Motten zijn dol op ruimtes met een hoge luchtvochtigheid en warme temperatuur. Ze komen je huis vaak binnen als het nog eitjes of larven zijn, tussen bijvoorbeeld tweedehands kleding of opgezette dieren. Hieruit ontstaan al snel nieuwe motten, die direct op zoek gaan naar een partner om eitjes te leggen.
Tips tegen motten
Was kleding en andere stoffen voor je ze in de kast opbergt. En verpak ze in afgesloten zakken of bakken als je ze voor langere tijd opbergt. Zet je kasten regelmatig open en laat zonlicht binnen. Motten houden niet van licht en worden niet graag gestoord.
Motten bijten, zoemen of steken niet. Toch kunnen ze erg vervelend zijn als je ze in huis hebt. Zo maken ze je kleding kapot of zitten aan je eten.
De volwassen bruine huismotten leven ca. 2 weken en vliegen van juni tot augustus, al kunnen ze in verwarmde ruimten het hele jaar worden waargenomen.
Motten leggen eitjes in kleding of levensmiddelen, afhankelijk van de soort. De larven vreten vervolgens het textiel of het voedsel aan. Het zijn dus niet de motjes zelf, maar hun kinderen die zorgen voor eventuele schade in je woning of bedrijf.
Was je kleding op hoge temperatuur
Door kleding heet te wassen, doodt je eitjes en mottenlarven. Hang het daarna niet meteen terug in de kast: zorg eerst dat de volwassen motten verdwijnen, anders leggen ze weer eitjes.
Motten staan, net als vlinders, symbool voor transformatie. In tegenstelling tot vlinders, leggen ze meer de focus op de schaduwzijde, omdat motten 's nachts actief zijn. Schaduw staat daarbij niet in verband met slecht of duister.
Motten leven het liefst op donkere, beschutte plekken waar ze niet gestoord worden. Daar kunnen ze veilig hun eitjes leggen en larven uit laten komen. De larven zijn de boosdoeners, dus geef motten geen kans om eitjes te leggen.
Vooral lang opgeborgen textiel of ongewassen kledingstukken zijn aantrekkelijk voor motten. bij opgezette dieren of in vilten isolatiemateriaal. in de voorraadkast, bijvoorbeeld bij meelproducten, granen of peulvruchten. in vogelnesten op het dak.
De meeste vlinders leven van nectar, een stroperig vocht dat ze uit bloemen halen. In nectar zitten suiker en kleine hoeveelheden eiwitten en vitamines. Vooral de vrouwtjes hebben dit nodig om eitjes aan te maken. Behalve nectar uit bloemen eten sommige vlinders nog ander voedsel.
De nachtvlinder weet daar alles van. Haar leven is vaak kort en daardoor is het zaak dat ze van de tijd die ze heeft het beste maakt, zodat ze morgen eventueel ook nog kan vliegen. Dat geldt ook voor jou. Alles wat je vandaag denkt, zegt, doet heeft een impact op hoe morgen jou dag eruitziet.
De meeste nachtvlinders leven gedurende enkele dagen tot weken. Nachtvlinders die overwinteren kunnen enkele maanden oud worden.
Nachtvlinders trillen vaak met hun vleugels om voor het vliegen op te warmen. Nachtvlindervrouwtjes maken gebruik van feromonen die op grote afstand mannetjes kunnen lokken, terwijl dagvlinders hun paringspartner zoeken op grond van visuele stimuli.
De kans om overdag nachtvlinders te vinden is het grootst op warme en windstille dagen. Voor sommige soorten is zonneschijn noodzakelijk, andere soorten zijn actief rond zonsopkomst of vlak voor de schemering.
Enkele tekenen van een besmetting met kledingmotten zijn: Wormachtige larven die zichtbaar zijn op en in stoffen, de larven zijn vaak crème/ witkleurig met een bruine kop en zo'n 7-9 mm groot. Zijden buisjes/ tunnels/ webben die zichtbaar zijn op wol, inclusief kleding, dekens en vloerkleden.
Hoewel motten geen gezondheidsrisico inhouden, zijn ze uiteraard niet fijn om in huis te hebben. Ze kunnen namelijk ernstige schade toebrengen aan leer, kleding, stoffen, bont en tapijt. Wanneer de eerste eitjes van motten uitkomen, kan er snel langdurige schade aangebracht worden.
Klop de kleren regelmatig uit
Zoals bij tip 1 genoemd, hebben motten een hekel aan beweging en zonlicht. Klop uw kleding regelmatig even uit of hang ze in de zon.
Zijn motten gevaarlijk? Volwassen motten doen niet of nauwelijks kwaad, maar het is niet raadzaam om ze in je huis te laten rondvliegen. Motten leggen namelijk eitjes in je huis, en zodra die uitkomen, komen er mottenlarfjes uit.
De geur van laurier, cederhout, kamfer, vlierbloesem of lavendel verdrijft motten. Maak simpel zelf geurbuiltjes met een stoffen zakje, gevuld met bijvoorbeeld laurier of lavendel uit de tuin. Maak kasten en opslagruimtes extra goed schoon met een beetje azijn.
Een halfuurtje is voldoende, daarna kan je het textiel gewoon wassen in de wasmachine, zoals normaal. Iets meer omslachtig is het gebruik van een emmer met 50 % azijn en 50 % heet water om in je kleerkast te plaatsen.
Zeep. Wist je dat motten niet houden van zeep? Je kunt dus blokken zeep (nog in de verpakking) in je kledingkast leggen. Op deze manier blijven motten gegarandeerd weg.
Ze vertegenwoordigen een gevoel van onschuld, liefde en zachtmoedigheid. Het komt ook zelden voor dat je ze tegenkomt omdat ze de mens ontlopen. Dit wordt door velen gezien als een boodschap van iemand die van bovenaf op je neerkijkt.
Ken je de uitdrukking: 'ergens een vlieg op de muur zijn? '. Dat betekent dat jouw gaven dusdanig ontwikkeld zijn dat je op 2 plaatsen tegelijk kunt zijn en kun zien, voelen en/of horen wat er zich elders waar dan ook ter wereld afspeelt. Op dit moment zijn er weinigen die over deze bijzondere gave beschikken.
Je ziet een bepaald dier vaak terugkomen. In dromen, in je dagelijks leven of elke keer als je de tv aanzet bijvoorbeeld. Tijdens verschillende rituelen zoals een trance, kun je jouw eigen krachtdier oproepen. De beste manier is om dit te doen onder begeleiding van een sjamaan.
Motten spelen een grote rol in het leven van andere dieren. “Ze vormen een belangrijke voedselbron voor vleermuizen, spinnen en vogels. Bijvoorbeeld de mezen in je tuin zouden verhongeren zonder nachtvlinderrupsen”, zegt Bart van Camp, mottenkenner én liefhebber.