De boor- en snijolie uit de WD-40 Specialist-range bewijst dan ook niet alleen zijn waarde bij het snijden en zagen, maar ook bij het draaien op een draaibank, tappen, bij frezen en uiteraard ook bij het boren. Als de olie achter mag blijven op het metaal, heeft het daar vervolgens ook nog een beschermende werking.
De Rotec snijolie universeel RS50 Jerrycan is wat ons betreft de beste grote flacon snijolie. In deze flacon vind je maar liefst 5 liter aan de beste snijolie terug. Deze snijolie is bij uitstek geschikt voor non ferro metalen; in deze metalen kun je met deze snijolie perfect draadsnijden, boren en frezen!
Koel met boorolie
Gebruik daarom bij het boren in harde metaalsoorten altijd boorolie om zowel het materiaal als het boortje te koelen. Boorolie is te koop in vloeibare vorm en in spuitbussen. En misschien ten overvloede, maar raak de boor en het metaal na het boren niet met blote handen aan.
Door speciale boorolie te gebruiken, koel je zowel materiaal als boor. Het boren gaat effectiever en sneller en - niet geheel onbelangrijk - je boortjes gaan een stuk langer mee doordat de snijvlakken goed scherp blijven. Boorolie vind je in zowel vloeibare vorm als in een spuitbus.
Als je inwendige schroefdraad in metaal wilt snijden, bijvoorbeeld om een bout te gebruiken, doe je dit met draadtappen. Voordat je deze gaat gebruiken, moet je voorboren. Het gat dat je gaat boren, moet een iets grotere diameter hebben dan de kern van de tap, maar kleiner dan de buitenschroefdraad van de draadtap.
De cobalt gelegeerde metaalboor is de metaalboor van de beste kwaliteit. Doordat deze boor met 5% cobalt is gelegeerd is deze geschikt om in RVS en inox te boren , dus geschikt voor de hardste metalen.
Wat is snijolie? Snijolie of boorolie is een niet-water mengbare verspaningsvloeistof en zorgt ervoor dat het sneller en eenvoudiger wordt om harde en zachte metalen te bewerken. Die olie dient als koel- en smeermiddel bij verspanende bewerkingen zoals boren, frezen, draaien of schroefdraadsnijden.
Boorbitjes hebben gewoonlijk een punthoek van 118° of 130°. Voor gehard staal en roestvrij staal zijn grotere punthoeken nodig. Ook aluminium kan beter met een grotere punthoek worden geboord. Bij het boren van plexiglas is er minder kans op barsten als de boor die door het materiaal gaat een grotere punthoek heeft.
Om te kunnen boren in RVS dient u een metaalboor te gebruiken die gelegeerd is met cobalt , de zogenaamde cobalt boor of RVS boor. Deze boren dienen wel zorgvuldig gebruikt te worden , door de cobalt legering is deze boor zeer hard en breekt makkelijk bij verkeerd gebruik.
Het toerental kun je uitrekenen met de formule n = (Vc x 1000) / (π x D) maar dit kan je ook bepalen door middel van een tabel voor de snijsnelheid per materiaal. En vervolgens een snelheid/diameter diagram aflezen. Dit diagram wordt ook wel afgekort als VD-diagram.
Bij deze boren is er een kleine hoeveelheid cobalt aan de gewone HSS legering toegevoegd. Door deze toevoeging hebben deze boren een veel betere slijtvastheid bij hogere temperaturen dan gewone HSS boren. De boren blijven dus langer scherp en behouden langer hun stevigheid.
Voor staal met een laag koolstofgehalte raden wij de hss geslepen metaalboor aan , bij harder staal kunt u beter de titanium gecoate metaalboor nemen omdat deze hogere temperaturen aankan.
De Titanium-Nitride (TiN) coating zorgt ervoor dat de boor minder snel warmloopt. Hierdoor hebben de boren in combinatie met snijolie een zeer lange levensduur. Zeer geschikt om te gebruiken in ongelegeerde staalsoorten zoals plaatstaal, constructiestaal en gietijzer.
Aluminium is een relatief zachte metaalsoort , gewonnen uit bauxiet. Je kunt met een standaard rolgewalste of met een HSS geslepen metaalboor uitstekend boren in aluminium. Indien het aluminium niet te dik is dan kunt u hier zelfs in boren zonder koeling te gebruiken.
Bent u niet in het bezit bent van speciale boortjes met hardmetaal inzet, die gemaakt zijn voor het boren in gehard staal, kunt u ook een steenboortje nemen. Het boortje moet u eerst een beetje verslijpen, zodat het dezelfde hoek heeft als een normale staalboor.
Voorboren in metaal
Metaal is vaak glad: sla daarom eerst een klein putje op de plek voordat je de schroef erin boort . Als je een groter gat wil boren is het raadzaam om een klein gat voor te boren met een boortje van 4 millimeter. Pas hier goed bij op, want het boortje kan heet worden.
Boren is het maken van inkepingen met een halfronde boorvorm, waardoor bolletje ontstaan. Hiervoor gebruik je een Pommes parisienne boor. Uitboren: Is het verwijderen van onbruikbare delen in het midden van producten, zoals klokhuizen in appels en peren of de kern van een ananas.
Voor zachte metalen zoals koper en aluminium volstaan gewone stalen metaalboortjes. Voor harde metaalsoorten zoals roestvast staal kun je beter boren nemen die gemaakt zijn van chroom-vanadium, kobalt of titanium-carbide. De aanduiding HSS wijst op een hardere kwaliteit.
De bijzondere functie van RVS zelftappers of zelftappende schroeven is vrij gemakkelijk af te leiden uit de naam: de schroef is zo ontworpen dat deze door de draaibeweging zelf een schroefgat tapt in het metaal of de kunststof waar u mee werkt.
Een zelftapper is een schroef die zich zelf door een gespitste punt of boorpunt zich in het hout wringt. De schroef is zo ontwikkeld dat door de draaibeweging de schroef zich in het hout tapt.
Zelfborende schroeven hebben geen geleidegat nodig, wat de installatietijd versnelt en de kosten en behoefte aan extra boren verlaagt. Deze extra functionaliteit en kostenbesparende functie maken zelfborende schroeven de duidelijke keuze voor metalen constructies.
De Makita 9-delige Borenset D-08660 is de beste borenset als je in metaal wilt boren, maar tegelijkertijd ook boortjes voor hout en steen nodig hebt. Met deze borenset ben je in feite met één koop direct verzekerd van succesvol boorresultaat in hout, steen én metaal.