Gebruik voor de blootgestelde huid (armen, benen, gezicht, …) een zonnecrème of -melk met een hoge beschermingsfactor (minstens 30, bij voorkeur 50). Wees niet te zuinig en breng voldoende aan. Smeer je om de 2 à 3 uur opnieuw in.
mag u niet zuinig zijn met zonnecrème. De crème moet een breedspectrum hebben , d.w.z. bescherming bieden tegen zowel uva- als uvb-stralen, met een zeer hoge SPF 50+. Kies voor een hypoallergene crème zonder bewaarmiddelen en parfum, voor een huid die gevoelig is geworden door de behandelingen.
Zorg voor een sterke huidbarrière: ♣ Gebruik dagelijks een vette, sterk hydraterende crème, zonder parfum, alcohol en ander irriterende ingrediënten. ♣ Ingrediënten als glycerine, panthenol, niacinamide, ceramiden, vitamine C, vitamine E en hyaluronzuur versterken de huidbarrière en voorkomen uitdroging van de huid.
Probeer voorzichtig uit hoe uw huid op zonlicht reageert. Vermijd de zon op het midden van de dag (tussen 12.00 en 15.00 uur). Voorkom langdurig zonnen tot 6 à 8 weken na de chemotherapie. Uw hoofdhuid kan snel verbranden.
Uw chemotherapie kan u overgevoelig maken voor de zon, maar is uiteraard geen reden om binnen te blijven. Het is wel zeer belangrijk om tijdens uw behandeling u voldoende te beschermen tegen de zon en directe blootstelling aan de zon zo veel mogelijk te vermijden.
Huidverzorging: Als gevolg van chemo krijg je vaak een droge huid. Een lotgenote heeft goede ervaringen met (vette) Lanette crème en Cetomacrogol crème.
Gezond eten en bewegen kan helpen tegen vermoeidheid. Verdeel je activiteiten wel over de dag en bouw rustpunten in. Probeer minimaal 1 uur per dag te bewegen, als dat lukt.
Hoe verlaat de chemo je lichaam? De afvalstoffen van de chemo verlaten in heel kleine hoeveelheden je lichaam via lichaamsvocht.Vooral via urine en ontlasting, braaksel en zweet.Maar ook via sperma of vaginaal vocht, wondvocht, bloed en tranen.
Bij chemotherapie gaan de cytostatica via het bloed naar je cellen. De medicijnen worden omgezet in afvalstoffen. De afvalstoffen van de medicijnen verlaten uiteindelijk je lichaam via je ontlasting, urine en via zweet en braaksel. Meestal duurt het maximaal 7 dagen voordat alle chemotherapie uit je lichaam is.
Haaruitval begint ongeveer 14 tot 16 dagen na de eerste toediening. Bij sommige behandelingen of personen zet het haarverlies iets later in. Ongeveer twee tot drie maanden na het stoppen van de therapie begint het haar weer te groeien. Soms heeft het een andere kleur.
Een paar koppen koffie per dag lijkt eerder gezond dan slecht voor u te zijn. Voor kankerpatiënten is cafeïnevrije koffie slechter dan gewone koffie. Dit komt door het proces dat wordt toegepast om de cafeïne uit de koffie te branden.
Vitamine E is een van de meest genomen vitaminesupplementen bij kanker.Deze vitamine lijkt het effect van radio- en chemotherapie te kunnen versterken (1). Specifiek bij radiotherapie kan het bindweefselvorming verminderen (4). Het lijkt ook nuttig een tekort aan vitamine E te vermijden bij chemotherapie.
Bij de meeste vormen van chemotherapie is 1,5 liter drinken per dag genoeg. Dit is evenveel als je normaal gesproken zou moeten drinken. Je hoeft niet alleen water te drinken. Ook koffie, thee, zuivel en sap telt mee.
De drie producten die de beloofde Sun Protection Factor (SPF) volgens het onderzoek niet halen zijn van Etos, Suntribe en Clinique. Het gaat om Etos Natural Sun Lotion SPF30, Suntribe All Natural Zinc Sun Stick SPF 30 en Clinique Mineral Sunscreen Lotion for Body SPF30.
Dermatologen adviseren voor dagelijks gebruik een Sun Protection Factor vanaf SPF15 te smeren. Voor vrije tijd en op vakantie een SPF30 of 50. Factor 30 beschermt 97% en factor 50 voor 98%.
Als de vloer of de vloerbedekking besmet is geraakt met braaksel, urine of andere lichaamsvloeistoffen kunt u deze ook schoonmaken met een gewone zeepoplossing, zoals een allesreiniger. We adviseren om de wc-borstel na de eerste week van de behandeling te reinigen met een gewone zeepoplossing, zoals een allesreiniger.
U kunt wel gebruik maken van sinaasappels, mandarijnen, citroenen en het sap van deze vruchten gewoon eten en drinken voor, tijdens en na de chemotherapie. De oncologieverpleegkundige informeert u welke chemotherapie u krijgt.
Je gedrag kan veranderen door chemo. Je kunt prikkelbaarder worden. Of je trekt je meer terug of wordt duidelijk emotioneler: je gaat bijvoorbeeld snel huilen. Het is mogelijk dat je je moeilijker kunt concentreren.
Mensen ervaren aan het begin van een chemokuur of doelgerichte behandeling de meeste smaak- en reukveranderingen. Bij een nieuwe kuur gebeurt dat opnieuw en ervaren zij vaak nog meer verandering van smaak en reuk. Sommige mensen hebben nog jaren na behandeling last, bijvoorbeeld dat men minder bitter proeft.
Aan je lichaam kun je niet merken of chemotherapie aanslaat. Hoeveel last je hebt van de bijwerkingen zegt niets over het resultaat van de behandeling.
De gewichtstoename kan komen door zowel chemotherapie als hormoontherapie. Vrouwen die voor de behandeling nog niet in de overgang zijn, hebben meer kans wat zwaarder te worden dan vrouwen die al wel in de overgang zijn (geweest). De meeste vrouwen vinden het vervelend dat ze aankomen.
Vaak gaat je uithoudingsvermogen achteruit, neemt je spierkracht af en ben je snel moe. Bewegen kan helpen om in conditie te blijven. Chemotherapie heeft invloed op je spiercellen. Door een behandeling met chemotherapie kun je stijver worden en je minder sterk voelen.
Je kunt moe zijn door chemotherapie of bestraling
Beschadigde cellen moeten weer herstellen en dode kankercellen moeten opgeruimd worden. En dat kost het lichaam energie. Soms krijgt iemand een infectie of andere klachten door de behandeling. Ook daar kun je moe van zijn.
Snel delende cellen zijn vooral cellen in het slijmvlies van bijvoorbeeld de mond, de maag en de darm. Daarnaast delen ook haarcellen snel. Hierdoor ontstaan de bekende bijwerkingen van chemotherapie: misselijkheid, diarree, buikpijn, ontstekingen in de mondholte en haaruitval.