In het voorjaar keren de weidevogels vanuit hun overwinteringsplekken in Afrika en Zuid-Europa terug naar Nederland. Meestal arriveert de grutto als eerste, soms eind februari al.De kievit, tureluur en scholekster volgen snel daarna. De kievit blijft hier overigens steeds vaker het hele jaar vanwege de milde winters.
In totaal zijn er ongeveer 26 soorten en deze zijn te onderscheiden in twee categorieën: primaire en secundaire weidevogels. De eerste categorie broedt vooral op het grasland en de tweede in mindere mate.
Boerenlandvogels | Gemeente Apeldoorn. Boerenlandvogels zijn vogels die vooral voorkomen op het platteland. Vaak zijn het soorten die vanaf het begin bij natuurlijke systemen hoorden, zoals hoogvenen en natuurlijke graslanden.
De grutto, kievit, tureluur, scholekster, wulp, kemphaan en watersnip zijn steltlopers die horen bij de groep die we 'echte' of 'primaire' weidevogels noemen. Ook eenden als wilde eend, slobeend, zomertaling en kuifeend en zangvogels als graspieper, gele kwikstaart en veldleeuwerik horen bij de 'echte' weidevogels.
Weidevogels en marshmallows geteld
Grutto's, kieviten, tureluurs, scholeksters, graspiepers, veldleeuweriken en slobeenden komen elk voorjaar naar het Wormer- en Jisperveld om te broeden. Een flinke reis, om daarna in het veenweidegebied hun favoriete plekje op te zoeken.
Welke vogels komen er bij ons voor? De meest voorkomende vogelsoorten zijn kieviten, grutto's, tureluurs, scholeksters en diverse soorten eenden, witte kwikstaart, fazant en veldleeuwerik. Maar ook vogels als de zomertaling, slobeend, kerkuil en de lepelaar komen voor.
De boerenzwaluw is blauwzwart van boven.Het voorhoofd en de kin zijn rood; zwarte borstband.Rest roomwit. Vliegt behendig door de lucht om insecten te vangen.
Zeevogel is een informele biologisch-ecologische term voor die soorten vogels die zich hebben aangepast op een leven langs of in de buurt van de kust of in de zee.
De boerenzwaluw is een opvallende verschijning door zijn blauwzwarte verenkleed met lange buitenste staartveren en door zijn grote wendbaarheid in de vlucht tijdens de jacht op vliegende insecten. Een groot deel van zijn leven brengt de boerenzwaluw in de lucht door. Het is een trekvogel die grote afstanden aflegt.
Wat het totaal aantal gespotte vogels betreft blijkt de huismus nog steeds het hoogste woord te voeren in de meeste tuinen. Zowel in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland als Engeland is de huismus de meest voorkomende vogel bij nationale vogeltellingen.
1. Merel: 900.000. Merel is niet alleen een populaire meisjesnaam, maar ook de meest voorkomende vogel in Nederland.
Weidevogels horen thuis in het Nederlandse landschap maar dreigen te verdwijnen. De belangrijkste oorzaak is de steeds intensievere landbouw. Er is steeds minder geschikt leefgebied, waardoor er te weinig jonge vogels opgroeien om de populatie op peil te houden.
Weidevogels. Een goed leefgebied voor weidevogels bestaat uit weilanden waar de vogels genoeg voedsel kunnen vinden, veilig zijn en waar de kuikens goed kunnen opgroeien. Er zijn vochtige weilanden nodig voor weidevogels, met name in het voorjaar.
Velen zullen denken dat de zeearend de grootste vogel is die in Nederland huist. Maar dat klopt niet. De knobbelzwaan is met een lichaamslengte van ruim anderhalve meter en een gewicht van 10 tot 12 kilo de grootste vogel van Nederland! De zeearend is 70 tot 90 centimeter lang en weegt 3 tot 7,5 kilo.
Daar leven naast zeekoeten vogels als roodkeelduikers, parelduikers, zwarte zee-eenden, eiders, dwergmeeuwen, grote sterns en visdieven. Sommige komen alleen aan land om te broeden, zoals de zeekoet, andere pendelen tussen Noordzee en vasteland.
Alken zijn zeevogels die op het noordelijk halfrond voorkomen. De Alca torda, die lijkt op een pinguïn, is een kleine vogel die 35 tot 45 cm groot kan worden.
Buiten de trek vliegt de kwartel weinig en stuntelig.
Zwaluwen. 'Vliegen de zwaluwen hoog, dan is het weer schoon en droog, vliegen ze laag, regen voor vandaag. ' Deze volkswijsheid klopt, en dat heeft te maken met de thermiek / luchtdruk. Bij mooi weer vliegen de insecten hoger, bij slecht weer vliegen ze lager.
'Exoten' zijn uitheemse soorten die van nature niet in Nederland voorkomen. Op het gebied van vogels gaat het bijvoorbeeld om soorten als nijlgans, rosse stekelstaart, halsbandparkiet en huiskraai.
De rosse grutto is de arctische tegenhanger van de grutto, compacter en zwaarder gebouwd dan deze, met kortere poten. Het vrouwtje is in zomerkleed veel bleker gekleurd dan het mannetje en heeft ook een langere snavel. De soort is alleen doortrekker en wintergast in Nederland.
De fazantachtigen (Phasianidae) is een familie van kleurrijke vogels. Tot deze familie behoren behalve de fazanten onder andere de kalkoen, kwartels, patrijzen, de pauw en de kip. Geelkeelfrankolijn (Francolinus leucoscepus).