Een groot voordeel van kweekvlees is natuurlijk dat het de mogelijkheid biedt om vlees te produceren zonder dat er dieren voor te worden hoeven geslacht. Verder is de productie van kweekvlees veel efficiënter, zo kan er in kortere tijd meer vlees worden geproduceerd in een labaratorium dan met de reguliere veeteelt.
Een nadeel van (eventueel) kweekvlees is het gebruik van (embryonale) stamcellen. Een ander mogelijk bezwaar kan de kostprijs zijn. In het huidige stadium is sprake van zeer hoge kosten mede vanwege de speciale voedingsbodem die moet worden gebruikt.
Hoewel veel mensen geloven dat kweekvlees vast erg ongezond zal zijn, is het eigenlijk een stuk gezonder dan vlees wat van een dier komt. Kweekvlees bestaat uit dierlijke cellen en is daarom precies hetzelfde als een stuk vlees van een dier. En het heeft verder geen modificatie of manipulatie nodig.
Waarom is kweekvlees beter dan gewoon vlees? Vanwege het klimaat, grondstoffen en het dierenwelzijn. De uitstoot van koeien en andere dieren is goed voor bijna 15 procent van alle broeikasgassen wereldwijd. Voor iedere biefstuk is 15.000 liter water nodig.
Voor kweekvlees is warmte en koeling nodig en daarom vergt het veel energie. Maar als alle stroom duurzaam wordt opgewekt, loopt de uitstoot van broeikasgassen meteen met ruim 60 procent terug. Al bij 30 procent groene stroom is er een kantelpunt waardoor kweekvlees duurzamer wordt dan kip of varkensvlees.
Volgens onderzoekers in Delft zorgt kweekvlees ten opzichte van 'gewoon' vlees voor 93% minder luchtvervuiling, 78% minder waterverbruik en 95% minder landgebruik. Nog schokkender: het zou tot 92% voor minder opwarming van de aarde zorgen.
Kweekvlees wordt bijna overal volgens ongeveer dezelfde techniek geproduceerd: stamcellen worden uit een levend dier genomen en in een kweekvloeistof van suikers, aminozuren en vetten gelegd waarin ze zich vermeerderen en spiervezels vormen.
Is kweekvlees wel zo diervriendelijk? Hoewel kweekvlees zal zorgen dat minder dieren gedood hoeven te worden, kun je vraagtekens zetten bij het productieproces. Kweekvlees is namelijk lang niet altijd diervriendelijk. Zo wordt er bij veel laboratoria kalfsserum, afkomstig uit een kalfsfoetus, gebruikt.
Hoe smaakt kweekvlees? Sinds de presentatie uit 2013 van de eerste kweekvleesburger heeft een select publiek mogen proeven van het huzarenstukje van Mark Post. Uit een smaaktest van deze eerste burger van kweekvlees kwam al naar voren dat met betrekking tot smaak en structuur een 'gewone' hamburger dicht benaderd werd.
Kweekvlees is namelijk al halal en koosjer verklaard. Daarnaast moet je in die discussie de ethiek van kweekvlees naast die van vee-industrie plaatsen.
Dit betekent dat hoewel kweekvlees de levens van miljarden dieren kan redden, het nog steeds niet vegetarisch of veganistisch is en zeker niet vrij is van dierenleed.
Kweekvlees mag in Nederland nog niet verkocht worden. Zodra de Europese voedsel- en warenautoriteit goedkeuring verleent, wordt kweekvlees bestellen bij restaurants mogelijk.
Plantaardige ingrediënten en nieuwe technologie
Redefine Meat, opgericht in 2018, maakt vleesproducten met behulp van plantaardige ingrediënten en technologie zoals 3D-printen. In nauwe samenwerking met internationale chef-koks en vleesexperts heeft Redefine Meat een nieuwe vleessoort gecreëerd, 'New-Meat'.
Het is bijna acht jaar geleden dat 's werelds eerste kweekvleeshamburger gepresenteerd werd. De Maastrichtse wetenschapper Mark Post had daarmee een primeur. Inmiddels zijn er wereldwijd zo'n 60 tot 70 bedrijven actief in kweekvlees en wordt er volop geïnvesteerd en onderzoek gedaan in de nieuwe branche.
Het door Redefine Meat ontwikkelde stukje nepvlees wordt laagje voor laagje op elkaar geprint, zodat er een structuur ontstaat die lijkt op de spieropbouw van vlees. Klanten die op sociale media durfden te zeggen dat het lekker was, werden bedolven onder haatreacties van vleesliefhebbers.
De Biefstuk Bali 0.0 is er voor iedereen die eens iets anders dan vlees wil. Het is een vegetarisch gerecht maar het is niet veganistisch. Dat komt omdat er nog geen alternatief gevonden is voor de margarine die wij gebruiken voor onze jus.
Vleesvervanger is bedoeld voor de vleeseter
,,Maar het belangrijkste is dat we lekker vlees willen maken.” Hoewel de techniek achter het vlees geheim is, is duidelijk dat het vlees van Redefine Meat met een 3D-printer wordt gemaakt: laagje voor laagje plantaardige eiwitten van soja of erwten en plantaardige olie.
Beyond Burger maakt vegaburgers die smaken, voelen en eruit zien als vlees. Vleesvervangers lijken meer op 'echt' vlees dan ooit en grote bedrijven investeren graag in dit nepvlees. Het doel: vegetarische vleesalternatieven uit de niche halen.
"Zuivelbedrijven verdienen voor de export aan kaas en babypoeder, en dan is vlees een soort bijproduct." Van Dooren wijst er ook op dat vleesvervangers relatief nieuwe producten zijn. "Ze worden geproduceerd door vaak nog kleine bedrijven, die veel geld in productontwikkeling steken", zegt hij.
Vegetarisch eten is duurder
Vleesvervangers zoals Vivera, Valess en Quorn zijn vaak duurder dan de originele producten van kip of varkensvlees. Vegetarische kaas is duurder in vergelijking met normale kaas, en avocado's die gezonde vetten leveren zijn ook niet bepaald goedkoop per gram vet.
Plantaardig eten is goedkoper
Dierlijke producten als vlees en kaas zijn over het algemeen duurder dan plantaardige producten als groente en fruit. Daarnaast zijn dierlijke producten eigenlijk nog veel te goedkoop: het kan alleen zo goedkoop geproduceerd worden doordat er een intensieve veehouderij is.
Waar zijn producten van Redefine Meat™ van gemaakt? Producten van Redefine Meat™ zijn gemaakt van duurzame, zeer voedzame, plantaardig en algemeen verkrijgbare ingrediënten zoals plantaardige eiwitten, vetten en natuurlijke kleur- en smaakstoffen.
'Alle biefstukken worden, typisch Loetje, geserveerd met heerlijke jus, en stukken wit brood', zegt Veldman. En goed nieuws voor wie erge honger heeft: er zijn ook XL-porties te krijgen. Je krijgt dan geen biefstukje van 200 gram, maar een exemplaar 300 gram.
De plantaardige ossenhaas is gemaakt van New Meat van Redefine Meat. Het bestaat onder andere uit een mengsel van water, plantaardige eiwitten (tarwe, soja en aardappel), plantaardige oliën (canola-olie en zonnebloemolie), maiszetmeel en tarwemeel. Alle ingrediënten worden met elkaar gemengd tot een printbare massa.
De biefstuk
De ossenhaasbiefstuk voor alle vestigingen komt vooral uit Zuid-Amerika. Daarnaast is het vlees continu van zeer goede kwaliteit.