Onzekerheid en angst over wie we zijn, wat we kunnen en welke waarde we brengen is een grote oorzaak van onszelf conformeren. Het is makkelijker om mee te gaan met wat iedereen doet. Het is veiliger om je continu aan te passen. Dicht bij jezelf blijven betekent eigenlijk breken met wat 'normaal' is.
Misschien mis je wel een stuk van jezelf of weet je zelf niet meer wie je écht bent. Jezelf kwijt zijn ontstaat vaak doordat je (onbewust) van iets of iemand anders uit gaat, in plaats van jezelf. Wellicht heb je veel stress gehad de afgelopen tijd en ben je dingen gaan doen voor anderen, in plaats van voor jezelf.
Kritiek op jezelf betrekken. Oorzaken van het persoonlijk opvatten van kritiek (altijd voor anderen klaar staan, negatieve zaken onder het vergrootglas leggen, perfectionisme, negatief zelfbeeld, gevoelens van onzekerheid, zelfreflectie, energiehuishouding, gevoeligheid).
Geef richting aan je leven, doe dingen die je leuk en belangrijk vindt. Leef (en geniet) bewust, geef door mindfulness meer aandacht aan wat je doet. Ontwikkel sociale relaties, relaties zijn een belangrijke bron van geluk en welzijn. Leef gezond, hierdoor word je niet alleen fysiek, maar ook mentaal fit.
Wat zijn de gevolgen van een slechte mentale gezondheid?
Bij mentale ongezondheid kan iemand last hebben van klachten zoals stress, angst of eenzaamheid. Het kunnen echter ook psychosomatische klachten zijn, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid of buikpijn.
We kunnen helemaal niet met narcisten om en als anderen je zeggen dat je aan zelfliefde moet doen, ontstaat er een soort innerlijk conflict. We houden onszelf onbewust tegen om onszelf graag te zien omdat we schrik hebben om “net als hen” te worden.
Ervaar je weinig tot geen gevoelens en/of emoties, dan is er in de meeste gevallen sprake van onderdrukking ervan. Dat kan al vanaf heel jong zijn, en is doorgaans totaal onbewust. Vrouwen hebben vaker een probleem met het toelaten van boosheid, mannen met het toelaten van verdriet.