De leeuw: de koning der dieren. De olifant: het grootste landdier ter wereld. De buffel: je zou het misschien niet direct verwachten, maar dit is de gevaarlijkste van de vijf, met name als hij zich bedreigd voelt kan hij erg agressief uit de hoek komen.
Ook verwijst de naam niet alleen naar de grootte van de dieren. Ze zijn wel groot, maar ook zebra's, koedoes, struisvogels en giraffen zijn groot en deze dieren behoren niet tot de Big Five.
Voor het zien van de Big Five reist u af naar Zuid-Afrika! De Big Five staat voor de 5 machtigste zoogdieren die u tijdens een safari of gamedrive kunt zien. Het zijn de heersers in het dierenrijk: de leeuw, de olifant, de buffel, de neushoorn en het luipaard.
Jaarlijks sterven zo'n 200 mensen aan de zogenaamde 'Black Death' – gedood door een encounter met een buffel – en daarmee kun je wel stellen dat de buffel de gevaarlijkste is van de Big Five. Alleen nijlpaarden hebben een hoger aantal slachtoffers achter hun naam staan, maar die behoort niet tot de Familie der Vijf.
De 'Big Seven' is een groep van zeven zoogdieren, alleen in Oeganda te vinden en uniek voor Afrika. De meeste bezoekers aan Afrika kennen het begrip 'Big Five', een jagersterm, waarmee leeuw, luipaard, Afrikaanse buffel, neushoorn en olifant wordt bedoeld.
Het Big Five model voor persoonlijkheid is een theorie die in 1949 werd ontwikkeld door D.W.Fiske (1949) en later verder werd uitgewerkt door andere onderzoekers, waaronder Norman (1967), Smith (1967), Goldberg (1981), en McCrae & Costa (1987).
De term 'Big Five' is in de 19e eeuw ontstaan in de jachtwereld.De dieren die tot deze groep behoren stonden bekend als de meest gevaarlijke dieren om op te jagen. In deze periode was het populair om op Afrikaanse wild te schieten. Dit deed men te voet.
Naast deze vijf indrukwekkende landdieren zijn er namelijk ook nog twee zeedieren die niet op je lijstje mogen ontbreken als je wildlife gaat spotten in Afrika: de walvis en de witte haai. Het meest bekende land om de 'Big Five' te spotten is Zuid-Afrika, hier staan ze zelfs afgebeeld op de bankbiljetten.
Een volwassen nijlpaard heeft niet veel natuurlijke vijanden. Maar gewoon volwassen worden is een uitdaging. Krokodillen, leeuwen, hyena's en luipaarden zijn allemaal potentiële bedreigingen tijdens het opgroeien - maar het gevaarlijkste voor een jong nijlpaard is een ander nijlpaard.
Nee, nijlpaarden kunnen niet zwemmen. Ze kunnen ook niet drijven. Ze staan op de bodem en bewegen zich voort door over de bodem te galopperen of zich af te zetten tegen de bodem. Wel hebben ze zwemvliezen tussen hun tenen om zich te kunnen voortbewegen door het water.
Tijgers komen in het wild alleen in Azië voor.
Samen met de boswachter ga je op zoek naar één van de dieren van de Nederlandse Grote Vijf: edelhert, ree, wild zwijn, bever of zeehond. De safari is een compleet verzorgde tocht van 4 uur, inclusief maaltijd en vervoer.
Naast de grote vijf – leeuw, buffel, luipaard, neushoorn en de Afrikaanse olifant – zie je mogelijk ook giraffes, nijlpaarden, koedoes, impala's, wilde honden, zebra's, jachtluipaarden, hyena's, krokodillen en bavianen tijdens een safari door het gigantische gebied. Om de vogels niet te vergeten!
Tegen vijanden (die ze overigens nauwelijks hebben) gebruiken ze hun lange poten als wapen. Jonge giraffen worden wel eens aangevallen door een leeuw.Ook hyena's proberen het wel eens. Volwassen dieren zijn kwetsbaar als ze, met wijd uitgespreide voorpoten, staan te drinken.
De grootste giraffen-merrie die ooit geleefd heeft, was 5 meter en 17 centimeter hoog. Maar meestal worden ze niet langer dan ruim vier meter. De grootste giraffen-hengst ooit was bijna zes meter lang! En die woog waarschijnlijk bijna tweeduizend kilo.
Als het roofdier de giraf in de nek bijt, is hij kansloos.
Vermijd water waar nijlpaarden kunnen verblijven en houd een veilige afstand aan. Als het heet is en het waterpeil staat laag, zijn nijlpaarden geneigd hun verkoeling te zoeken in struiken langs het water, dus wees gewaarschuwd. Mocht je toch een nijlpaard tegenkomen, klim dan in een boom, op een rots of steile heuvel.
En nee, een nijlpaard wil jou niet oppeuzelen: nijlpaarden zijn herbivoren. Maar het kan zomaar gebeuren dat je geplet of gebeten wordt. Nijlpaarden kunnen tot 3.200 kilo zwaar worden, hebben scherpe tanden en rennen bijna 45 kilometer per uur. Een onbegonnen wedstrijd dus.
In West-Afrika, waar de nijlpaarden oorspronkelijk vandaan komen, worden ze ondanks hun sterk verminderde populatie nog steeds gegeten. Stropers, voornamelijk voormalige milities, gebruiken machinegeweren, raketlanceerders en zelfs dynamiet om de nijlpaarden te doden.
Wilde dieren zijn alle dieren die van nature in het wild voorkomen, behalve productiedieren, honden en katten.
Wanneer het op intelligentie aankomt lijkt de rangorde tussen dieren glashelder: bovenaan staan wijzelf, de mens, met ons onovertroffen intellect. Een aantal treden lager staat de chimpansee, op de voet gevolgd door orang-oetans, dolfijnen en gorilla's, om onderaan te eindigen met de slakken en de wormen.
Het grootste zoogdier ter wereld. Met een gewicht tot wel 7000 kilo en een lengte van 3,40 meter hoog en 7 meter lang is de Afrikaanse olifant de grootste in zijn soort. Deze planteneters zijn over het algemeen vreedzame dieren, maar als hij zich bedreigt voelt zal hij zich zeker verdedigen!
Officieel hoort alleen de zwarte neushoorn tot The Big 5. De zwarte neushoorn heeft puntige lippen en eet voornamelijk struiken. Hij is schuwer dan de witte neushoorn, iets kleiner en hij kan nogal agressief reageren wanneer hij een indringer opmerkt.
In Afrika bevolken de luipaarden meer dan 40 landen, variërend van Senegal tot Zuid-Afrika. Deze carnivoor wordt waargenomen in de meeste landen van West – en Centraal Afrika, al blijkt uit de frequentie van de waarnemingen dat er een grote variatie is.
Persoonlijkheid werd grofweg gedefinieerd als het geheel van stabiele gedragsneigingen van individuen. Er werd gedacht dat individuele verschillen in persoonlijkheid relatief stabiel waren en ook betekenisvol voor hoe we ons leven zouden moeten inrichten (denk bijvoorbeeld aan loopbaankeuzes).