Dit doe je door een voertje in je handen voor de neus te houden en deze omhoog te bewegen van voor naar achter over de kop. De hond gaat dan zitten. Je hoeft dus niet het commando zit te geven. De hond leert dan dat hierkomen altijd betekent dat hij voor de baas komt zitten.
Als een hond in paniek raakt als je weggaat, is dit meer een teken dat hij scheidingsangst heeft dan dat hij van je houdt. Als een hond in zijn mand gaat liggen of accepteert dat je weggaat (oftewel: rustig blijft), betekent dit wel dat je hond van je houdt en erop vertrouwt dat je weer terugkomt.
Blaas kort op het fluitje en laat de hond naar je toekomen. Beloon hem uitvoerig. Als deze oefening er goed in zit, kun je ook op andere tijdstippen oefenen – eerst thuis en vervolgens ook buitenshuis. Gebruik altijd hetzelfde commando en het hondenfluitje en geef jouw hond bij aankomst een snoepje.
Ga in de buurt van hem staan, noem zijn naam en beloon hem als hij naar je kijkt. Herhaal dit een paar keer en ga dan weer verder met waar je mee bezig was. Als je pup na dit een paar keer gedaan te hebben steeds naar je kijkt als je zijn naam noemt kun je het ook op moeilijke momenten gaan proberen.
Er zijn een aantal hulpmiddelen ontwikkeld om trekken aan de riem tegen te gaan. De Gentle Leader is daar een voorbeeld van. De band loopt over de snuit van de hond, waardoor het hoofd van de hond bij trekken opzij getrokken wordt. Hierdoor zal de hond minder geneigd zijn om te trekken.
De beste manier om jouw hond aan de lijn te leren lopen is door te beginnen in een omgeving waar het dier weinig afleiding heeft. Loop bijvoorbeeld een paar rondjes door de tuin of neem het dier mee naar een rustige plek. Zo heeft jouw hond alleen oog en aandacht voor jou.
Ook honden die voorop lopen tijdens het wandelen doen dit niet omdat ze de baas willen zijn. Het is eerder andersom. In een roedel loopt de leider achterop en houdt het overzicht over de groep. Als jouw hond een paar meter voor jou loopt doet hij dat eigenlijk om de boel te 'verkennen'.
Roep je hond in de kamer bij je en geef hem wat lekkers op het moment dat hij vlak bij je is. Zorg dat je beloning afwisselend en onvoorspelbaar is. In het begin beloon je ook trage reacties, maar uiteindelijk alleen de snelste! Voer het tempo waarop je hond komt langzaam op door alleen zijn snelste reactie te belonen.
Om gehoorzaam te worden moet hij de gehoorzaamheidstraining leuk vinden. Honden leren sneller te luisteren als ze er plezier in hebben en beloont worden, dan wanneer je streng bent. Als de hond wordt beloont als hij de commando's „zit“, „blijf“ of „volg“ opvolgt, zal de hond dit gedrag herhalen.
2-4 maanden - Volgfase: Het hondje volgt het baasje overal. Belangrijk om het volgen goed te belonen en ook goed aan te leren. Hier heb je later profijt van! 4-6 maanden - Speel- en ontdekkingsfase: Het hondje speelt veel en gaat steeds meer op ontdekking maar is nog makkelijk af te leiden met leuke nieuwe speeltjes.
Honden communiceren o.a. met hun lichaam en reageren nauwkeurig en eenduidig op wat iemand laat zien met zijn lichaamstaal. De honden spiegelen dus direct wat jij neerzet en uitstraalt en geven daarmee informatie over hoe je in contact staat met jezelf en met de ander.
Dit is een veel voorkomend probleem. Een hond kan bijvoorbeeld best willen komen als je hem roept, maar bij te grote afleiding, bijvoorbeeld omdat er een andere hond of een sloot is, komt hij opeens niet meer. Het komt ook voor als je helemaal gestopt bent met belonen omdat je hond zo ook wel luistert.
Het kan verleidelijk zijn om je commando te herhalen als je hond je de eerste keer negeert, maar door het commando te herhalen, leert je hond alleen om het te negeren. Maak gewoon een geluid en doe gek om de aandacht van uw hond te trekken, zodat hij naar je toe komt.
Honden kunnen een soort episodisch geheugen hebben, of het vermogen om specifieke gebeurtenissen in het verleden te onthouden. Een recente studie suggereert dat dit mogelijk is. Uit hetzelfde onderzoek blijkt echter dat dit type geheugen voor honden echt beperkt is.
Hoe verloopt het rouwproces van een hond? Ook je hond rouwt als één van zijn maatjes opeens wegvalt. Iedere hond rouwt anders, de één toont zichtbare symptomen van rouw terwijl de ander stilletjes zijn verdriet verwerkt. Het verschil van rouw hangt af van de onderlinge band en hoe lang de honden samen hebben geleefd.
Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond. Omgevingsfactoren, 'Hoe laat ruikt het?' Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving.
Dit kun je aanleren met een speciale techniek met brokjes. Door je hond te belonen als hij iets goed doet, door bijvoorbeeld 'goed zo' te zeggen, weet hij dat hij iets goed doet. Het tegenover gestelde is dus ook zo. Als de pup je hand probeert open te maken met het brokje, zeg je 'foei' of 'stop'.
Bij heropvoeding van angstige honden heb je twee dingen nodig: tijd en geduld. Een angstige hond moet allereerst meer zelfvertrouwen krijgen, en vervolgens in kleine stapjes (zonder angst te ervaren!) langzaam wennen aan datgene waar hij bang voor is. Het heropvoeden van angstige honden kan soms erg lastig zijn.
Met dit trucje geeft jouw hond je een knuffel van achteren. Zorg ervoor dat je een beloning in je hand hebt en ga in kleermakerszit op de grond zitten. Beweeg je hand (met de beloning) voor de neus van je hond. Laat de hond jouw hand volgen en zorg ervoor dat je jouw hond achter jou leidt, met de neus tegen jouw rug.
Het liefst drie tot vier keer per dag, in de ochtend, middag, avond en voor het slapen gaan. Een volwassen hond heeft behoefte aan een grote wandeling, het liefst meer dan vijf minuten. De meeste honden vinden het heerlijk om een half uur buiten te zijn.
Een hond houdt namelijk wel echt van het baasje. Dit geeft hij onder ander aan door tegen je aan te komen liggen of leunen. Dit is voor honden een teken van affectie. Zelfs als hij bang is en tegen je aankomt leunen of bij je komt liggen bedoelt hij dit lief.
'Zitten' als kalmerend signaal.
Als een hond plotseling gaat zitten, kan dat een kalmerend signaal zijn naar een andere hond. Om te laten zien dat hij een conflict wil vermijden. Doordat je een puppy meetrekt uit zijn 'zit' momentje. Kan het zijn dat hij dit kalmerend signaal niet leert.