Antwoord. Beste Anoniem, Oxazepam en lorazepam lijken erg op elkaar, het zijn allebei benzodiazepinen (middelen tegen angst en onrust). Het is niet zo zinvol om beide middelen door elkaar te gebruiken.
Werking van oxazepam
Ook voor dit middel geldt dat je bij langdurig gebruik verslaafd raakt. Het belangrijkste verschil is dat de werking van oxazepam korter is dan lorazepam. Het is na 6 uur helemaal uitgewerkt, beduidend korter dus dan lorazepam.
Temazepam en oxazepam tegelijk
Temazepam en oxazepam hebben beide een kalmerend effect. Wanneer je temazepam en oxazepam tegelijk gebruikt, versterken ze elkaar. En daarmee ook de effecten op het reactievermogen en coördinatievermogen. Het is niet verstandig om temazepam en oxazepam tegelijk in te nemen.
De gebruikelijke dosering is afhankelijk van de aandoening: Volwassenen: 0,5 – 4 mg per dag Kinderen: 0,02 – 0,1 mg/kg lichaamsgewicht per dag De dagdosering wordt zo nodig verdeeld over meerdere toedieningen per dag. Wijze van innemen: Neem LORAZEPAM 0,5 mg tabletten met vloeistof, bijvoorbeeld water, in.
Lorazepam als tablet of drank werkt ongeveer na 1 uur na de inname. Het effect duurt ongeveer 8-12 uur. Lorazepam als injectie werkt heel snel (4 minuten). Het effect duurt ongeveer 2 uur.
Binnen één uur na inname wordt u slaperig en rustig. Zorg er daarom voor dat u thuis bent, geen ingewikkelde klussen meer moet doen en uw bed makkelijk kunt bereiken. De werking houdt acht tot twaalf uur aan. Lorazepam werkt als slaapmiddel alleen goed als u het af en toe gebruikt.
HOE WORDT LORAZEPAM INGENOMEN
De gebruikelijke dosering is: Voor de behandeling van angst en spanning: De behandeling dient zo kort mogelijk te zijn. De duur van de behandeling mag over het algemeen niet langer zijn dan 8-12 weken. Volwassenen: één halve tablet van 1 mg, 2 à 3 keer per dag (=24 uur).
Als alternatief voor lorazepam kun je een korter werkende benzodiazepine gebruiken, zoals temazepam of oxazepam. Ook kan je arts een ander soort slaapmiddel voorschrijven, zoals zopiclon.
De depressieve werking van lorazepam wordt versterkt door: neuroleptica, hypnotica, anxiolytica/sedativa, antidepressiva, narcotische analgetica, anti-epileptica, anesthetica, sedatieve antihistaminica en barbituraten.
Het actieve bestanddeel is lorazepam, wat een type medicijn is dat een benzodiazepine wordt genoemd. Het vermindert angst en het wordt een korte tijd gebruikt bij angsten die ernstig zijn, ontwrichten, u buitengewoon veel leed veroorzaken en om slaap problemen te behandelen die door angst worden veroorzaakt.
Bij spanning en angststoornissen neem je drie tot vier keer per dag (iedere zes tot acht uur) één of twee tabletten van 10 mg. Bij ouderen of patiënten met een lever- of nierfunctiestoornis is de dosering lager. De maximale dosering is afhankelijk van de ernst van de angst.
Bij oxazepam kan dit twee tot drie uur duren. Dit verschil bepaalt onder andere of oxazepam of diazepam wordt voorgeschreven. Slapen, en vooral doorslapen, gaat bijvoorbeeld beter met diazepam. Je valt sneller in slaap en het werkt langer, waardoor je ook langer doorslaapt.
Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam. Na verloop van tijd werken kalmeringsmiddelen niet meer. Gebruik kalmeringsmiddelen daarom niet langer dan 2-4 weken.
De voorkeur gaat uit naar een kortwerkende benzodiazepine-agonist: lormetazepam, temazepam, zolpidem of zopiclon. Met deze middelen bestaat ruime ervaring en bij gebruik in lage dosering is er weinig kans op nawerking de volgende dag.
De normale dosis bedraagt 1-2 tabletten van 10 mg, 3 tot 4 maal per dag. Bij slaapstoornissen is de normale dosis 10 tot maximaal 50 mg, in te nemen tenminste 1 uur voor het slapen gaan. Men dient met de laagste dosering te beginnen, aangezien de kans op bijwerkingen toeneemt bij hogere doseringen.
Oxazepam behoort tot de benzodiazepinen. Het werkt rustgevend, spierontspannend, vermindert angstgevoelens en beïnvloedt de overdracht van elektrische prikkels in de hersenen. Artsen schrijven het voor bij angstgevoelens en gespannenheid, slapeloosheid en alcoholontwenning.
Hieronder de meest voorkomende langwerkende benzodiazepinen, met tussen haakjes hun merknaam: Diazepam (Valium, Stesolid) Flurazepam (Dalmadorm) Lorazepam (Temesta)
De ontspannende werking van lorazepam duurt zo'n 8 tot 12 uur. Het kan echter wel een paar dagen duren voordat het je lichaam heeft verlaten. Het is daarom goed mogelijk om dit medicijn om de paar dagen in te nemen.
Symptomen van een milde overdosering zijn: lichtheid in het hoofd, slaperigheid, verminderd reactievermogen, coördinatiestoornissen en hypotensie. Ernstige intoxicatie kan leiden tot centrale respiratoire depressie en bewustzijnsverlies, waarbij opname op een intensive-care afdeling noodzakelijk is.
Daarnaast komen voor: obstipatie (verstopping), opwekking van de eetlust en gewichtstoename, misselijkheid, braken, slikstoornissen, diarree, huiduitslag en minder zin in vrijen. Bij gebruik van normale doseringen kan geheugenverlies gedurende de periode na inname optreden.
Diazepam (Valium) Lorazepam (Loride, Temesta) Nitrazepam (Imovane, Mogadon) Oxazepam(Seresta)
Ongeveer één uur na inname wordt u rustiger. Dit effect houdt zes tot acht uur aan. Na enkele weken is er kans dat u afhankelijk bent geworden van het medicijn. U merkt dat aan ontwenningsverschijnselen als u niet meer slikt, zoals angst, hoofdpijn, spierpijn, slapeloosheid, rusteloosheid en geïrriteerdheid.
Tijdens de behandeling met lorazepam kunt u vergeetachtig worden (geheugenverlies). Als u dit medicijn gebruikt als slaapmiddel, moet u ervoor zorgen dat u genoeg slaap krijgt (ongeveer 7 tot 8 uur).
Rohypnol® is de merknaam van een sterk slaapmiddel met de werkzame stof flunitrazepam. Als slaapmiddel wordt het middel vrijwel niet meer voorgeschreven. Rohypnol (rode knol) werd door druggebruikers ook wel gebruikt als drug.
Deze slaap- en kalmeringsmiddelen zijn niet de eerste keus bij behandelingen voor angst en slaapproblemen en krijgt u daarom niet vergoed vanuit de verzekering. Er zijn een paar uitzonderingen waarvoor u de medicijnen wel vergoed krijgt.