Wanneer jouw hond blaft kan je hem afleiden door hem te laten zitten, liggen, een pootje te geven etc. Hierbij leidt je de focus weg van de prikkel en zal jouw hond zich meer op jou richten, waardoor je meer controle krijgt over de situatie.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Er is een apparaat ontwikkeld waarmee je het blaffen van de honden van je buren kunt stoppen. Dit is het Anti Blafhuisje. Het huisje kun je ergens in je tuin aan een muur, boom of schutting monteren. Wanneer er een hond begint te blaffen dan zendt dit huisje een ultrasoon geluid uit waardoor de honden minder blaffen.
Voor een blaffende hond kan een boete worden opgelegd van 130 euro.
Met deze uitkomsten komt het erop neer dat een hond die overdag in een buurwoning langer blijft blaffen dan 10 minuten een zekere grens overschrijdt. In de avond is meer dan 1 minuut al te lang en 's nachts is een paar keer blaf- fen te veel. Dus zorg dat een hond 's avonds en 's nachts zo min mogelijk blaft.
Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen.
Een hond kan janken omdat ze opgewonden, gespannen/onrustig, gefrustreerd, of angstig zijn. Opwinding gaat gepaard met veel springen, cirkelen en soms ook blaffen. Onrust gaat gepaard met nerveus heen en weer lopen en een onzekere lichaamstaal – oren en staart naar beneden, constant rondkijken.
Toch zou er ook meer aan de hand kunnen zijn. Het gehuil kan namelijk betekenen dat je hond pijn heeft. Over het algemeen klinkt het gehuil van pijn anders dan het gehuil om bijvoorbeeld aandacht , maar bij twijfel kan het geen kwaad om even een bezoekje te brengen aan de dierenarts.
Vetstreet legt uit dat janken voor honden de manier is om ergens om te 'vragen', zoals aandacht of een lekker hapje. De hond kan opgewonden of energiek zijn. Andere honden janken als reactie op stress. Als een gewonde of zieke hond jankt, is dit een uiting van pijn.
De blaf om aandacht
Of wanneer de baas in gesprek is met andere mensen maar de hond graag aandacht wil, kan hij met blaffen de aandacht opeisen. Bepaald blafgedrag kan inmiddels ook aangeleerd zijn doordat de hond (vaak onbewust) aandacht van de baas heeft gekregen.
Ja een blafband kan echt gevaarlijk zijn. Dat je je hond pijn doet vind ik een gevaar voor de relatie met je hond. Ook weet je niet waar je hond de correctie aan koppelt. Hij doet iets wat voor hem normaal en noodzakelijk is en opeens krijgt hij een klap stroom, hoort een vervelend geluid of ruikt een hele vieze geur.
De "gekke vijf minuten" is één van de manieren waarop een hond kan omgaan met prikkels uit zijn omgeving. Het is een uiting van dat hij in de loop der tijd een aantal dingen meegemaakt heeft, die ervoor zorgen dat hij overprikkeld is. Zijn spreekwoordelijke stress-emmer zit vol.
Tijd die je dagelijks kwijt bent
Gemiddeld ben je aan je volwassen hond 2-3 uur per dag kwijt. Ook dit verschilt per ras en leeftijd. Ga ervanuit dat je ten minste één keer per dag een lange wandeling van minimaal een half uur met hem maakt en laat je hond vier keer per dag uit.
Uw puppy wordt een volwassen hond op de volgende leeftijd: Zeer kleine rassen (4 kg): 8 maanden. Kleine rassen (5 - 10 kg): 10 maanden. Middelgrote rassen (11 - 25 kg): 12 maanden.
De buur aanspreken over zijn blaffende hond kan vervelend zijn, maar uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van de hondeneigenaar om zijn/haar dier het zwijgen op te leggen. De wet zegt immers dat dieren geen abnormale hinder mogen veroorzaken 'door aanhoudend geblaf, geschreeuw of gekrijs'.
Er kan van alles aan de hand zijn als een hond zo lang blaft, dus dat is voor ons een geldige reden om binnen te gaan", zegt een woordvoerder. Eenmaal binnen troffen de agenten alleen de hond aan. ,,Om de overlast te stoppen is besloten de hond naar het asiel te brengen.
Als de hond van de buren 's nachts maar blijft doorblaffen, kunt u dit met uw buren bespreken. Helpt dit niet, bel dan de politie via 0900-8844.