Als je kind vaker bijt, is het beter om met niet te veel emotie te reageren. Word in elk geval niet boos, maar negeer het gedrag ook niet. Je kind moet leren dat dit gedrag niet mag. Stop je kind en leg kort en rustig uit dat bijten niet mag en pijn doet.
Als je kind gebeten heeft, leg dan rustig en duidelijk uit waarom het niet mag: “bijten mag niet, dat doet pijn”. Laat zien dat het andere kind er van moet huilen. Wees direct daarna erg alert en probeer het een volgende keer te voorkomen.
Jonge kinderen bijten niet om de ander bewust pijn te doen. Ze bijten omdat het op dat moment de meest voor de hand liggende optie voor ze is; ze weten zo snel geen andere manier om te reageren. Je kind probeert met deze reactie iets teweeg te brengen. En soms lijkt het alsof je kind juist bijt als jij even niet kijkt.
Wanneer je hond in je spullen bijt, zeg dan duidelijk met een lage stem 'Nee! '. Haal het voorwerp waar de hond op kauwt weg en vervang deze door een speeltje of kauwbotje. Pakt je hond deze aan en bijt hij erin, beloon hem dan met je stem en aai hem.
Sommige kinderen gaan bijvoorbeeld met spullen gooien als ze driftig zijn of willen jou slaan of schoppen. Sla of schop niet terug en schreeuw ook niet tegen je kind. Stop met waar je mee bezig bent en vertel je kind welk gedrag moet stoppen en waarom. Zeg bijvoorbeeld 'Benjamin, stop nu met slaan.
Slaat hij iemand, dan verwijder je je dreumes van die persoon. Leg hem natuurlijk wel kort uit dat dat niet mag en waarom, maar ga geen eindeloze gesprekken aan. 'Je mag iemand niet slaan, dat doet pijn. Daarom ga jij maar even ergens anders staan, zodat dat kindje door kan spelen'.
Het temperament van je kind speelt een grote rol. Een temperamentvol kind zal sneller boos worden en gefrustreerd zijn dan een kind met een introvert temperament. Daarnaast speelt ook mee hoe jij zelf met boosheid omgaat en hoe je op het boze gedrag reageert. Boosheid roept boosheid op.
Er is eigenlijk maar 1 manier om ongewenst gedrag af te leren, namelijk: Stoppen van het ongewenste gedrag. Ombuigen naar ander (beter) gedrag dat niet te combineren is met het ongewenste gedrag. Trainen van het nieuwe gedrag, zodat dat de nieuwe norm wordt.
Het is belangrijk een hond zo veilig mogelijk te benaderen. Redenen om te bijten kunnen agressie, angst, territorium gerelateerde zaken zoals beschermen van eten, drinken of de aanwezigheid van andere dieren, geprikkeldheid of door aandoening of ziekte, bv. gewrichtspijnen zijn.
Komt je pup naar je toe en bijt hij in je handen, dan wil hij vaak uitdagen tot spel. Dit kan komen omdat hij zich verveelt. Het is belangrijk dat je op dit moment de pup niet wegduwt of tegen hem praat. Hij heeft dan namelijk bereikt waar hij voor kwam, namelijk aandacht!
Bij baby's en dreumesen gaat het nog puur om het ontdekken met de mond. Vaak heeft het te maken met onvoldoende vermogen om zich goed uit te drukken in woorden, waardoor ze kunnen gaan bijten." Een kind probeert iets te zeggen waarvoor het de woorden nog niet heeft.
Elke bijtwonde kan een infectie veroorzaken. Er zitten namelijk veel microben op je tanden en in je mondholte. Het is dus erg belangrijk om een mensenbeet goed te verzorgen.
Peuters willen de wereld ontdekken en gaan meer en meer hun grenzen verkennen. Ze willen steeds meer zelf doen en van alles uitproberen. Je kind heeft behoefte aan meer onafhankelijkheid en wil zo veel mogelijk zelf bepalen, zelf dingen kiezen en dingen zelf gaan doen.
Kinderen bijten vaak vanuit onmacht. Ze kunnen zich nog niet anders uiten. Ze hebben nog niet genoeg woorden om te zeggen wat ze willen of hoe ze zich voelen. Het kan zijn dat je kind boos, bang of jaloers is of zich gefrustreerd voelt.
Bijen hebben de gewoonte om te steken, wanneer ze gevaar ervaren. Wetenschappers ontdekten dat ze echter ook kunnen bijten. Dat doen ze bij vijanden die te klein zijn om te steken. Op die manier verspreiden ze een verlammend gif.
Veel dreumesen en peuters komen in de fase dat ze gaan slaan en/of bijten. Het is hinderlijk gedrag dat gelukkig goed af te leren is. Voor kinderen onder de drie jaar betekent slaan en bijten puur dat ze het juiste gedrag nog moeten aanleren. Het is geen voorspeller van negatief of zorgelijk gedrag als ze ouder zijn.
Alle honden bijten namelijk wel eens in hun enthousiasme of uit speelsheid. Vooral bij puppy's zal je kunnen vaststellen dat ze maar wat graag hun tandjes zetten in alles wat ze tegenkomen. Dit bijtgedrag is heel normaal voor een hond en hoeft dan ook absoluut niet meteen een aanleiding te zijn om je zorgen te maken.
Verstijven, met een harde, doordringende blik aanstaren, besluipen, opjagen, bestormen, grommen, de lippen optrekken, snauwen, snappen (in de lucht happen), blaffen, bijten. Het zijn allemaal vormen van gedrag die vallen onder de populaire (en soms ietwat verwarrende) parapluterm agressie.
Aanvallen waarom gebeurt dat ? Het is duidelijk dat als een hond aanvalt hij daartoe 'getriggerd' wordt door een externe oorzaak. Maar het is een reactie die vaak onbewust wordt aangemoedigd door de mens. De hond ziet een ander levend wezen dat een gevaar vormt voor zijn roedel of territorium, en grijpt in.
Wat je vooral nooit moet doen is je hond straffen omdat hij gromt. Als hij gromde uit angst zal hij zich door de straf niet zekerder gaan voelen, en als hij gromde omdat hij dacht dat hij het voor het zeggen had zal hij de straf misschien niet pikken. Wat je doet door te straffen is je hond afleren om te waarschuwen.
Verschijnselen van ODD
vindt het moeilijk te gehoorzamen, gaat snel in verzet. is snel boos of gefrustreerd. heeft vaak de neiging anderen te ergeren of te plagen. geeft vaak anderen de schuld van zijn eigen fouten.