Omdat de Blauwe regen plant een slingerplant is moet je haar wel een beetje begeleiden. De tuinplant heeft steun nodig om te groeien en daarom kun je het beste de plant aan een pergola, houten raamwerk of muur laten groeien. Doe dit niet aan een boom, de tuinplant kan de boom gaan verstikken.
Het geeft een mooi effect als u een paar lange takken aanhoudt en die horizontaal tegen een muur of langs een pergola leidt. Dit worden gesteltakken genoemd. Leid de twijgen zo dat ze geen schade aan kunnen richten aan regenpijpen of dakgoten. Blauweregen is een zeer krachtige plant en kan hier schade aan toebrengen.
Je spant deze aan met spanbouten. De draad moet sterk genoeg zijn om de volwassen best wel zwaarwichtige Wisteria te dragen. Bedenk dat de plant bij volle wasdom zwaarder dan jij zal zijn. Ga liever niet zelf aan de draad hangen en twijfel je, breng gewoon een tweede lijn aan.
Om je Wisteria in toom te houden en om meer bloemen te krijgen, is het aangeraden om hem twee keer per jaar te snoeien. De plant staat namelijk bekend om zijn snelle, sterke groei en bovendien kan hij tot wel 20 meter hoog worden.
De blauwe regen is aardig bestand tegen diverse weersomstandigheden zoals zon, droogte, natte grond of zelfs zilte zeewind. De plant is winterhard en vorstbestendig, alleen wanneer er later in de lente nachtvorst optreed kunnen de bloemtrossen vorstschade oplopen.
Leid het rubberen binddraad langs haken die zo'n vijf centimeter van de muur af staan, zodat het luchtig blijft achter de plant. Hetzelfde draad kan ook langs een pergola worden gespannen, zodat de blauweregen alle dwarsbalken kan bereiken en voor een paradijselijk bloemenplafond zorgt.
Er zijn speciale klimrekken te koop voor klimplanten. Eigenlijk kunnen alle soorten hier wel tegenaan klimmen. Rankende klimplanten hebben specifiek iets nodig om zich omheen te draaien, want die slingeren rond. Houd altijd wat afstand tussen de muur en het rek, dan kunnen de ranken zich er goed omheen draaien.
Het opbinden
Knip een klein stukje touw af en bind deze samen met de stengel van de plant vast op de plekken waar jij hem vast wil zetten. Zodra de klimplant groeit kunnen er weer nieuwe ranken ontstaan die je kunt snoeien of opbinden. Vooral op een zonnig plekje bloeien ze erg snel.
Er zijn vele opties voor het opbinden en ondersteunen van planten. Zo zijn er onder andere halfronde steunen van metaal, trellis en kunststof of metalen ringen met grondpin koop. Maar u kunt ook u zelf iets maken. Daarvoor zijn bijvoorbeeld stokken van bamboe of snoeihout geschikt.
Een blauweregen in de tuin planten kan het hele jaar, zo lang het maar niet bloedheet is of vriest. Een blauweregen stekken kan in in de maand mei en juni, dat zijn dus ook prima maanden om de blauweregen te planten in de tuin.
De wisteria tast het cement tussen de stenen niet aan, maar hecht zich er alleen aan vast. Je zult dus geen schade aan je muur hebben in de vorm van weggewerkt cement. Houd er wel rekening mee dat je de sporen wel zult blijven zien.
Blauwe regen is zeer winterhard en is uitermate geschikt voor het ons klimaat. Blauwe regen kan bijna op alle plekken in de tuin gepoot worden. De blauweregen doet het goed in de volle zon, maar ook half-schaduw is geen probleem.
Doordat de blauwe regen klimmend groeit, is deze ideaal voor elke schutting of natuurlijke overkapping. De kronkelende stelen van de blauwe regen zullen zich stevig kunnen vastklampen, waardoor er een groen geheel wordt gecreëerd. Let wel op dat de blauwe regen een stevige groeier is die ook onderhoud nodig heeft.
Blauwe regen is een populaire klimplant vanwege zijn prachtige bloemen en uitbundige bloei. Deze plant staat bekend om zijn lange bloemtrossen die bestaan uit vele kleine bloemen.
Eigenlijk klimmen deze planten overal tegen omhoog als ze houvast kunnen vinden. Sommige klimplanten hebben wat meer hulp nodig en moeten omhoog geholpen worden met bindmateriaal, bijvoorbeeld Clematis. Als ze eenmaal de lucht in geholpen zijn, zullen ze zich met hun ranken verder omhoog winden.
Met een knevel kun je makkelijk een paar takkenbossen binden: knoop een touw in het midden rond de takken, zonder te spannen.Steek er een stok van 30 à 40 cm onder en draai.Is de spanning voldoende, bind dan de bussel met ijzerdraad of touw voor balen (bij vee- en paardenhouders te bekomen).
Met een plantensteun kun je ervoor zorgen dat je planten niet snel gaan hangen en vervallen raken. Plantensteunen zijn er in veel verschillende vormen. Op deze manier kun je ze trainen om op een natuurlijke manier omhoog te groeien. Geef je planten houvast en vorm met een plantensteun.
Snoei lange zijscheuten: Knip lange zijtakken terug tot ongeveer 15-30 cm vanaf de hoofdstam. Dit zal de plant helpen om een sterke structuur te behouden en een goede bloei te stimuleren. Trim de hoofdtakken: Als de blauwe regen te uitbundig groeit, kun je de hoofdtakken snoeien om de plant beter te beheersen.
Een van de makkelijkste methoden om een klimplant te laten groeien is tegen een plantenstok. Dit kan een simpele bamboestok zijn of bijvoorbeeld een plantenstok van mos of kokos. Je kunt de stok het best plaatsen als de plant wordt verpot. Anders kunnen de wortels van de plant beschadigen.
Klimhortensia of klimop. Bedek saaie muren met klimmers als de klimhortensia (Hydrangea anomala subsp. petiolaris). Een plant die zich makkelijk hecht aan de muur zonder deze te beschadigen en zo zijn weg naar boven baant.
Een blauweregen groeit hard en snoei je best twee keer per jaar, anders krijg je op termijn ook alsmaar minder bloemen. Snoei de zijtakken in februari of maart tot op 10 à 15 centimeter of een drietal 'ogen' of knoppen terug. Op die korte stompjes komen de bloemknoppen.
Wanneer je de blauwe regen niet snoeit, kan hij erg groot worden. De ranken groeien wel 2 à 3 meter per jaar als deze klimplant de ruimte heeft. Snoeien is dus echt nodig en wij vertellen je graag wanneer en hoe je de blauwe regen moet snoeien!
De blauweregen staat het liefst met de wortels in de schaduw en de bloemen in de volle zon of halfschaduw. De grond kan het beste een humusrijke bodem zijn, maar ze groeien ook in kleigrond. Het enige waar je goed op moet letten is dat de grond goed waterdoorlatend is, anders verdrinken ze.