Open verdieping. Een open verdieping is een vrij radicale concessie aan het ontwerp van een gebouw, maar wat Blocken betreft wel de beste manier om valwinden tegen te gaan. 'Als je een open verdieping boven de voet van een gebouw maakt, dan stuw je de valwind als het ware door die open verdieping.
Omdat de haard zuurstof nodig heeft om te branden, is het ook belangrijk om je zuurstof kanaal volledig open te zetten. Stook niet bij windstil of mistig weer. Hierdoor kunnen rookgassen in je woning blijven hangen. Op dat moment kan je houtkachel wél schadelijk zijn voor je gezondheid.
Trekkappen. Wanneer u een slechte trek ervaart in het rookkanaal, kan een trekkap de oplossing zijn. Door het plaatsen van een trekkap op het uiteinde van het rookkanaal, ontstaat er een zuigende werking. Hierdoor zal uw rookkanaal beter gaan trekken, waardoor bijvoorbeeld terugslag in uw woonkamer voorkomen kan worden ...
De bouw van het rookkanaal en de trek
Een hoge schoorsteen trekt meer. Als de trek niet voldoende is volstaat het soms om de schoorsteen hoger te maken. Een schoorsteen met een ronde inzetpijp geeft normaal gesproken een betere trek dan een met een vierkante. Het gebruik van bochtstukken in de pijp verkleint de trek.
De oorzaak is vaak een vervuild verbindingsstuk of de schoorsteen. Controleer of een eventueel aanwezige afsluitklep in de verbindingspijp in de juiste positie (open) staat. Bij het opwarmen komt soms rook terug omdat de schoorsteen nog niet opgewarmd is.
Tegenwoordig worden de huizen dusdanig goed geisolleerd dat er geen gaatje meer is waar de kachel lucht uit kunt trekken. Wanneer de kachel in hetzelfde vertrek staat waar ook een afzuigkap aanwezig is en de afzuigkap aanstaat kan er valse trek ontstaan, en hierdoor de trek verminderen.
De schoorsteen trekt alleen als hij van binnen warmer is als de buitenlucht. Verwarm de schoorsteen door een stuk krantenpapier op te rollen tot een fakkel en deze in de kachel te houden totdat de trek de juiste kant op gaat. Vooral schoorstenen die langs de buitenwand lopen hebben vaak enige “opwarming” nodig.
Hou het volgende aan: een optimaal rookkanaal heeft een lengte tussen de 4 en 7 meter. Wat betreft de diameter, deze moet net zo groot zijn als de uitgang van de houtkachel. Hoe hoger het vermogen van de kachel, hoe breder de diameter van de rookgasafvoer is.
Bij een windkracht van minimaal 2 is het ideaal om te stoken, want de rook kan overwaaien en de geur die eventueel vrij zou komen blijft dan niet hangen. Houtrookoverlast ontstaat wanneer je niet verantwoord stookt en de rook om de schoorsteen blijft hangen.
Een afsluitklep wordt gebruikt om het rookkanaal te sluiten wanneer de haard niet aan staat of om het vuur te temperen. Vroeger werd een afsluitklep veel gebruikt omdat kachels en haarden niet goed te regelen waren. Als de open haard dan te hard brandde, werd met behulp van de afsluitklep de trek verminderd.
Een stormkraag dient om een waterdichte afwerking te maken tussen een dakdoorvoerpijp en een dakplaat of plakplaat. De stormkraag klemt u om het rookkanaal boven de dakdoorvoer om zo inregenen te voorkomen.
Een schoorsteenkap is erg handig en belangrijk. Zo kunnen vogels een nest gaan maken in je schoorsteen. Om dit te voorkomen heb je een schoorsteenkap nodig. Daarnaast is het ook erg belangrijk om een schoorsteenkap te hebben als je graag een beter rokende schoorsteen wil hebben.
Een trekkende kap heeft een wind en regen werende onder- en bovenplaat met daartussen een mantel. Dit ontwerp zorgt ervoor dat de wind niet in het rookkanaal kan slaan (wat de trek belemmerd), terwijl het niet in de buis kan regenen.
Actuele stookalerts in Nederland
Er zijn op dit moment geen stookalerts.
Nee, een houtkachel is niet verboden en op dit moment zijn er geen plannen om het stoken van hout te verbieden. Echter worden de eisen van houtkachels wel steeds strenger. De hoofdreden hiervoor is dat uit onderzoek blijkt dat de uitstoot van schadelijke stoffen vanuit deze kachels en haarden nog te hoog ligt.
Op eigen verantwoording is het technisch wel mogelijk de kachel de nacht door te laten branden. Voorwaarde is dat u een voldoende geïsoleerde schoorsteen heeft. U vult de kachel met voldoende hout en stookt hier goed vuur in door de zuurstofregelaar uit te trekken.
Sinds 1 januari 2022 gelden voor nieuwe kachels Europese emissie-eisen (Ecodesign). In de Wet milieubeheer (artikel 10.2) staat dat het verboden is om afvalstoffen te stoken. Daarom mag iemand in een houtkachel of vuurkorf alleen onbehandeld en ongeverfd hout verbranden.
Al jaren geldt als advies niet te stoken bij mist of windstil weer. Hoewel windstil weer voor een moderne kachel minder of zelfs geen problemen oplevert, is het wel degelijk een punt van aandacht. Vooral in een wat oudere, niet gerenoveerde stooksituatie.
Stoken onder ideale weersomstandigheden
In het ideale geval moet de kracht van de wind minimaal 2 zijn. Onder deze omstandigheden kan de rook verwaaien en blijft de eventuele vrijkomende geur niet hangen. Wanneer de rook blijft hangen en u niet op een verantwoorde manier stookt, kan dit resulteren in houtrookoverlast.
De afstand van de houtkachel tot aan de muur dient ten minste 10 cm. te zijn. Dit geldt voor de achterkant. Ten aanzien van de voorkant dient een afstand van 80 cm.
Goed nieuws: voor het aanleggen van een rookkanaal hoef je geen vergunning aan te vragen. Het valt sinds de nieuwe Woningwet uit 1991 onder de categorie 'vergunningvrij bouwwerk'.
Hoeveel bochten (verslepingen) mogen in een kanaal komen? Wij adviseren zo weinig mogelijk bochten aan te brengen, en indien noodzakelijk dit te beperken tot 15° en maximaal 30° bochten. Scherpe bochten geven extra weerstand en belemmeren het schoorsteenvegen.
De schoorsteen moet ten minste 1 m hoger zijn dan de nok van het dak van de woningen, bedrijfs- en andere gebouwen die gewoonlijk door mensen bezet zijn, gelegen in een straal van 50 meter rond de schoorsteen.
Het kan zijn dat uw kachel een grotere diameter rookkanaal nodig heeft. Of het kan zo zijn dat uw kachel meer eisen stelt aan het rookkanaal, bijvoorbeeld een RVS kanaal in de plaats van een gemetseld rookkanaal. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat uw rookkanaal geveegd moet worden.
Voor de bepaling van de afvoerhoogte van de rookgassen worden de normen NEN 2757 (nieuwbouw of verbouw) en NEN 8757 (bestaande bouw) gebruikt. Bij toepassing van de NEN-norm 2757 is de vereiste afvoerhoogte over de gehele daklijn 0,5 meter boven nokhoogte.