De waardevolste munt van twee euro werd geslagen in Monaco.Deze werd in 2007 gemaakt ter ere van Grace Kelly, een Amerikaanse actrice en winnaar van een Oscar-prijs die trouwde met Prins Rainier III en prinses van Monaco werd. Er werden slechts 20.000 exemplaren in omloop gebracht.
Nederland 2012
Om het 10-jarige bestaan van de euromunt te vieren, is van alle Eurolanden een speciale 2-euromunt geslagen. De Nederlandse munt is te herkennen aan de tekst 'Nederland'. Met een oplage van 3 miljoen exemplaren is ook deze munt niet echt zeldzaam. De waarde ligt rond de 5 euro.
Voegen we daarbij de 2 euro circulatiemunten (449 verschillende) dan zijn er dus tot en met 2021 877(!) verschillende 2 euromunten verschenen. De zeldzaamste heeft een oplage van 1.000 en de meest voorkomende een oplage van 1.174.729.130.
Een muntje van 1 cent uit Monaco, uit 2001 of 2002, is om en bij de 100 euro waard. Hetzelfde geldt voor een muntje van 2 cent uit het Vaticaan uit 2002 of 2003. Nog een zeldzaam rostje is dat van 1 cent dat Finland in 2001 uitgaf. Dat is 10 euro waard.
Muntjes van 1 en 2 cent blijven een wettelijk betaalmiddel. Ze worden niet buiten omloop gesteld en verliezen hun waarde niet. Ze kunnen nog altijd gebruikt worden. U hoeft ze dus niet terug te brengen naar de bank.
Bij Feddema Goud & Zilver, Postzegel- en Muntenhandel bent u dan aan het juiste adres. Wij zijn gespecialiseerd in het in- en verkopen van uw waardevolle munten. Heeft u nog een mooie muntenverzameling thuis liggen die u graag wilt inleveren?
Met een waarde van bijna 3 euro is de Koeweitse dinar in nominale termen de duurste munt ter wereld; als je ten minste bitcoin en andere alternatieve valuta's niet meerekent. De hoge waarde van de munten uit Koeweit en Bahrein lijkt veel kracht uit te stralen.
FDC is een term uit de numismatiek waarmee de staat van een munt wordt weergegeven. FDC staat voor de Franse omschrijving Fleur de coin ('Bloem van de stempel') en geeft aan dat de uiterlijke kwaliteit van de munt gelijk is aan de toestand direct na de muntpersing.
Een stuiver is een voormalig Nederlands muntstuk met een waarde van 1/20 gulden. Deze waardeverhouding bestaat sinds de invoering van de carolusgulden en de stuiver door Keizer Karel V in 1521.
U kunt bij ons terecht voor verschillende soorten munten, zoals gouden, zilveren, platina en palladium munten. Naast de inkoop van oude munten, kunt u ook bij Feddema terecht voor de verkoop van antieke munten, als provinciale, koninkrijks-, middeleeuwse en Romeinse munten.
Sommige websites geven de verkoopprijzen voor sommige munten vrij. Je kan ook professionele organisaties vinden bij MUNTkoerier – Numismatische Kringen in Nederland en België. Zoek je munt op met de uitgiftedatum en herkomst en wellicht vind je de actuele waarde.
De waarde van een munt wordt bepaald door 3 zaken: het metaal, de zeldzaamheid en de kwaliteit. Een gouden munt heeft ALTIJD de goudwaarde. Echter, als het jaartal op de munt zeldzaam is, stijgt de waarde meteen.
Vooral de reeks eurostukken uit 1999 (de eerste met de afbeelding van Albert II) worden waardevol, omdat ze een beperkte oplage van 40.000 exemplaren hadden. Een stuk van 2 euro uit die reeks is al 125 euro waard. Voor een muntje van 2 cent uit datzelfde jaar krijgt u 50 euro.
Sinds de coronacrisis betalen we meer en meer digitaal, waardoor er nog veel rosse munten in schuiven, jassen en kasten zitten. Daarom roepen Kom op tegen Kanker en Eén iedereen op om van 9 mei tot 17 juni 2022 alle achtergebleven eurocenten uit quarantaine te halen en te verzamelen in een Rospot.
Maar sommige munten zijn meer waard dan dat ze op het eerste gezicht lijken. Zo heb je 2 euro munten die 15 euro waard zijn en 1 centjes die 6000 euro waard kunnen zijn. Dus voordat je die kleintjes in je portemonnee voor lief neemt, kun je ze beter nog eens een keer goed bekijken.
Zo werden er in de periodes van Koning Willem I, II en III en van koningin Wilhelmina munten geslagen die zwaarder waren in gewicht en een hoger zilverpercentage bevatten. Sommige van deze zilveren guldens zijn tegenwoordig zeer zeldzaam, waardoor ze bij verzamelaars een hogere winst kunnen opleveren.