Na een operatie is het verstandig om het litteken te verzorgen met een littekencrème. Met ALHYDRAN mag je direct nadat de operatiewond gesloten is (en hechtingen eruit zijn) beginnen. Door vroeg te starten met deze crème kunnen littekenproblemen en klachten voorkomen worden.
Het litteken vet houden door het in te smeren met bijvoorbeeld vaseline. Hierdoor blijft het soepel en geneest het sneller. Bescherm het litteken tegen de zon met een zonnebrandcreme factor 50. U kunt massagetechnieken leren van uw huidtherapeut om het litteken thuis zelf te behandelen.
Een chirurgische wond kun je na de operatie gewoon verzorgen met een beetje vaseline. Dat is vet, trekt nauwelijks in de huid en daardoor blijft je huid lang soepel. Op die manier laat je wonden en littekens het beste en comfortabel genezen.
Kort nadat de wond gesloten is, kunt u het litteken inwrijven met vaseline om de huid soepel en goed doorbloed te krijgen. Mocht u ondanks deze behandeling niet tevreden zijn over het resultaat of klachten krijgen over het litteken, raadpleeg dan uw behandelend arts of huisarts.
Is de wond in het ziekenhuis gehecht? Dan moet u de wond 24 uur drooghouden. Binnen die eerste 12 (of 24) uur kort douchen (minder dan 10 minuten) mag wel. Dep de wond daarna voorzichtig droog met een schone handdoek.
Voor bijkomende informatie hieromtrent kunt u terecht bij uw apotheker. Een goed alternatief voor deze zalven is het insmeren van het litteken met Nivea-crème®. Deze producten kunnen echter pas gebruikt worden nadat de hechtingen verwijderd zijn en de wonde volledig gesloten is.
Vaseline. Gebruik minstens 5 dagen lang vaseline om de gewonde huid vochtig te houden. Vaseline voorkomt dat de wond uitdroogt; uit onderzoek is gebleken dat die droogte juist weefselschade en dus een vertraagde wondgenezing veroorzaakt.
Een litteken dat goed geneest is in het begin wat roder en onderhuids wat verdikt. Na een paar weken of maanden wordt het litteken steeds zachter. Uiteindelijk, na één jaar, wordt het een wit en zacht litteken. Bij mensen met een gepigmenteerde (gekleurde) huid is de kleur van het litteken vaak wat donkerder.
Kies een kwalitatieve littekencrème zoals de Cicaplast Baume B5 van La Roche-Posay, verkrijgbaar bij je lokale apotheek of online. Deze crème zal helpen bij het verzachten en herstellen van het litteken. Handig: deze littekenzalf is zowel op een open als gesloten litteken te gebruiken.
Een littekenbehandeling duurt zo lang als nodig is om littekens te voorkomen óf verwijderen. Het uitrijpen van een litteken kan enkele weken, maar ook tot 24 maanden duren. Stop dus niet te snel! Onze littekencrème mag je onbeperkt blijven gebruiken.
Bodylotion, dagcrème en make-up
Op de dag van de operatie mag u geen bodylotion, dagcrème en/of make-up gebruiken. Deze geven tijdens de operatie problemen met de plakkers die nodig zijn voor de geleiding van de apparatuur.
De tijd dat de huid nodig heeft om te genezen is één tot drie weken. Hoe lang het precies duurt, is afhankelijk van de grootte en plaats van het behandelde deel van de huid. Elke operatiewond geeft een litteken. Een litteken is eerst rood en verbleekt na weken, maanden en soms na één jaar.
Siliconengel of siliconenpleisters geven de beste resultaten. Gebruik ze snel na je verwonding of operatie. Het gebruik van een gewone verzorgende crème houdt de huid en het littekenweefsel soepel, waardoor het litteken wat minder zichtbaar kan worden.
Het verband mag na 3 dagen verwijderd worden, zo nodig kunt u een ander verband of pleister op de wond aanbrengen. U mag na 3 dagen weer douchen. Het is geen probleem dat de wond nat wordt, wel is het belangrijk dat u de wond goed droog dept (niet wrijven).
Goed voor droge huid, littekens.
Wanneer de bedekkende opperhuid direct na het sluiten van de wond weer de volle dikte bereikt, is nog goed te zien dat het onderliggende weefsel nog rood, dik en stug is. Het granulatieweefsel dat de lederhuid vervangt, moet nog verder uitrijpen tot een dun, soepel en wit bindweefsel.
Er is geen bewijs dat littekens vervagen of verdwijnen door de behandeling met een crème of olie. Veel wetenschappelijke studies hebben uitgewezen dat een crème met het befaamde ingrediënt vitamine E helemaal niets uithalen. Soms kan het gebruik van vitamine E het uiterlijk van een litteken zelfs verergeren.
Mogelijke complicaties
Een wondinfectie herkent u aan een erg rode en gezwollen huid. De wond gaat meer pijn doen en kan een kloppend gevoel geven. Ook kunt u koorts krijgen. Openbarsten van de hechtingen De wond kan openbarsten.
Het doel van de massage is om de doorbloeding rondom het litteken en in het litteken zoveel mogelijk te verbeteren. Door een goede doorbloeding wordt ook de huid rondom het litteken beter gevoed, waardoor het litteken steviger wordt en het niveauverschil met de huid vermindert. Ook eventuele pijn wordt verminderd.
De hechtingen moeten de eerste 48 uur droog blijven. Daarna mag u douchen en de wond afspoelen. Zorg er wel voor dat u de wond na het douchen goed droog dept. U mag niet in bad of zwemmen totdat de hechtingen weg zijn.
Zit er een korst op dan kun je deze soepel houden door er vaseline op te smeren. Smeer geen vaseline op een open wond. Als dit niet praktisch is (bijvoorbeeld in verband met kleding) en bij diepere schaafwonden kun je de schaafwond afdekken met metaline of ander niet aan de wond klevend verband.
In principe moet je daarom verband dagelijks verschonen. Zeker in het begin en bij een wond die nog niet helemaal dicht is. Heeft zich overal op de wond al een korst gevormd, dan zou je om de dag of drie keer per week kunnen verschonen.