Het dragen van een toga is voor advocaten een wettelijke verplichting (artikel 441 van het Gerechtelijk Wetboek). In een Koninklijk besluit van 30 september 1968 wordt bepaald: De toga die de advocaten dragen is van zwarte wollen stof, vooraan gesloten, met wijde mouwen en een witte geplooide bef.
Naast de advocaat dragen de rechter, de officier van justitie, de griffier en de raadsheren ook een toga. De toga's lijken hetzelfde maar dat zijn ze niet. Het kledingstuk wordt ook wel eens gedragen door een predikant. De ambtenaar van de burgerlijke stand en hoogleraren dragen bij specifieke gelegenheden een toga.
Rechters dragen een toga om duidelijk te maken dat zij niet als privépersoon beslissingen nemen, maar als vertegenwoordigers van het recht. Het doet er niet toe of de rechter een man is of een vrouw, een korte broek draagt of een mantelpak, katholiek is of moslim.
Een toga is een kenmerk van de rechter of advocaat. Vroeger waren de toga's maar tot de knie, en werd een rechter of advocaat verplicht een zwarte broek onder hun toga te dragen. In de jaren zestig is de maat veranderd en nu is de toga tot bijna op de grond.
De prijzen beginnen bij € 610,- Een aparte voering (met bijzondere prints of bloemen) kost vanaf € 15,00 extra. Verder is het inborduren van uw naam in uw toga bij de prijs inbegrepen. De levertijd is ongeveer 4 weken.
toga; ornaat; ambtskleden; robe; ambtsgewaad; ambtskleed.
Togakopen.nl is dé togawinkel voor een betaalbare, handgemaakte advocatentoga en toga's voor trouwambtenaren. Deze zijn verkrijgbaar in maat S, M, L en XL, zowel voor dames als heren. Een advocatentoga die u kunt kopen via onze online togawinkel, voldoet aan alle professionele eisen en het Togabesluit.
De pruik en de toga van rechters
Ze hebben beide dezelfde functie: alle persoonlijke kenmerken van de rechter wegwerken. De attributen zijn een middel om de rechter 'neutraal' te maken.
Naast de advocaat dragen de rechter, de officier van justitie, de griffier en de raadsheren ook een toga. De toga's hebben kleine verschillen al naargelang de functie van de drager. Zo hebben de toga's van rechters en officieren van justitie knopen op de schouders en die van advocaten niet.
“De toga die de advocaten dragen is van zwarte wollen stof, vooraan gesloten, met wijde mouwen en een witte geplooide bef. Hierop ligt, op de linkerschouder, de schouderversiering, een stuk in het midden gefronselde zwarte wollen stof, aan de uiteinden geboord met witte pels, die op de borst en de rug neerhangt.
De perfecte Rechtbank outfit
Enkele geschikte voorbeelden zijn: een zakelijke jurk, mantelpakje, een nette bloes op een pantalon of rok tot op of over de knie, met een colbert. Verder zijn hakken, pumps, ballerina's of nette laarzen geschikte schoenen om te dragen. Zorg er wel voor dat deze schoon en gepoetst zijn.
De toga komt uit de Romeinse tijd. Het woord toga komt uit het Latijn en betekent: bedekking, bekleding. Latijn was de taal van het oude Rome. Keizer Julius Caesar bestuurde het Romeinse Rijk en een raad van oude wijze mannen hielp hem; de senaat.
De rechters, de griffier, het Openbaar Ministerie en de advocaten dragen op de terechtzitting een zwarte toga. Nadat de rechtbank heeft plaatsgenomen, opent de voorzitter de zitting.
De pruik fungeert als symbool van het ambt, vindt men in het Verenigd Koninkrijk. Het dragen van pruiken zou zorgen voor een zekere mate van anonimiteit en bood daarmee bescherming aan de drager. Het dragen van een pruik in de rechtszaal is bovendien traditie.
Klassieke unisex-toga, achterlangs
Neem één hoek van het laken en drapeer deze van achter naar voor over je linkerschouder. Aan de voorkant moet het laken tot aan je middel komen. Wikkel om je bovenlichaam. Pak de lange kant van het laken en wikkel deze van achteren onder je rechterarm door volledig om je bovenlichaam.
Algemeen geaccepteerd is (gelukkig) dat men de rechter in de rechtbank aanspreekt met mijnheer of mevrouw (de rechter). Maar ook daar zijn uitzonderingen op: zijn er meer rechters, dan spreekt men de voorzitter aan met mijnheer/mevrouw de voorzitter.
Om zelf een rechtszaak te starten moet u een dagvaarding schrijven. Een dagvaarding is het processtuk waarin u uitlegt wat u vordert en waarin u die vordering ook onderbouwt. En dat maakt het starten van een procedure zo lastig. De dagvaarding is een processtuk dat aan bepaalde vereisten moet voldoen.
Strafrechtelijke procedure: advocaat niet verplicht
Als u verdachte bent in een strafzaak, is een advocaat inschakelen geen verplichting. Maar het is verstandig om dit wel te doen. Een advocaat controleert of tijdens de opsporingsfase alles volgens de regels verloopt. Hij bereidt met u de rechtszitting voor.
Vroeger was de rechtspraak de taak van de oudsten in de gemeenschap, de grijsaards. Zij hebben de wijsheid en levenservaring die daarvoor nodig is. Rechters en advocaten in Engeland laten met een pruik zien dat zij ook wijs zijn (en dus omdat het de taak van de oudsten was is de pruik grijs).
Betonnen verdedigingswerk. Bomvrij gewelf. Bomvrij gewelf (onderaards) Bomvrije gang in een vestingwal.
De rechter kan uw zaak bij verstek behandelen. Hij behandelt uw zaak dan zonder uw aanwezigheid en zonder dat u uw advocaat daartoe heeft gemachtigd. Soms verleent de rechter geen verstek, omdat hij het nodig vindt dat u aanwezig bent. De zaak wordt dan uitgesteld en u wordt nogmaals opgeroepen.
Recht op rechtspraak
Een rechter mag geen recht weigeren. Iedereen in Nederland, die vindt dat hij niet eerlijk is behandeld of niet heeft gekregen waar hij recht op heeft, heeft recht op een oordeel van een rechter. Een burger kan zich laten bijstaan door een advocaat.
In de eerste protestantse kerken waren veel predikanten van mening dat het gebruik van symboliek maar zou afleiden van waar het om ging in de kerkdienst: de verkondiging uit het Woord. Daarom: géén toga in de eerste protestantse kerken in Nederland.
De griffier zit vanuit de rechtszaal kijkend rechts van de rechter(s) en draagt ook een toga. Hij wordt net als de rechter(s) aangesproken met 'edelachtbare' (bij een rechtbank), 'edelgrootachtbare' (bij een gerechtshof) of 'edelhoogachtbare' (bij de Hoge Raad).