Er leven natuurlijk ook 'mensen' in het regenwoud. Die heten in Zuid-Amerika indianen (de meest bekenden), in Afrika pygmeeën en in Zuidoost-Azië Papoea's bijvoorbeeld. Zij overleven van de dieren en planten. Ze weten precies wat ze wel en niet kunnen eten of drinken.
Al duizenden jaren wonen er mensen in de tropische regenwouden. In Zuid-Amerika zijn dat indianen, in Afrika pygmeeën en in Zuidoost-Azië Papoea's. Deze bewoners weten alles over het tropisch regenwoud.
Al sinds de schepping wonen er mensen in het tropisch regenwoud. In Zuid-Amerika zijn dat indianen, in Afrika pygmeeën en in zuidoost-Azië Papoea's bijvoorbeeld. Deze mensen weten heel veel over het tropisch regenwoud.
Regenwouden komen voor op vier werelddelen: in Zuid-Amerika, Afrika (ook op het eiland Madagaskar), Azië en een klein stukje van Australië. In de bossen van elk werelddeel groeien andere planten en bomen en leven andere dieren. En niet in elk werelddeel ziet het regenwoud er hetzelfde uit.
In het tropisch regenwoud wordt het nooit koud, zelfs 's nachts niet. Het zijn de natste gebieden op aarde. Daardoor groeien er veel bomen en planten. Mensen wonen er nauwelijks.
Een tropisch regenwoud is een woud dat gelegen is in de tropen, waar het relatief warm en vochtig is, er leven vele plant- en diersoorten. Het tropisch regenwoud wordt bedreigd door houtkap en andere menselijke activiteiten. Het regenwoud is het soortenrijkste ecosysteem ter wereld, en ook het oudste.
#2 Het Amazonewoud
Het is het bekendste en grootste tropische regenwoud ter wereld, het is ongeveer even groot als Australië en verspreid over de landen Brazilië, Venezuela, Bolivia, Guyana, Suriname, Ecuador, Peru en Frans-Guyana. De Amazone wordt ook wel de longen van de aarde genoemd.
In het Amazonegebied wonen 30 miljoen mensen (waarvan 17 miljoen in het Braziliaanse deel). In het Braziliaanse Amazonegebied wonen 220 verschillende inheemse volkeren, in Peru 40 en in Ecuador 10. In het Venezolaanse Amazonegebied worden 17 inheemse talen gesproken, in Bolivia 33 en in Colombia 52.
Met een oppervlakte van 6,7 miljoen km2 is de Amazone de grootste nog overgebleven jungle ter wereld.
Dagelijks verdwijnen er grofweg 95 duizend voetbalvelden aan bomen, oftewel 1 voetbalveld per seconde. In 2020 is er in totaal 25,8 miljoen hectare aan bos gekapt, blijkt uit cijfers van Global Forest Watch, evenveel als de gehele oppervlakte van het Verenigd Koninkrijk, het gastland van de klimaattop.
Het gebied bestaat voor een deel uit berggebieden met hoogtes boven de 1.000 meter en het andere deel bestaat uit laaglanden. Met een oppervlakte van 220.000 vierkante kilometer ligt het op het grondgebied van drie landen: Maleisië, Indonesië en Brunei. Wist je dat het regenwoud beschermd wordt?
Kenmerken Tropisch Klimaat: hele jaar warm, ± 28°C. nooit kouder dan 18°C. veel neerslag.
Het Kongo regenwoud strekt zich uit over de Democratische Republiek Congo, een groot deel van Congo-Brazzaville, het zuiden van de Centraal-Afrikaanse Republiek, Gabon en het vasteland van Equatoriaal Guinea. In dit gebied leven zo'n vijftig miljoen mensen, 10.000 planten-, 1000 vogel-, en 400 diersoorten.
Denk aan koffie, thee, cacao, suiker of specerijen en kruiden als peper, kaneel en kerrie. Maar er groeien ook veel lekkere vruchten in de tropen, zoals ananas, banaan, papaya en mango. Ook gebruiken wij het hout dat uit het tropisch regenwoud komt.
Dat is per jaar 7,5 miljoen hectare bos dat verdwijnt. Als we dat vermenigvuldigen met 700 bomen per hectare (dat is een schatting) komen we uit op ruim 5 miljard bomen per jaar. Omgerekend naar secondes komen we dan uit op 169 bomen.
De regenwouden beslaan ongeveer 14% van de totale landoppervlakte.
Tropische regenwouden komen voor langs de evenaar. Het grootste komt voor in Zuid-Amerika zoals het Amazoneregenwoud en in Brazilië. Verder in het midden van Afrika, Zuidoost-Azië zoals in Indonesië en Maleisië en ook is er een oerwoud in Australië. In Europa zijn oerwouden zeldzaam.
De mooiste jungles vind je in Maleisië (met name Sabah is de moeite), Thailand (natuurgebieden in het binnenland) en Indonesië (Borneo en Sumatra).
De jungle van Taman Negara
Taman Negara is het oudste tropische oerwoud van de wereld. In Taman Negara verplaatst u zich voornamelijk over het water, waarbij u de bewoonde wereld steeds meer achter u laat. Om het hoofdkwartier van het nationaal park te bereiken vaart u drie á vier uur over de Tembeling-rivier.
De bevolking
Van oudsher wordt het gebied bevolkt door verschillende indiaanse volken waarvan de 6 grootste etnische groepen op dit moment de Quichuas (60.000), de Shuar (40.000), de Achuar (5000), de Huaorani (3000), de Siona-Secoya (650) en de Cofán (600) zijn.
Het regenwoud ligt in een bekken dat grotendeels door de rivier de Amazone en zijn 1100 zijrivieren wordt doorstroomd. Dit Amazonebekken werd gevormd tijdens het Paleozoïcum, tussen de 200 en 700 miljoen jaar geleden.
Pirahã is de natuurlijke taal die wordt gesproken door de Pirahã, oorspronkelijke bewoners van het Amazoneregenwoud in Brazilië, die langs de Maici, een zijrivier van de Amazone, leven.
Precies tegenover de Victoria watervallen in Zimbabwe ligt het kleinste tropische regenwoud ter wereld. Het is amper 2 kilometer lang en slechts een paar honderd meter breed. Daar waar het opspattende water van de grote watervallen neerdaalt regent het dus continu.
Taman Negara wordt ook wel als het oudste regenwoud van de wereld beschouwd en betekent letterlijk vertaald 'Nationaal Park'.
Taman Negara is het oudste regenwoud ter wereld, en een uniek nationaal park in Maleisië. Het is een primair regenwoud, en bestaat vooral uit modderige rivieren, gigantische bomen, grotten en watervallen. Taman Negara is één van de beste plekken in Maleisië voor een échte jungle ervaring.