Deze behandeling heeft tijd nodig om in te werken, gemiddeld 1 tot soms wel 6 weken. Vaak wordt eerst met een proefbehandeling vastgesteld of deze behandeling zinvol is. De PRF behandeling wordt gebruikt om een langer effect te bewerkstelligen, bijvoorbeeld als een blokkade met corticosteroïden slechts kort werkt.
De behandeling kan herhaald worden als de pijn weer terugkomt. De zenuw kan ook behandeld worden met Pulserende Radiofrequente Stroom (PRF). Deze behandeling heeft als doel de pijngeleiding in de zenuw te beïnvloeden om de pijn te verminderen.
Vaak wordt 3 tot 6 maanden aangehouden. In de praktijk bij een acuut LRS wordt PRF blokkade nogal eens gebruikt als follow up behandeling nadat er eerder een transforaminale steroïden injectie is verricht en als die te kort of onvoldoende werkt.
Deze krachtsvermindering komt door het gebruik van een verdovingsvloeistof en blijft aanwezig zolang de vloeistof werkzaam is. Dit duurt ongeveer 6 uur. Het kan voorkomen dat het 3 tot 10 dagen duurt voordat de behandeling effect heeft. Daarom kan het langer duren voordat uw pijnklachten minder worden.
Hierdoor wordt de pijngeleiding van de zenuw sterk afgeremd. Het kan echter 6-8 weken duren voordat het resultaat beoordeeld kan worden. De controleafspraak wordt dan ook na die periode gepland. Meestal is het resultaat langdurig (6-12 maanden).
U mag pijnstillers nemen, zoals Paracetamol. Als dit niet voldoende helpt, kunt u contact opnemen met uw huisarts. Diabetespatiënten merken soms dat hun bloedsuiker enkele dagen verhoogd is.
Na de behandeling kunt u last hebben van pijn. Deze pijn kan enkele weken aanhouden. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld paracetamol. Lees voor gebruik eerst de bijsluiter.
Een zenuwblokkade wordt uitgevoerd met behulp van stroom, verhitting, kou of een ontstekingsremmer. De behandeling kan 2 tot 4 keer per jaar gedaan worden.
Bij een PRF-behandeling wordt een zenuwwortel middels een naald en een elektrisch stroompje behandeld. Doel van de behandeling is de pijngeleiding in de zenuwwortel te beïnvloeden om de pijn te verminderen. De behandeling wordt toegepast bij pijn die uitstraalt naar hoofd, arm, romp of been.
Als een behandeling daar niet genoeg helpt, kan uw huisarts of specialist u verwijzen naar het UMCG Pijncentrum. Ook uw behandelaar in het UMCG kan u naar ons doorverwijzen.
Wanneer moet ik naar de dokter bij zenuwpijn? Als u lang pijn blijft houden, de pijn erger wordt of telkens terugkomt, neem dan contact op met uw huisarts. De huisarts kan u onderzoeken en vaststellen wat de pijn veroorzaakt.
Het effect van een wortelblokkade is vaak kort na de behandeling al te voelen. Bij anderen duurt het twee tot drie weken. Het uiteindelijke effect wordt na 6 weken beoordeeld door uw pijnspecialist.
Een dagklinische behandeling kan 2 tot 3 uur duren. Zorg ervoor dat iemand u thuis brengt, u mag namelijk 24 uur na uw behandeling niet plaatsnemen achter het stuur. De dag van de behandeling is het aangeraden geen belastende inspanningen uit te voeren.
Het is bijgevolg mogelijk dat de denervatie, ondanks een positieve proefbehandeling, onvoldoende beterschap biedt. Wanneer er wel beterschap is en indien de pijn na verloop van tijd terugkomt, kan de denervatie herhaald worden. Indien de pijn terugkomt na meer dan één jaar, is een nieuwe proefbehandeling noodzakelijk.
Nadat de pijn geleidende zenuw is opgespoord, kan een definitieve zenuwblokkade worden uitgevoerd. Dit wordt gedaan door verhitting, koude (vriezen), of met een speciale vloeistof. Een definitieve zenuwblokkade kan langere tijd pijnvermindering geven en zo nodig worden herhaald als de pijn toch terugkeert.
Behandeling van de zenuwwortel met gepulseerde radiofrequentiestroom (PRF) Een PRF-behandeling blokkeert de zenuwwortel die de pijnklachten veroorzaakt in uw nek, armen, lage rug, lies of voeten. Als de zenuw is geblokkeerd, zal deze geen of minder pijn doorgeven.
Er gelden geen speciale leefregels of beperkingen. Het resultaat van een epidurale injectie is pas merkbaar na enkele dagen tot weken. De specialist spreekt met u af wanneer u terug moet komen op de polikliniek om het resultaat van de behandeling te bespreken. Het is mogelijk dat u napijn krijgt.
Bij een zenuwblokkade wordt de pijngeleiding van een zenuw in de nek of rug onderbroken. De zenuwen die naar het pijnlijke facetgewricht lopen, worden door verhitting langdurig uitgeschakeld. Daardoor kan de pijnprikkel niet meer aan de hersenen worden doorgegeven. Een zenuwblokkade helpt dus bij pijnbestrijding.
pijn door aanraking. pijn door temperatuurswisselingen. brandende of stekende pijn. evenwichtsstoornissen, vooral bij het lopen op een oneffen ondergrond of in het donker.
Een beknelde zenuw in de rug wordt ook wel zenuwcompressie genoemd. Dit resulteert in pijn rondom de aangedane zenuw en uitstralende pijn, afname in kracht en tintelingen in het gebied dat de zenuw aanstuurt. De locatie van de beknelde zenuw bepaalt waar de klachten optreden.
Het doel van een zenuwblokkade is het uitschakelen van de gevoelszenuw van de facetgewrichten. Hierdoor wordt de pijn, die uit deze gewrichtjes voortkomt, geblokkeerd. De werking van deze behandeling is ongeveer 1-2 jaar. Het effect is na 6-8 weken te meten.
Vooral in de eerste 4 weken na de prikken is de pijn in uw been een beetje minder. Na een paar dagen kunt u alweer de gewone dingen doen die u elke dag doet. U kunt dan nog wel pijn hebben. Vaak is er na 3 maanden geen verschil in pijn meer tussen mensen die een prik hebben gehad en mensen die geen prik hebben gehad.
Het is mogelijk dat uw nek of rug pijnlijk aanvoelen in de dagen na de behandeling. Dit is een gevolg van de prik zelf en van de reactie van het lichaam op een lichaamsvreemde stof. Vanaf de derde dag zal deze pijn geleidelijk afnemen en verdwijnen.
Soms kan de pijn zelfs toenemen. Als dit niet snel verbetert, dan raden we u geen tweede behandeling aan. Tijdens een controleafspraak bespreekt de verpleegkundige of de specialist het resultaat en mogelijke verdere behandeling met u.