Met een echografie van de bovenbuik kunnen de meeste organen in de bovenbuik zichtbaar worden gemaakt, zoals de lever, de galblaas en de nieren. Dit onderzoek wordt onder andere verricht bij laboratoriumafwijkingen of buikklachten.
In overleg met uw arts heeft u een verwijzing voor een echografisch onderzoek van de bovenbuik. Tijdens dit onderzoek kunnen we verschillende organen afbeelden, bijvoorbeeld de lever, milt, alvleesklier en de nieren.
Wat is een echografie van de onderbuik? Met een echografie van de onderbuik kunnen de meeste organen in de onderbuik zichtbaar worden gemaakt, zoals de blaas, de nieren, de baarmoeder en de prostaat. Dit onderzoek wordt onder andere verricht bij buikklachten of laboratoriumafwijkingen.
Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.
Een Echo-Endo is een onderzoek met een endoscoop met aan het uiteinde een echoapparaat waardoor met geluidsgolven de wand en omliggende weefsels van de slokdarm, maag, twaalfvingerige darm en/of alvleesklier zichtbaar gemaakt kunnen worden.
Een echo. De echografie maakt uw lever, galwegen en alvleesklier zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts een mogelijke tumor zien.
Symptomen van maagkanker
In het begin heb je van maagkanker meestal weinig of geen klachten. Als de tumor in of door de maagwand groeit, kunnen wel klachten ontstaan, zoals (stekende) pijn boven in de buik of rond het borstbeen, afvallen, misselijkheid en/of braken.
Bij dikke darmkanker kunnen eventuele afwijkingen, bijvoorbeeld een leverafwijking op de CT-scan, beter met een echo in kaart worden gebracht. Ook kan er tijdens de echografie een punctie worden genomen, waarbij met een naald enkele cellen worden opgezogen om vervolgens onder de microscoop te onderzoeken.
Meestal is dat een maag-darm-leverarts (MDL-arts), een internist of een chirurg. Heb je levercirrose, dan ga je waarschijnlijk al regelmatig naar het ziekenhuis voor controle-onderzoeken. Wanneer de arts tijdens een echografie van de lever 1 of meer knobbeltjes ontdekt, kan dit op leverkanker wijzen.
Bloedonderzoek. Alvleesklierkanker gaat regelmatig gepaard met geelzucht. Een vroeg stadium van geelzucht kan in het bloed worden aangetoond Verder wordt doorgaans algemeen onderzoek gedaan om functies van andere organen te bepalen zoals de nieren en de bloedstolling.
De uitslag komt binnen 3 werkdagen terecht bij uw behandelend arts.
Het grote voordeel van echografie is dat er geen straling aan te pas komt. Het kan dus altijd gebruikt worden, ook tijdens de zwangerschap. Een nadeel is dat het beeld niet altijd even duidelijk is. Soms is het onderzoek ook wat gevoelig wanneer de arts met de sonde over een pijnlijke plaats gaat.
Voorafgaand aan het onderzoek smeert de arts een gel op jouw huid. Dit is nodig voor een goede geleiding van de geluidsgolven. Geluidgolven kunnen namelijk niet door lucht heen dringen. Dit betekent ook dat lichaamsdelen die veel lucht bevatten, niet goed te zien zijn met een echo.
De radioloog plaatst de echokop in de gel op uw huid en beweegt de echokop heen en weer. Soms duwt de radioloog de echokop wat harder tegen uw huid. Het maken van de echo duurt meestal tussen de 5 en 20 minuten.
Iedereen met een leverziekte krijgt een echo van de lever. Hiermee onderzoeken we verschillende eigenschappen van de lever, zoals: doorstroming van bloed, de aanwezigheid van gezwellen of cirrose en of er vocht in uw buik, galwegen en blaas zit.
Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren moet de blaas helemaal vol zijn. Daarom moet u vóór het onderzoek extra drinken.
Met een echografie van de bovenbuik kunnen de meeste organen in de bovenbuik zichtbaar worden gemaakt, zoals de lever, de galblaas en de nieren. Dit onderzoek wordt onder andere verricht bij laboratoriumafwijkingen of buikklachten.
Symptomen leverkanker
Klachten die kunnen voorkomen zijn: Een opgezette lever en (vage) pijn in de bovenbuik. Misselijkheid en braken. Verminderde eetlust.
Vaak kunt u het bloed niet met het blote oog zien. Vooral wanneer de tumor al aan het begin van de dikke darm zit. Uw ontlasting kan door het bloed heel donker van kleur zijn, bijna zwart.Soms is het bloed juist helderrood van kleur.
Aanhoudende pijn, krampen of een opgeblazen gevoel in de buik. Loze aandrang. Aanhoudende vermoeidheid. Het gevoel alsof de darm niet volledig wordt geleegd na de stoelgang.
Niet iedereen met darmkanker heeft pijn. De pijn kan meerdere oorzaken hebben: pijn door de tumor zelf, als de tumor ergens tegenaan drukt in het lichaam. buikpijn of buikkramp als de tumor zorgt voor verstopping.
Een onderzoek dat vaak wordt uitgevoerd bij een vermoeden van maagkanker is het bloedonderzoek. Hierbij kan bloedarmoede worden aangetoond.
Door het inwerken van maagzuur op de maagwand ontstaat een pijnlijk gevoel in de bovenbuik dat vaak wordt omschreven als brandend maagzuur of maagpijn. Deze klachten ontstaan meestal na de maaltijd en 's nachts. Maagpijn is vaak het gevolg van gasophoping, opboeren of oprispingen in de darmen.
Het kan voorkomen dat de maagkanker uitzaait. Dat gebeurt dan meestal naar de lymfeklieren, lever en de buikholte.