Bij het zitten leg je ook druk op je ledematen, vooral dan de spieren in je onderlichaam.Die druk snijdt je zenuwen en (slag)aders af waardoor het bloed niet voldoende circuleert. De spieren missen dus bloedtoevoer, voelen verdoofd en kunnen zelfs opzwellen. Als we onze spieren niet gebruiken, worden ze ook zwakker.
Langdurig zitten kan zorgen voor veranderingen in onder meer de insulineniveaus, insulinegevoeligheid en plasmavetten in het bloed. Dit zou het grotere risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten kunnen verklaren.
Er is nog geen norm vastgesteld hoeveel je maximaal mag zitten per dag. Onderzoek heeft wel uitgewezen dat mensen die dagelijks 8 tot 11 uur zitten een grotere kans hebben op vroegtijdig overlijden dan mensen die minder dan 4 uur per dag zitten.
Volgens Australisch onderzoek is de 'zitziekte' verantwoordelijk voor bijna zeven procent van alle sterfgevallen. Naar alle waarschijnlijkheid verhoogt langdurig zitten de kans op diabetes en hart- en vaatziekten. Sommige onderzoeken zien een relatie met depressies, een aantal vormen van kanker en bewegingsproblemen.
Liggen en zitten is net zo goed. In beide gevallen krijgt het lichaam rust. Het is heel belangrijk om spieren te ontspannen. Alle processen in het lichaam komen ook tot rust.
De aorta maakt vanaf je hart namelijk een bocht via de linkerkant om bij de buik te komen. Lig je op je rechterzij, dan moet het bloed eerst omhoog gepompt worden en dit kost meer moeite dan naar beneden. Heb je vlak voor het slapengaan nog wat gegeten? Dan is het zeker aan te raden om op je linkerzij te gaan liggen.
Als buikslaper kan u beter één been optrekken, dit vermindert de druk in de lage rug aanzienlijk en stabiliseert het bekken. U kiest best voor een medium tot harde matras. Eet en drink niet te zwaar 's avonds. Idealiter eet u niets meer tot 2 à 3 uur voor het slapen gaan.
Langdurig zitten is slecht voor je gezondheid met als gevolg een verhoogde kans op ziekteverzuim en daardoor minder productiviteit. Even zitten kan heel fijn zijn. Het vermindert stress en helpt je lichaam te herstellen van bijvoorbeeld een sportieve inspanning.
45,6% van de Nederlanders zit gemiddeld 7 uur of meer per dag; In Duitsland zitten de mensen gemiddeld 5,8 uur per dag; In België brengen de mensen gemiddeld 5,7 uur per dag zittend door; De Roemenen bewegen het meest, zijn zittend gemiddeld maar 3,2 uur per dag.
Maar hoe vaak kun je het beste je plek verlaten? Volgens de Amerikaanse osteopaat Xerxes Dalal kun je het beste 40 keer per dag even opstaan om lichamelijke klachten te minderen of te voorkomen.
Een gevolg van te veel sporten is het risico op beschadigde botten. Door het sporten krijg je een grotere hoeveelheid cortisol in je lichaam. Deze stof reguleert processen in het lichaam zoals het metabolisme en het immuunrespons. Wanneer er teveel van deze stof aanwezig is, wordt er meer botweefsel afgebroken.
Een officieel maximum is niet bekend. Normaal word je na 8 tot 10 uur slapen vanzelf wakker. Maar na een nacht zonder slaap, zul je dat gemis (deels) de volgende nacht inhalen.
Gemiddeld brengen we dagelijks 9,1 uur zittend door. Onderweg, thuis, maar zeker ook tijdens het werk. Dat is ook niet gek: bijna de helft van de zeven miljoen werkende Nederlanders heeft een zittend beroep, en dat aantal neemt nog altijd toe.
Een zittend (seditair) bestaan wordt ook geassocieerd met hoge bloeddruk en hoog cholesterol. Dit kan eerder leiden tot hart- en vaatziekten en bijvoorbeeld diabetes. Zelfs depressies en sommige vormen van kanker worden geassocieerd met te lang zitten! Evenals overgewicht en vroegtijdig overlijden.
De onderzoekers concludeerden dat langdurig stil zitten een relatie heeft met diverse aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten en vroegtijdig sterven. Vaak en langdurig stil zitten zou mogelijk net zo slecht zijn als roken. Nog een nadeel van lang stil zitten is dat je minder calorieën verbrand.
Gezonde mix van zitten, staan en bewegen
Je kan je medewerkers onder andere met wisselwerken (elk half uur even rechtstaan) aanmoedigen om minder lang te zitten. Daarnaast blijft het natuurlijk belangrijk om je medewerkers actiever te maken, en ze dus aan te zetten tot meer bewegen.
Volgens hen doe je er goed aan om een kwart van de dag te staan. En dan het liefst deze periode te vervangen voor zitten. Maken we een kleine rekensom dan komt dit neer op, 24 : 4 = 6 uur per dag staan. En daar valt wat voor te zeggen, Europeanen zitten namelijk gemiddeld 3,2 tot 6,8 uren per dag.
Nederlanders brengen dagelijks gemiddeld 8,7 uur zittend door. Jongeren (12 tot 20 jaar) scoren het hoogst met gemiddeld 10,4 uur per dag.
Mensen die niet aan de beweegnorm voldoen zijn inactief. Deze manier van leven verkort de levensverwachting en veroorzaakt op termijn chronische ziekten zoals hart- en vaataandoeningen en diabetes type 2. Ook overgewicht en depressie worden in verband gebracht met een inactieve levensstijl.
Hoe lang mag je per dag zitten
Volgens Sielhorst is het een kwestie van tijd voordat er een norm komt van de wereldgezondheidsorganisatie WHO: "Mensen moeten niet meer dan 30 minuten tot een uur onafgebroken zitten. Vier uur per werkdag zitten is ongezond.
De beweegrichtlijn voor volwassenen en ouderen is als volgt: Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
Op je zij slapen is het beste voor je lichaam, mits je met een kussen slaapt. Een kussen – in combinatie met een goed matras – zorgt er namelijk voor dat je ruggengraat recht loopt, van je heupen tot je hoofd. Op je zij slapen zonder kussen geeft zelfs een verhoogd risico op artrose in je nek.
Verkeerde slaaphouding
Het slapen op de buik wordt al sterk afgeraden vanwege de belasting van de nek, maar is dus ook voor de rug niet goed. Als mensen toch op de buik slapen, dan kan een dik kussen onder de buik helpen om de holle stand van de rug wat te verminderen.
Volgens veel wetenschappers is slapen op je rug ook écht de beste slaaphouding. Dat komt omdat je lichaam in deze positie volledig en goed ondersteund is. Het gewicht van je lichaam wordt dan namelijk volledig verspreid over de oppervlakte van je matras en je rug is dan in de meest natuurlijke houding.
De rugligging met de armen omhoog is een goede houding voor de rug en werkt rimpelvorming tegen. Rugligging werkt snurken wel in de hand. De armen kunnen het beste naast het lichaam gelegd worden in tegenstelling tot naar boven omdat dit zenuwen af kan knellen.