De vijftig sterren op de vlag stellen de vijftig staten van de Verenigde Staten voor. De dertien strepen staan voor de dertien oorspronkelijke kolonies die zich in 1776 afscheidden van Groot-Brittannië. De vlag wordt meestal de Stars and Stripes (Sterren en Strepen) genoemd.
De nationale vlag van een land staat vaak symbool voor historische zaken of gebeurtenissen. Zo wordt er in een vlag bijvoorbeeld vaak verwezen naar oude wapenschilden uit de geschiedenis van een land. Ook staat een vlag vaak voor de onafhankelijkheid die een land verworven heeft.
1959-1960. 1959: Alaska (49e staat). 1960: De 50e en laatste ster werd in dit jaar aan de Amerikaanse vlag toegevoegd vanwege de toelating van Hawaii tot de VS. Sinds dat jaar is de Amerikaanse vlag qua aantal sterren dan ook onveranderd gebleven.
De vlag is rood met de omlijning van een wit kruis, twee diagonaal gekruiste blauwe banen met daarin dertien witte sterren. De sterren staan voor de elf zuidelijke staten die samen de 'Confederate States' vormden, plus de twee staten Kentucky en Missouri.
De 50 Staten van Amerika
Amerika telt 50 staten waarvan de meeste staten een Spaanse, Engelse of Indiaanse naam hebben. Maar er zijn ook uitzonderingen op de regel namelijk; Rhode Island heeft een Nederlandse oorsprong, Alaska een Unganganse oorsprong, Louisiana en Vermont een Franse, en Hawaï uiteraard een Hawaïaanse.
MISSISSIPPI
De armste staat van Amerika, de meeste obesitas-patiënten en de slechtste educatie.
Zo is Amerika niet ontdekt door Columbus in 1492 zoals velen denken, maar werd het continent waarschijnlijk al vele eeuwen eerder ontdekt door de Aziaten. Toen woonden er al indianen in de USA. Toen de Nederlanders naar de USA kwamen, noemden ze de VS “Nieuw Nederland”, en New York noemden ze “Nieuw-Amsterdam”.
Het omkeren van de vlag werd vanaf de 16e eeuw in de scheepvaart gebruikt om aan te geven dat een schip in nood was. Op zee gold dit als een bekend noodsignaal. Het gaf een signaal aan andere schepen dat er hulp nodig was.
Een confederatie of statenbond is een bestuurseenheid van samenwerkende onafhankelijke soevereine staten, die bij verdrag is samengekomen. Er is meer samenwerking dan bij een alliantie, maar minder dan bij een federatie.
De vlag wordt meestal de Stars and Stripes (Sterren en Strepen) of star spangled banner (met sterren besprenkelde banier) genoemd.
1. De Librije. Het restaurant van Jonny en Thérèse Boer, nummer 57 op de lijst van beste restaurants ter wereld, tovert de meest bijzondere gerechten op tafel.
De restaurants De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen blijven de enige met drie Michelinsterren, de hoogste culinaire categorie.
De Deense vlag of Dannebrog is waarschijnlijk de oudste vlag ter wereld. Volgens de legende dateert deze vlag uit 1219, toen koning Valdemar II, die de Deense kruistochten leidde, een wit kruis aan de sombere hemel zag.
Luxemburg (land)
De vlag van Luxemburg is vrijwel identiek aan de vlag van Nederland. Het enige verschil is de kleur blauw. Die van Luxemburg is lichter dan het kobalt van Nederland. De Luxemburgse vlag is echter niet op de Nederlandse vlag gebaseerd, maar op de kleuren van het Luxemburgse wapen.
Op de vlag staat een cirkel van 12 gouden sterren op een blauwe achtergrond. Ze staan voor de idealen van eenheid, solidariteit en harmonie tussen de volkeren van Europa. Het aantal sterren heeft niets te maken met het aantal EU-landen.
Duitsland, België en de VS zijn bondsstaten. Nederland was in de Gouden Eeuw een statenbond; Zwitserland was dat vroeger ook, maar is nu een bondsstaat.
Zij hielden daarbij één oog op de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring en het andere op de onafhankelijkheid van de Verenigde Provinciën. Er ontstond een confederatie onder de naam van de stichtingsvergadering, de Verenigde Nederlandse Staten.
Voorbeelden zijn de Verenigde Staten, de Russische Federatie, Zwitserland, Canada, Duitsland, Oostenrijk, Australië, België, India, Ethiopië, Maleisië en de Verenigde Arabische Emiraten. In theorie was ook de vroegere Sovjet-Unie een federatie.
Op alle overheidsgebouwen in Nederland hangt vandaag de vlag halfstok ter nagedachtenis aan de slachtoffers van MH17.
Provincie in nood
Een knoop in de vlag betekent in de scheepvaart een noodsignaal. Oftewel, provincie in nood,' aldus de oproep op sociale media.
De vlag van Sleeswijk-Holstein is een blauw-wit-rode horizontale driekleur en is sinds de 19e eeuw een van de symbolen van Sleeswijk-Holstein. Sinds 1949 heeft de vlag een officiële status. De Landesdienstflagge is dezelfde vlag, maar dan met het wapen van de deelstaat in het midden.
Pas in de jaren zestig van de vorige eeuw is de Vikingnederzetting bij L'Anse aux Meadows ontdekt. Het is het eerste en nog steeds enige bewijs voor de aanwezigheid van de Vikingen in Noord-Amerika. Voor die tijd was het onduidelijk of de sages over de Vikingtochten naar Groenland en Vinland wel klopten.
De middeleeuwse sagen over de Viking Leif Eriksson die als eerste het Noord-Amerikaanse continent bereikte, werden lang afgedaan als fictie. De Noormannen staken al vanaf de 8e eeuw de oceaan over.
Slavernij duurde tot ongeveer 1865 in ongeveer de helft van de Amerikaanse staten. Als economisch systeem werd de slavernij grotendeels vervangen door sharecropping en het convict leasing, het verpachten van gevangenen.