Een menstruatiecup is uitermate geschikt om mee te sporten. Omdat de menstruatiecup een grote hoeveelheid bloed kan opvangen en meegeeft met al je bewegingen, hoef je niet bang te zijn dat hij zal gaan lekken. En omdat de menstruatiecup niet uitsteekt en vacuüm zit, kun je er zelfs mee zwemmen.
Wij adviseren je echter de cup absoluut niet langer dan 8 uur te dragen. Dit geldt overigens voor alle menstruatieproducten. Ook beweert men dat je bij het dragen van een menstruatie cup geen risico loopt op TSS (Toxic Shock Syndrome, ook wel de tamponziekte genoemd), omdat de menstruatie cup niet absorberend is.
Bij het inbrengen zal de menstruatiecup zich vanzelf ontvouwen. Je kunt de menstruatiecup wat verder te duwen totdat hij in zijn geheel, inclusief het steeltje, is ingebracht. Een menstruatiecup hoort niet zo hoog te zitten als een tampon, maar juist lager in de vagina, net voorbij je schaambeen.
Natuurlijk kun je met een menstruatiecup zwemmen. Zoals een tampon zich helemaal volzuigt met water zal een cup dit niet doen. Wel is er een hele kleine kans dat er iets van water in de cup komt.
Je mag de menstruatiecup lang inhouden, wel 8 tot 12 uur. Dat is veel langer dan een tampon; je kunt dus ook ongestoord slapen of een hele dag gaan werken met je menstruatiecup.
De geur die je ruikt tijdens je menstruatie wordt veroorzaakt door bacteriën die mixen met het bloed en weefsel dat je lichaam verlaat. De geur is volledig natuurlijk en alle vrouwen ervaren dit. Bovendien zullen anderen in je omgeving de geur niet snel ruiken. Niets om je over op te winden dus!
Het risico op infecties bleek bij menstruatiecups niet hoger te liggen dan bij maandverband of tampons. Ernstige nevenwerkingen, zoals felle pijn, infecties of allergieën, bleken zeldzaam. Sommige vrouwen met een spiraaltje meldden wel dat dit verplaatste door de cup.
De druk van het water om je heen voorkomt namelijk dat menstruatiebloed uit je vagina komt. Let er alleen op dat je geen druk zet op je vaginale spieren, waardoor bloed er misschien uit wordt geforceerd. Het enige waar je je op moet voorbereiden is je uitgang van het water.
Als je je zorgen maakt over doorlekken in bad, kun je een tampon of menstruatiecup gebruiken voor je in bad springt. Maar tampons absorberen wel water, dus verwissel ze zeker nadat je in bad bent geweest om infecties te voorkomen.
Het is niet verstandig om een tampon te gebruiken als je (nog) niet ongesteld bent of hem te gebruiken om afscheiding op te vangen. Tampons zijn alleen bedoeld voor de periode tijdens je menstruatie. Gebruik je wel een tampon als je niet ongesteld bent, dan kan je vagina uitdrogen.
Menstruatiecup klapt niet open: mogelijke oorzaken
Je bent te gespannen. Als je bekkenbodemspieren aangespannen zijn, zal de cup zich niet goed kunnen openen. De cup is te hard of juist te zacht. Je hebt de cup niet op de juiste hoogte ingebracht.
Een menstruatiecup hoort geen pijn te doen. Niet bij het inbrengen, niet bij het uithalen en óók niet tijdens het dragen. Doet je cup zeer bij het inbrengen of uithalen? Dan is dat vaak het gevolg van aangespannen spieren.
Een cup vangt maar liefst 2 tot 3 keer zoveel bloed op als een tampon. Bij een gemiddelde menstruatie kan je een cup 12 uur aaneengesloten dragen zonder te legen. Een cup vangt maar liefst 30 ml op, ongeveer 1/3 van een normale menstruatie. Dus maar twee keer per dag (s'ochtends en s'avonds) legen of schoonmaken.
De beste lek-vrije menstruatiecup
De MyCup is gemaakt van 100% medische ecologische siliconen en biedt je de meest hygienische oplossing tijdens je menstruatie. Je mag ze koken in water van 180°C zodat ze steeds helemaal steriel en bacterie-vrij is.
Deze hormonen zorgen ervoor dat glad spierweefsel samentrekt waardoor de baarmoeder het baarmoederslijmvlies uitstoot, menstruatie genaamd. Daarnaast zijn prostaglandines van invloed op het gladde spierweefsel in de darm, waardoor er vaak diarree wordt veroorzaakt.
Inbrengen van een tampon met vaseline. Breng driemaal per week een tampon hoog in de vagina in. Smeer de hele tampon in met vaseline. Laat de tampon de hele nacht in de vagina zitten.
"Het is een fabeltje dat je ongesteldheid stopt als je in het water ligt", zegt ze. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat je een spoor van bloed in de zee of het zwembad achterlaat als je vrijuit bloedt, betekent dat niet dat je menstruatie stopt.
Er is ook enkele natuurlijke manieren die je kunt proberen die je menstruatie kunnen verminderen. Dit is bijvoorbeeld regelmatig sporten, waardoor de baarmoederspieren zich ontspannen en het bloedverlies minder wordt. Daarnaast zweren veel vrouwen bij kruidenthee met valeriaan, kamille.
Een zaadcel kan ongeveer twee tot zeven dagen overleven in het lichaam van de vrouw. Als je als vrouw een korte menstruatiecyclus hebt dan kan het zijn dat je zwanger raakt tijdens je menstruatie omdat de zaadcel overleeft tot je eisprong. Het is een fabel dat je niet zwanger kan worden tijdens je menstruatie.
Je kunt ook zwemmen met een menstruatiecup. Het is vergelijkbaar met een tampon, maar wordt volledig in je lichaam gedragen. Je kunt op je gemak gaan zwemmen in de wetenschap dat de cup ervoor zorgt dat je menstruatiebloed niet in je zwemkleding terecht komt.
Elk merk menstruatiecup heeft verschillende aanbevelingen over hoe vaak je het moet vervangen voor een nieuwe. Zo moet de DivaCup minimaal één keer per jaar vervangen worden. Let ook op de waarschuwingssignalen dat u uw menstruatiecup moet vervangen.
OrganiWash is een fijne milde, pH-neutrale en parfumvrije zeep, speciaal gemaakt voor het reinigen van je OrganiCup, maar is tevens geschikt voor al onze andere merken cups! Was je handen en je menstruatiecup voor het inbrengen en na het verwijderen met een kleine druppel OrganiWash en (liefst koud) water.
Belangrijkste conclusies uit het rapport. Jongens associëren menstruatie met 'vies' (55%) -in Nederland is dit 37%-, 'beschamend' (31%) en 'walgelijk' (38%), maar ook 'natuurlijk' (95%) en 'gezond' (85%). 37% van de jongens vindt dat menstruatie geheimgehouden moet worden.
Oorzaken van afscheiding zijn bijvoorbeeld menstruatiecyclus, de pil, zwangerschap en de overgang. Afscheiding is dus normaal bij vrouwen, maar bij overmatige of veranderende afscheiding is het goed om extra onderzoek te doen, dit kan dan bijvoorbeeld komen door een ontsteking, soa of schimmelinfectie.