De wasbeer heeft niet erg te lijden van natuurlijke vijanden. Jonge wasberen worden incidenteel gevangen door wolf, lynx, vos, wilde kat of oehoe. De belangrijkste doodsoorzaken zijn honger, uitputting of ziekte. Maar ook sterfte door jacht en verkeer komt veel voor.
De wasbeer is namelijk een invasieve exoot: een plant, dier of organisme dat hier oorspronkelijk niet vandaan komt en een bedreiging vormt voor het ecosysteem, biodiversiteit en in sommige gevallen voor de volksgezondheid. De Europese Unie wil alle invasieve exoten uit de Europese natuur verwijderen.
In Europa leeft de wasbeer in de buurt van bossen, rivieren, landelijke gebieden, landbouwgronden, maar ook in de buurt van steden waar hij prima kan gedijen in parken of in riolen. Als hij mag kiezen, geeft hij echter de voorkeur aan vochtige en koele bossen. De wasbeer heeft een groot aanpassingsvermogen.
Eten wassen
Wasberen danken hun naam aan het feit dat ze hun eten soms 'wassen'. Zo wassen ze zorgvuldig kikkers en slakken vóór ze hiervan smullen. Dit doen ze omdat deze dieren giftige stoffen in hun huid hebben. Hard voedsel wordt lang onder water gehouden, zodat het wat zachter wordt.
Meestal slaapt de wasbeer overdag in ondergrondse holen, boomholten of verlaten vogelnesten, soms op aanzienlijke hoogte. Ook verlaten holen, omgevallen bomen en ruimtes tussen rotsen worden gebruikt en zelfs in riolen en schoorstenen brengen ze de dag door. Soms ligt hij te zonnen op een boomtak.
De wasbeer is een klein roofdier uit Noord-Amerika en Canada. Hij lust bijna alles. Naast slakken, vissen, kleine zoogdieren en vogels, wormen en insecten, peuzelt hij ook graag van vruchten, noten, graan, maïs en eikels. Als hij honger heeft, volgt de wasbeer zijn sterke neus.
De wasbeer maakt weinig geluid. Hij kan kwetterende geluiden, korte melodieuze ratels bij opwinding of grommende en blazende katachtige geluiden bij angst en gevechten maken. Ook korte scherpe hondachtige blafgeluiden en lang aangehouden uilachtige roepen zijn geluiden die een wasbeer maakt.
Wasberen hebben per jaar over het algemeen één nest met jongen. Een nest bestaat uit drie tot zeven jongen, meestal zijn het er vier. De jonge wasberen worden blind geboren en openen hun ogen als ze 18 tot 24 dagen oud zijn.
De wasbeer kwam in Europa terecht door ontsnappingen uit pelsfokkerijen, doordat hij door Amerikaanse soldaten als mascotte werd meegebracht naar Duitse legerbasissen en mogelijks door opzettelijke uitzettingen voor de jacht.
Ook de handel in zoogdieren wordt sterk beperkt. Dat kondigde de Dienst Dierenwelzijn afgelopen zomer aan. Eigenaars die kunnen bewijzen dat ze een verboden dier al voor het verbod in hun bezit hadden, mogen het bijhouden. Onder meer apen, wasberen en servallen zijn dus voortaan verboden.
Geluid. Bij het dreigen tegen een soortgenoot laat de wasbeerhond een snuivend geknor horen. Jongen maken piepende geluidjes naar de moeder.
De meeste wasberen die nu aangetroffen worden in Nederland zijn waarschijnlijk ontsnapte of gedumpte huisdieren. Tot 2016 mochten wasberen als huisdier gehouden worden. Alle landen in de EU zijn verplicht om invasieve exoten te bestrijden. Maar hoe ze dat doen, mogen de landen zelf bepalen.
Dat een wasbeer je bijt, mag absoluut niet gebeuren. Je moet zo'n dier niet zomaar vastpakken. Dat kan levensgevaarlijk zijn als het dier ziektes met zich meedraagt. Ze hadden veiligheidsmaatregelen moeten treffen door bijvoorbeeld iemand in te schakelen die het dier verdooft", aldus de dierenambulance.
De dieren zijn drager van spoelwormen die hersenschade kunnen veroorzaken bij kinderen. Het overgrote deel van de wasberen in België stamt af van populaties uit Duitsland. Daar zijn de van oorsprong uit Noord-Amerika afkomstige pelsdieren vlak voor de Tweede Wereldoorlog uitgezet in opdracht van Rudolf Hess.
De meeste wasberen die in Vlaanderen worden gezien, zijn rondzwervende leden van de populaties uit Wallonië of ontsnapte exemplaren. Hoewel het verboden is om zonder vergunning wasberen te houden, zijn ze toch vrij populair als huisdier. Ze zijn slim en nieuwsgierig en dus gemakkelijk te temmen.
Deze omnivoor eet onder andere vogels, amfibieën, insecten, vissen, hagedissen, knaagdieren en ook plantaardig voedsel als knollen, maïs en gevallen fruit. Hij eet ook afval en aas. De wasbeerhond is een goede zwemmer.
De meeste wasberen wonen in Kassel, zo'n 300 kilometer van de Nederlandse grens. Vanuit daar hebben ze zich verspreid naar de rest van Duitsland. Zo ook naar de noordwestelijke deelstaat Nedersaksen.
Ransuilen broeden vaak in halfopen (natuur)gebieden, waar ook veel campings zijn te vinden. Je hoort ze 's nachts al van ver met hun typische hoge, piepende, bijna klagende aanhoudende geluid. Ransuilen zijn tijdens de zomer zo luidruchtig omdat de uilskuikens hun nest verlaten en door de omgeving gaan zwerven.
In de communicatie houden Wasberen van weinig details en zijn ze enthousiast, warm en creatief. Ze zijn charmant met een rijk inzicht in wat mensen enthousiasmeert. Wasberen zien potentieel in een ander en hebben een oprecht verlangen om mensen te helpen.
De wasbeerhond is een kleine hondachtige die 40-50 cm hoog wordt, en 50-70 lang. Het gewicht ligt rond de 4 à 6 kg in de zomer, maar kan in de late herfst 10 kg bereiken. De beide geslachten verschillen niet in uiterlijk. Het lichaam is voorzien van lange, grijs-bruine haren.
De wasbeerhond (Nyctereutes procyonoides) is familie van de hondachtigen en wordt ook wel marterhond genoemd. Het is een roofdier die zijn naam dankt aan een opvallende gelijkenis met de gewone wasbeer. Een volwassen wasbeerhond wordt tot 50 en 68 centimeter lang en de dikke borstelige staart 13 tot 25 centimeter.
Na tien maanden zijn de jongen geslachtsrijp. In het wild kunnen eekhoorns wild 7 jaar oud worden, maar meestal sterven ze jonger. Slechts een kwart van de jongen haalt het eerste levensjaar en slechts 1% van alle eekhoorns wordt 5 jaar of ouder.