In het algemeen is de duurdere proffesionele verf beter dan de goedkope uit het schap want anders was er ook geen markt voor onder de profs. Over het algemeen is de dekking (dus ook het verbruik) beter en ook de levensduur van de verf. Een heel huis schilderen gaat dan aardig in de papieren lopen.
kleurstoffen zijn de vaste stoffen in verf en worden ook wel pigmenten genoemd. De hoeveelheid en kwaliteit van de pigmenten zijn bepalend voor de kleur, de dekking (dichtheid) en kleurvastheid (verkleuring) van de kleur. Dus beter en meer pigment zorgt voor betere maar wel duurdere verf.
Alkydverf is een sterke en goed dekkende verfsoort op oliebasis. Veel professionele schilders kiezen voor deze verfsoort omdat ze het prettig vinden schilderen en de verf in dikte is aan te passen (dit kan nog wel eens makkelijk zijn bij buitenkozijnen schilderen).
Gebruik geen goedkope grondverf en dure aflakverf of anders om, dit is zonde van uw duurzame product. Het minste kwaliteit product zorgt voor de totale kwaliteit. Gebruik ook nooit te goedkope kwasten.
De beste A-merken zijn Sigma, Sikkens, Wijzonol en Koopmans. Histor en Flexa zijn voorbeelden van B-merken.
Ikzelf heb nooit andere verf dan de Gamma verf gehad. Prima afwasbaar, houd jaren en dagen, goede kwaliteit. Als chemicus deden we ooit onderzoek op de verfsoorten in de jaren 80 en daaruit kwam uit dat duurder niet altijd beter is, je zou versteld staan van sommige verven.
Een schilder die al jaren met Sigma werkt zal niet overstappen op Sikkens. Toch hebben deze merken onderling kleine verschillen. Zo heeft bijvoorbeeld de Sikkens rubbol XD een UV filter, zodat hij beter tegen de zon kan en de glans langer zal blijven. De Sigma S2U heeft als grote voordeel dat hij slijt- en krasvast is.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Gemiddelde droogtijden verf
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Voor de professionele markt of merken valt te denken aan Sikkens, Sigma, Wijzonol. Voor de particuliere markt, binnen het doe-het-zelf-segment zullen A-merken als Histor, Flexa, Cetabever en Rambo bekend in de oren klinken.
Zelf schilderen is niet moeilijk
Het is vrij eenvoudig om je eigen huis te schilderen. Je moet enkel goed kunnen afplakken om de omgeving te beschermen maar verder is het schilderen zelf geen moeilijke taak.
De ervaring met action lak is redelijk tot goed. Het brede assortiment wordt geprezen maar in meerdere reviews wordt aangegeven dat de dekking niet al te best is. Goedkoop kan dus duurkoop zijn als je meerder spuitbussen moet gebruiken voor je klus.
AkzoNobel: prijzen 13 procent hoger
De prijzen voor decoratieve verven, dat is verf die je in en om het huis gebruikt, waren in het eerste kwartaal 13 procent hoger dan een jaar eerder, zegt het bedrijf. Verf voor bijvoorbeeld auto's en vliegtuigen werd zelfs 19 procent duurder.
Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers. Maar ook is het dus voor de hechting nodig. Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn. Even stoten tegen een deurpost die niet (goed) geschuurd is en de stukjes verf stoot te er zo af.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Schilder je zowel muren als kozijnen aan de buitenkant van je huis? Start dan eerst met het schilderen of lakken van kozijnen en ga daarna pas aan de slag met de buitenmuren van je huis. Overigens geldt dit ook voor het houtwerk binnenshuis.
Kan je zomaar over bestaande verf heen schilderen? Ja dat kan; je hoeft niet altijd de oude verflaag te verwijderen. In sommige is gevallen is het nog goed genoeg om overheen te schilderen. In dit artikel lees je welke verfsoorten goed over elkaar kunnen en welke verfsoorten niet.
Je hebt superdek, die er in 1x al vrij goed op zit, maar verf je de muur in een donkere kleur dan heb je vaak minimaal drie lagen nodig en soms wel vijf! We adviseren eigenlijk altijd om muren twee keer te schilderen voor een langdurig, mooi resultaat. Donkere kleuren kunnen dus nog wat extra lagen nodig hebben.
Er zijn in dekkende verf drie soorten buitenverf: Hoogglans, gaat het langste mee, sommige merken tot 10 jaar. Zijdeglans, glimt dus niet, gaat lang mee. Halfglans, meestal één-pot-systemen, gaat wat minder lang mee.
Hoe kan ik vergeling voorkomen? Wie vergeling van witte verf binnenshuis wil voorkomen, kan het beste geen verf op terpentinebasis gebruiken. Gebruik daarentegen alleen verf op waterbasis (acrylverf). Maar let goed op met watergedragen hoogglans lakken!
Welk merk verf is het beste? Is misschien een vraag die je jezelf stelt. Er vanuit gaande dat je net als iedereen het liefste schildert met een verf die heel goed dekt en fijn aan te brengen is raden wij je aan om te kiezen voor verf van professionele kwaliteit zoals muurverf van Sikkens, Sigma of Wijzonol.