Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Dit geldt alleen voor harde kazen, zoals Goudse of Edammer. Plakken kaas zijn 4 dagen houdbaar in de koelkast. Geraspte kaas 2 dagen.
Harde kazen zoals cheddar, Zwitserse en Parmezaanse kaas kunnen zes maanden voor het openen van de verpakking en drie tot vier weken na het openen in de koelkast worden bewaard. Ze kunnen ook zes maanden worden ingevroren. Plakjes bewerkte kaas kunnen niet goed worden ingevroren, maar kunnen één tot twee maanden in de koelkast worden bewaard.
Helaas blijven restjes feta maar een paar dagen goed. Volgens het Voedingscentrum kun je een blok feta tot vier dagen in de koelkast bewaren. Ze raden aan om de feta te bewaren in het pekelvocht in een afsluitbaar bakje in de koelkast. Gebruik vervolgens een schone lepel om wat uit het bakje te scheppen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Geur Kaas zou normaal gesproken een karakteristieke geur moeten hebben die gerelateerd is aan het type, maar als het zuur, ranzig of naar ammoniak ruikt , is het een teken van bederf. Schimmel Zichtbare schimmel op kaas is een teken dat het bedorven is.
“Sneetjes harde kaas, zoals Gouda, bewaar je best in een plastic doos met deksel.
Kaas invriezen
Je kunt het stuk in z'n geheel, in plakjes of geraspt invriezen. Bewaar de kaas dan wederom in een luchtdicht vershoudbakje. Als je plakjes kaas gaat invriezen, kan je het beste tussen ieder plakje een stukje bakpapier doen zodat je het makkelijk van elkaar af kan halen.
“Dompel de kaas - in een bokaal of luchtdicht potje - onder in water, en de weken erna kun je de feta gewoon opgebruiken in andere recepten. Na een dikke week zou je het water kunnen vervangen, maar dan verlies je wel wat smaak (en zout). Hetzelfde kun je doen met halloumi en mozzarella.
De olijven moeten helemaal onder de olie staan, anders drogen ze uit. Na openen kun je de geconserveerde olijven nog 30 dagen bewaren in de koelkast en de verse olijven ruim tien dagen. Zonder olie kun je de olijven maximaal drie maanden in de vriezer bewaren.
Verpakt in kaaspapier of folie is jonge of jong belegen kaas ongeveer 1 week houdbaar in de koelkast. Belegen en oude kaas blijven op die manier 2 weken goed. Plakken kaas en geraspte kaas zijn na openen ongeveer 3 dagen houdbaar. Het kan zijn dat gedurende het bewaren schimmel ontstaat op de kaas.
Sargento identificeert alle producten met een houdbaarheidsdatum. Deze datum garandeert alleen de versheid in een ongeopende verpakking. Zodra de verpakking wordt geopend en de kaas aan de lucht wordt blootgesteld, is er kans op schimmelvorming. Om deze reden raden wij aan om onze kaas binnen 5 dagen na opening te gebruiken.
Tips voor houdbaarheid
Als u een stuk Muensterkaas goed bewaart, blijft het 2 tot 3 weken goed in de koelkast.
Na opening kunt u de meeste zachte kazen veilig in de koelkast bewaren gedurende ten minste 7 dagen en de meeste harde kazen gedurende 3-4 weken. Controleer harde kazen zorgvuldig op schimmel en snijd eventuele plekken weg, maar gooi zachte kazen en verkruimelde, geraspte of gesneden kazen (zowel hard als zacht) weg als u schimmel ziet.
Wil je de feta langer bewaren? Snijd de feta dan in blokjes, vul een glazen pot met olijfolie en kruiden (bijvoorbeeld basilicum) en dompel daar de blokjes in onder en zet de pot in de koelkast. Een exacte houdbaarheidsdatum hiervan is niet bekend. Maar fetakaas op olijfolie kan zeker wel een paar weken mee.
Geen erg, gebruik bakpapier.Daarin bewaart de kaas het beste. Kaas bewaren in aluminiumfolie of huishoudfolie doe je beter niet, want die verhinderen dat de kaas kan ademen. Bakpapier gaat overtollig vocht tegen en voorkomt zo schimmelvorming.
Fetakaas is meer dan een topping voor een Griekse salade. Het is een kruimelige, romige delicatesse die zijn heldere, zilte smaak aan alles geeft, van kleurrijke pastasalades en zomerse flatbreads tot decadente sauzen en gebakken pastarecepten .
Feta kan je invriezen, maar dat is wellicht niet de beste optie. Mijn tip: snijd de plakken Griekse kaas in blokjes en leg ze op in olie met een paar eenvoudige 'aromaten'. Schenk een bodem olijfolie in een bokaal, voeg takjes verse tijm toe en (naar smaak) een gedroogde chilipeper.
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
De kaas is verzuurd, beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Voor voorverpakte plakjes kaas, stop je de verpakking in een diepvrieszak en leg je deze in de vriezer . Voor deli-gesneden kaas, leg je een stuk bakpapier tussen elke plak kaas. Wikkel de kaas vervolgens in diepvriespapier, plak het dicht en doe de hele verpakking in een diepvrieszak of diepvriesbestendige container.
Concluderend is het goed bewaren van kaas na opening de sleutel tot het behoud van de kwaliteit, smaak en textuur. Wikkel kaas in was- of bakpapier en vervolgens in plasticfolie of aluminiumfolie en bewaar het in het hoofdgedeelte van de koelkast .
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De geraspte kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken en proeven.
Feta bewaren doe je zo! Ondergedompeld in water, in een luchtdichte bokaal in de koelkast. Zo blijft hij tot 3 weken goed ðð¼