal zweet je via je voeten ongeveer 0.25 liter vocht per dag. Bij zweetvoeten kan deze hoeveelheid meer zijn.
Wanneer je bloedsomloop niet optimaal is, kost het je lichaam meer moeite om het warme bloed tot in de uiteinden van je lichaam te pompen. Het gevolg: koude voeten en koude handen. Een slechte bloedcirculatie komt vaak, maar zeker niet altijd, door een ongezonde leefstijl.
Tip 4: Een warm (wissel)bad
Wanneer je van het warme bad een wisselbad maakt (afwisselend warme en koude temperatuur) stimuleer je je bloedsomloop extra. Houd je voeten 2 tot 3 minuten in een warm bad en daarna 10 seconden in een koud bad. Wissel dit een keer of vijf af. Begin altijd met warm en eindig altijd met koud.
Volgens onderzoek zorgt het dragen van sokken in bed er namelijk voor dat er een signaal naar je hersenen wordt gestuurd dat het tijd is om te slapen. Dit komt omdat je bloedvezels in je handen en voeten zo worden geopend, waarna je lichaam opwarmt om zo je lichaam voor te bereiden op het slapen.
Thermosokken houden je voeten warm en helpen je warm te blijven. Thermo sokken ademen goed, waardoor zweet effectief wordt afgevoerd en helpen tegelijkertijd je lichaamswarmte te behouden.
Mensen die het altijd koud hebben, kunnen ook last hebben van stress. Bij stress wordt het stresshormoon adrenaline door je bloedbaan wordt gepompt, wat ervoor zorgt dat je lichaam in staat van paraatheid wordt gesteld. De adrenaline zorgt er alleen ook voor dat de bloedvaten in de handen en voeten zich vernauwen.
Noorse sokken of ook wel geitenwollen sokken genoemd, zijn sokken die voornamelijk gemaakt worden van wol in combinatie met een sterke vezel. Ze zijn door de dikte van de garens extra duurzaam. Noorse sokken onderscheiden zich voornamelijk door de verwarmende eigenschappen en de lange levensduur.