Het wijfje legt bij voorkeur haar eitjes in mest, dode dieren, rottende voedingsmiddelen of compost. Als het maar lekker glibbert! De eitjes komen binnen een week uit en als het materiaal warm en vochtig genoeg is, zelfs binnen een dag. Uit de eitjes komen maden.
Vliegen komen je huis binnen door openstaande ramen en deuren, maar ook door scheuren, gaten en kieren. Het kan ook gebeuren dat je producten hebt gekocht (vlees, vis of fruit) waar vliegen eitjes op hebben gelegd: die kunnen bij jou thuis uitkomen en dan heb je dus ook vliegen in huis.
Vliegen hebben geen klassieke nesten zoals andere ongedierte. Toch kunnen er opeens grote zwermen vliegen ontstaan. Mocht er een dood dier ergens liggen, bijvoorbeeld op zolder of in de kruipruimte, dan blijven vliegen net zo lang eitjes leggen in het dode dier, totdat de larven het helemaal hebben opgegeten.
Ontwikkeling en leefwijze
Vooral uitwerpselen van mens en dier vinden ze aantrekkelijk. Hierop legt een vrouwelijke vlieg gedurende haar leven zo'n 600-2000 eitjes, die spoelvormig en 1 mm lang zijn. Per keer worden 100-150 eitjes afgezet.
Bij het paren kruipt het mannetje op het vrouwtje. Het vrouwtje strekt zich uit waardoor er een soort legbuis tevoorschijn wordt getoverd. Het vrouwtje steekt de leegbuis vervolgens in het mannetje. Dit gehele ritueel duurt maar enkele seconden, maar het vrouwtje legt rond de 100 √† 150 eitjes in één keer.
In de juiste omstandigheden houden sommige vliegen het zelfs een paar maanden vol. Dit zijn wel omstandigheden waarin de vlieg niet door de mens of andere vijanden gedood wordt. Gemiddeld leven vliegen tussen de 14 en 24 dagen.
Hoe zien vliegeneitjes eruit? Vliegeneitjes zijn ongeveer anderhalve millimeter lang en wit tot gelig van kleur. Ze zijn langwerpig gevormd. Je treft de eitjes vaak in 'clusters' ofwel in 'groepjes' aan.
Zweet trekt vliegen aan
Vooral in warme, droge streken zijn de insecten heel agressief. Dat komt doordat het menselijk lichaam een luilekkerland is voor de vlieg. Vliegen smullen van de voedingsstoffen, mineralen en het vocht op onze huid, en hoe meer we zweten, hoe aantrekkelijker we zijn.
Plaats goed sluitende vliegenramen in de vensters of een vliegengordijn voor de deur. Vliegen en muggen houden niet van een sterke tocht. Als ze binnen zijn, kan het helpen om de ramen en deuren tegenover elkaar open te zetten, zodat het in huis flink tocht.
Oftewel: je ziet (erg) veel vliegen rondvliegen en/of ze zitten in grote groepen op de muren 'geplakt'. Je ziet veel grote vliegen in en rond je kliko, container of afvalbak. Vaak zie je daar ook witte maden in krioelen.
Maar de huisvlieg houdt zich vooral binnenshuis op. Wanneer ze niet op zoek is naar voedsel gaat ze achter een partner aan voor de voortplanting. En bij de huisvlieg is het de goede gewoonte zich te verzamelen bij een uitsteeksel van het plafond in de kamer waarin ze zich bevinden. Meestal is dat een lamp.
De eitjes van vliegen worden verteerd door het maagzuur. Het verhaal wordt anders als het om eitjes gaat van o.a. lintwormen. Deze komen wel uit in ons lichaam. Het gevaar met vliegen e.d. zit hem juist in de bacteriën die ze achterlaten, niet de eitjes.
Maden zijn jonkies van een vlieg of van een mug. Ze komen voor op warme vochtige plekken waar ze veel kunnen eten. Denk hierbij aan een vuilnisbak/kliko, prullenbakken in huis, net dode dieren (en zelfs in open wonden). Ze komen hier omdat de vlieg hier haar eitjes legt.
Oma weet raad
Je kunt bestrijden van vliegen doen door wat kruidnagels in een bakje water te doen. Ze hebben namelijk een hekel aan deze geur. Je kunt er ook voor kiezen om doorzichtige plastic zakjes voor de helft te vullen met water.
De vlieg maakt spectaculaire vliegmanoeuvres, past zijn snelheid in een fractie van een seconde aan, weet obstakels te ontwijken, en gaat gevaar moeiteloos uit de weg. Niet zo boeiend, zou je denken… totdat je beseft dat de vlieg dat alles doet met een minuscuul brein van slechts honderdduizend neuronen.
Huisvlieg: Kan niet bijten, prikken, steken. Komt veel voor in huis. Stalvlieg: kan steken, komt veel voor bij stallen, maar soms ook in woningen. Dazen: kunnen bijten, ook wel bekend als paardenvlieg.
De Ormia-vlieg heeft zo'n vernuftig gehoorsysteem dat het een krekel op 120 meter afstand kan lokaliseren. Dat komt overeen met een mens die een mobieltje op een kilometer afstand hoort afgaan.
Loop héél langzaam op de vlieg af
Volgens de Caltech-onderzoekers kun je het best niet op, maar iets naast de vlieg mikken, in de richting van zijn vluchtsprong. Mep je van achteren, sla dan een beetje vóór de vlieg. En kom je met de mepper van voren, mik dan vlak achter het beestje. '
Insecten hebben geen centraal zenuwstelsel, een voorwaarde om pijn te kunnen voelen. Daarom nemen wetenschappers aan dat insecten in ieder geval niet hetzelfde gevoel hebben als zoogdieren. Onderzoek toont aan dat insecten zich wel bewust zijn van beschadiging van hun lichaam.
Elk insect heeft de volgende inwendige organen: hersenen, darmkanaal, uitscheidingsorganen (buizen van Malpighi), eierstok, buisvormig hart, buikzenuwstreng. Het bloed van insecten dient niet voor het transport van zuurstof en is meestal kleurloos. Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart.
Bovendien verwerken vliegen visuele informatie veel sneller dan wij. Ze onderscheiden zo'n 300 beelden per seconde, tien keer meer dan het maximum dat wij mensen kunnen behappen. Vliegen merken bewegingen van bijvoorbeeld een naderende vliegenmepper daardoor ook tien keer eerder op dan wij zouden doen.
Wat eet een strontvlieg? Hoewel de naam anders doet vermoeden, eten strontvliegen geen stront, maar nectar. Deze zuigen ze met hun zuigsnuit op. Soms vergrijpen ze zich ze ook aan ander insecten, meestal soortgenoten.
Ze verstoppen zich voor hun winterslaap meestal in kieren en gaatjes. Bijvoorbeeld in spouwmuren, rolluikkasten of bergingen. Daarom zie je ze vaak alleen op zonnige en warme winterdagen, als ze met z'n allen op de ramen gaan zitten.