Laat iemand voorop lopen met de merrie en loop zelf met het veulen achter haar aan. Als het veulen moet gaan stappen, geef je een beetje druk met het koord achter zijn benen. Tegelijkertijd geef je een kort commando bijvoorbeeld 'stap' of 'vooruit'. Beloon het veulen met je stem als het een stapje zet.
Meelopen aan een touwtje.
Het veulen zal in eerste instantie achterwaarts bewegen. Beweeg gewoon met hem mee, maar laat de druk niet vieren. Ga ook zeker niet trekken! Wanneer het veulen een keertje voorwaarts beweegt dan zorg je dat direct de druk van de lijn afgaat, daarnaast prijs je hem de hemel in.
Het beste is om de veulens te weiden met soortgenoten. De ontwikkeling van de motoriek wordt bijvoorbeeld bevorderd tijdens het spelen. Regelmatige beweging is ook het beste voor de ontwikkeling van de pezen van sportpaarden. Doe het veulen in de eerste dagen een halstertje om zodat het daar alvast aan kan wennen.
Ga niet straffen, maar probeer dit een volgende keer te voorkomen. Laat ze ook liever niet uit je hand eten. Wees consequent: voor je eigen veiligheid en voor de verdere opvoeding van je veulen.
Zoals ik hierboven al zei, kan de basis, het veulen ABC, vanaf het begin worden geïntroduceerd. Het veulen ABC is het wennen en positief maken van de menselijke aanraking, een halster, leiden, hoeven geven en stilstaan. Maar laten we zeggen dat je een paard van 3-4 jaar hebt waarmee je wilt beginnen.
Hoe vaak moet een paard bekapt worden? De gemiddelde cyclus zit op iedere 6 weken, maar er zijn ook dieren die iedere 4 weken bekapt moeten worden.
Binnen 2 uur kan het veulen lopen en probeert het de uier te vinden om te gaan drinken. Binnen 3 uur drinkt het veulen biest. Het is erg belangrijk dat dit op tijd gebeurt. Binnen ongeveer 2 uur na de geboorte komt de eerste ontlasting (darmpek).
Een normaal veulen heeft een cyclus van 5 minuten drinken en 30 minuten slapen.
Veulens kunnen bijten om meerdere redenen: als spel, om steun te zoeken, als exploratie (onderzoekend gedrag) of als agressie.
Ze liggen languit op hun zij en alles rust op de grond.De benen liggen hierbij gestrekt. Paarden die niet in deze houding kunnen/gaan liggen, zullen dus nooit in een REM-slaap kunnen komen. Vaak gaat er een lichte slaap aan deze diepe slaap vooraf.
Het paard likt en bijt zachtjes in je handen
Misschien wil het paard gewoon een snoepje van je. Maar het kan soms ook duiden op iets wat speelt bij jou, bijvoorbeeld als je vingers gevouwen zijn en het paard iets harder gaat bijten in je vingers.
Oren: zijwaarts, naar achteren gericht. Hoofd en nek: hoog opgeheven. Lichaamshouding: aangespannen, staart wordt tegen het lichaam aangedrukt of tussen de billen ingeklemd. Lichamelijke reacties: zweten, briesen, schril gehinnik, vaak mesten, verhoogde pols- en ademfrequentie.
Een paard dat graag bij je is, je als zijn maatje ziet en je vertrouwt, zal inderdaad ook tijdens het rijden beter meewerken! Het is dus zeer goed om verder te kijken dan alleen maar het rijden. Een paard dat geen vertrouwen heeft in de persoon naast hem, zal dat zeker niet hebben als diezelfde persoon op hem zit.
Paarden ruiken aan elkaar en bij wederzijdse genegenheid blazen de paarden lucht uit de neusgaten richting de neusgaten van de ander. Soms hummen en hinniken ze ook. Wanneer ze elkaar afwijzen zie je dat ze gaan gillen, een aanvallende houding aannemen of slaan met de voorbenen.
Als alles goed gaat en je merrie netjes drachtig is geworden, begint het lange wachten op het veulen pas. Grote paarden dragen gemiddeld 330 dagen (11 maanden).Minipaarden staan erom bekend dat hun draagtijd korter is.Sommige minipaarden bevallen al rond de 300 dagen van een gezond veulen.
Over het algemeen kun je wel stellen dat je het veulen liever niet van de moeder moet scheiden voor het vier maanden oud is. Beter is te wachten tot een leeftijd van vijf of zes maanden. Soms kun je niet zo lang wachten, bijvoorbeeld omdat een laat in het seizoen geboren veulen met leeftijdsgenoten in een koppel gaat.
Voor paarden die hoge prestaties leveren, ligt de optimale omgevingstemperatuur tussen de 10 en 15 graden. Voor veulens wordt 15 tot 20 graden aanbevolen.
Na de geboorte van het veulen
Gezonde veulens beginnen te bewegen binnen een aantal minuten na de geboorte. Met ongeveer 30 minuten proberen ze te gaan staan en na ongeveer 90 minuten zal het veulen al gaan drinken bij de moeder.
Dit probleem wordt maar zelden bij het eerste veulen van een merrie gezien, het zijn meestal merries die al één of meer veulens hebben gehad. Een veulen kan direct vanaf de geboorte afwijkend gedrag laten zien, maar soms wordt dit pas na enkele uren of zelfs pas na 1 tot 2 dagen duidelijk.
Aangenomen dat een volwassen paard 500 kg weegt, zal een 6 maanden oud veulen ongeveer 230 kg wegen; bij 12 maanden 65% (325 kg) en bij 22 maanden 90% (450 kg) van zijn uiteindelijke gewicht hebben bereikt. Gewichtstoename Gewichtstoename per dag van een veulen van een veulen met een uiteindelijk gewicht van 500 kg.
Het voordeel van geleidelijk afspenen is dat het veel minder stress oplevert bij zowel merrie als veulen, zo blijkt uit onderzoek. Daarnaast vermindert het de kans op uierontsteking bij de merrie omdat de melkproductie geleidelijk afneemt.
Geef je paard meerdere malen per dag kleine porties, niet meer dan 0,5 kg per maaltijd. Een advies voor een hoeveelheid krachtvoer is niet zo gemakkelijk te geven, omdat de behoefte erg kan wisselen en er veel formaten veulens zijn.
Sommige laten hun merries al op twee jarige leeftijd dekken, de meningen hierover zijn verdeeld. De beste tijd om een merrie te laten dekken is ongeveer een maand na het tijdstip waarop de merrie het beste kan bevallen van haar veulen. In Nederland kunnen veulens bijvoorbeeld goed rond de maand mei geboren worden.