Babybaden moeten beschikken over een minimum temperatuur van 31,5 graden. Bij voorkeur is het water 33 graden. Let daar goed op bij de keuze van een zwembad. Het is overigens belangrijk dat je niet langer dan 30 minuten met je baby zwemt.
De eerste paar keren is 15 minuten zwemmen voldoende. Voor kinderen tot één jaar is een half uur zwemmen meer dan genoeg. Let op dat je kindje het snel koud kan krijgen. Als hij gaat bibberen, ga dan uit het water en wikkel hem in een lekkere warme handdoek.
Kies bij voorkeur een moment uit waarop het rustig is in het zwembad. Bijvoorbeeld vroeg in de ochtend, tijdens familiezwemmen of tijdens babyzwemmen. Ook belangrijk: blijf niet langer dan 30 minuten in het water. Dat is echt genoeg voor je baby.
Hoe lang kan je zwemmen? Over het algemeen wordt maximaal 30 minuten aangehouden voor babyzwemmen. Begin je net met babyzwemmen? Dan is 15 – 20 minuten zwemmen vaak al genoeg.
Allereerst heb je een zwemluier nodig. Doe deze luier echter pas om vlak voordat jullie het water in gaan. Zwemluiers absorberen niet zoals normale luiers, maar houden alleen ontlasting tegen. Zwemkleding voor je baby, zoals een zwembroekje of badpakje, is niet per se noodzakelijk.
De zwembandjes van Flipper Swimsafe, zijn de ideale drijfhulp voor kinderen van 1 tot 6 jaar. Optimaal drijfvermogen dankzij de zachte en stevige schuimkern en luchtkamer met veiligheidsventiel.
Kies voor zwembandjes
Voor een dag zwemmen kun je het best kiezen voor zwembandjes. Zorg dat ze een veiligheidsventiel en meerdere luchtkamers hebben. Mocht er een lek in komen, dan blijft er toch nog drijfvermogen over. Je doet de zwembandjes om de bovenarmen van je kind en blaast ze dan op.
Hoe lang mag een baby in het water blijven? Het is afhankelijk van de leeftijd van je kindje, maar in het algemeen is een halfuurtje in het zwembad zeker voldoende. Let vooral goed op eventuele blauwe lipjes, blauwe nageltjes of rillingen.
Babyzwemmen heeft veel voordelen. Allereerst is het zeer goed voor de motorische ontwikkeling van je baby. Het versterkt de band tussen ouder en kind door vertrouwen te kweken in het water. Het kind bouwt onbewust sociale contacten op omdat het in groepsverband met andere kindjes en hun ouders zwemt.
Lekker warm water
Voor het babyzwemmen wordt het zwembad daarom extra verwarmd. De meeste baby's vinden het heerlijk! Het water moet bij voorkeur minstens een temperatuur van 32 graden hebben. De luchttemperatuur moet bij voorkeur minstens 34 graden zijn.
De adviesleeftijd om te starten met zwemles voor het A-diploma is viereneenhalf tot vijf jaar. Er zijn ouders die liever eerder willen starten met zwemles, namelijk als hun kind vier of zelfs drie jaar is. De eisen die aan het A-diploma zijn gesteld, zijn te moeilijk voor een kind van drie jaar om te halen.
Gaan zwemmen met een voldragen, gezonde baby wordt afgeraden om verschillende redenen: infectiegevaar. irritatie aan de slijmvliezen en luchtwegen. temperatuurschommelingen (ze kunnen zelf hun temperatuur nog niet goed op peil houden)
De meeste baby's zijn na 6-8 maanden te lang voor de baby jacuzzi, dan kunnen zij zich afzetten aan de bodem van het badje. Bij te vroeg geboren baby's of kleine baby's is dit meestal pas met 10 maanden. Omdat het water na iedere sessie wordt verschoond, kan je baby eerder naar de baby spa dan naar een normaal zwembad.
Als je alleen doucht, scherm je het best jouw kindje af door met je rug naar de waterstraal de douche in te stappen. Als je hulp krijgt, kan die persoon je kleintje aangeven zodra jij onder de douche staat. Let erop dat de waterstraal niet rechtstreeks op het hoofdje van je kindje gericht is. Was je baby met water.
Een goede zonnebril is juist voor kinderen belangrijk. Hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder de ogen. Vooral ouders met baby's moeten extra alert zijn. Het gezicht van een baby moet altijd in de schaduw te blijven, liefst met een zonnebril op.
Voor een baby jongen van een traditioneel zwemslipje tot een zwemboxer. En voor baby meisjes van een klassiek badpak tot mini bikini's. Welke zwemkleding de voorkeur ook heeft, belangrijk is dat je baby zwemkleding niet alleen leuk staat, maar het vooral fijn zit.
Tijdens het dobberen, ook wel floaten genoemd, blijft je kindje drijven met behulp van een baby float. Dit is een opblaasbare of schuimrubber zwemring die om de nek van je baby zit. Veel baby spa's bieden naast floaten ook babymassage aan. Je maakt kennis met massagetechnieken die je baby helpen om te ontspannen.
We gaan uit van een gemiddelde duur van 64 lessen van 45 minuten voor het A-diploma. 16 lessen voor het B-diploma en 16 weken voor het C-diploma. De 65 lessen voor het A-diploma worden verdeeld over 4 niveaus/ baden waarbij de gemiddelde leerling 16 weken over een niveau/bad zal doen.
Kan je baby al zitten of staan dan is het natuurlijk leuk om kennis te maken met het water. Maar let op: de zee kan verraderlijk zijn. Laat je kind nooit alleen en zorg dat je baby een zwemvestje of zwemvleugeltjes om heeft zodat het hoofdje altijd boven water blijft.
Het verbetert de fitheid, coördinatie en motoriek en versterkt de spieren en botten. Ook is er genoeg bewijs dat bewegen een positieve invloed heeft op het emotionele welzijn van kinderen en jongeren, met name als het gaat om zelfvertrouwen.
Een zwemvest is een veel beperkter reddingsmiddel: het heeft een veel lager drijfvermogen en corrigeert bovendien de houding niet. Een drenkeling met enkel een zwemvest aan kan dus nog steeds verdrinken.
Zwemschijven. Een stuk stijver en daardoor minder wiebelig dan de bekende zwembandjes. De schijven zijn makkelijk in elkaar te klikken. Hoe meer schijven, hoe beter je blijft drijven.