Voor traditionele chape reken je dus op 10 dagen droogtijd per centimeter. Is je chape dikker dan 8 centimeter? Dan stijgt je ideale droogtijd per bijkomende centimeter tot 2 weken. Even rekenen dus.
Vooral bij parket is het belangrijk dat de chape volledig droog is. Een goede vuistregel is 1 week droogtijd per centimeter chape. Om écht zeker te zijn dat de chape droog is, raadt Isospray een dieptevochtmeting aan.
Ter inschatting van de totale droogtijd kan volgende vuistregel gebruikt worden: 1 week per cm voor een vloer van 1-4 cm dikte bij normale drogingscondities en goede ventilatie. Vanaf 5 cm wordt 2 weken per extra cm gerekend.
Na 2 à 3 dagen mag je de chape voorzichtig betreden. Alles hangt natuurlijk af van de drogings mogelijkheden. Na 10 dagen mag je gewoon lopen over de chape en kan er zelfs al op gewerkt worden.
Idealiter mag er 3 weken niet op de chape gelopen worden tijdens het drogen. Als dit toch moet gebeuren, is het van belang dat er planken over het chape worden gelegd om zo de druk evenredig te verdelen. De vuistregel voor het berekenen van de droogtijd is dat de chape 10 dagen moet drogen per centimeter dikte.
Wacht tot de vloer volledig droog is en egaliseer de vloer voordat je gaat betegelen. Normaal gesproken heeft een verse cementdekvloer 28 dagen nodig om volledig te drogen. Het restvochtgehalte moet kleiner dan 2 CM-% zijn.
Goed ventileren. Je kan een chape sneller laten drogen door de toevoeging van droogversnellers en door voldoende te ventileren, voornamelijk bij goed weer, een normale kamertemperatuur ( +/- 20° ) en een lage luchtvochtigheid. De ideale mix voor een snelle droging.
Jazeker, in de praktijk ligt de belasting voor gespoten PUR ligt tussen 150 en 250 kPa. Omgerekend ligt deze waarde tussen 15.000 en 25.000 kg/m².
Tegels leggen met natte chape. Deze methode wordt vooral gebruikt bij dunne tegels of wanneer er nog geen afwerkvloer is. Eerst wordt een cementdekvloer gestort waarin vervolgens de tegels worden gelegd. Nadien wordt een mengsel van water en cement over de vloer gegoten om alles op te vullen.
Chape hardt beter uit, maar is weinig waterdoorlatend. Chape is dan ook ideaal voor gebruik binnen, maar komt ook buiten van pas bij het verlijmen van tegels. Binnenshuis dient het als ondergrond voor diverse vloeren, waarop je rechtstreeks je vloerbedekking kan plaatsen.
Door een niet voldoende uitgedroogde chape kan je in huis te maken krijgen met vochtproblemen en schimmels. Een ander risico is dat jouw vloerafwerking beschadigd raakt. Het bouwvocht dat nog in de chape zit zal namelijk langs boven ontsnappen. De vloer houdt dat vocht tegen en kan zo beschadigd raken.
Aangezien de cement moet kunnen kristalliseren. Na 7 dagen mag u dan starten met bouwdroging. Wanneer het om een chape van 6 à 8 centimeter gaat trekken wij deze meestal droog op 6 à 8 weken voor parket. Wanneer u PU vloer (Polyurethaan) gaat leggen moet u hier meestal nog eens 4 weken bij rekenen.
Zodra de toplaag van de chape buiten droog is, kan je daarop lijmen. Op een natte chape zal de lijm niet kleven : die zal oprollen of wegzwemmen. Plastiek op chape buiten leggen is nuttig tegen neerslag en moet er dan weer af om de verdamping haar werk te laten doen.
Door een bouwdroger in te schakelen wordt het droogproces van de chape eigenlijk te veel versneld. Het oppervlak droogt te snel uit waardoor het mengsel niet volledig kan hydrateren en verharden.
De gemiddelde prijs van chape per m2 kunnen we wel doorgeven. Voor een traditionele gewapende zandcement chape van 8 cm dik met een minimum wapening, randisolatie en folie bedraagt de prijs gemiddeld 20 tot 22 euro per vierkante meter. Bij kleine oppervlaktes tot 40 à 60 m² worden vaak forfaitprijzen gerekend.
Vloerverwarming opstarten bij chape
Je kan echter pas de vloerverwarming (op een normale manier) gebruiken, eens de chape volledig is opgedroogd. Dit duurt gemiddeld 21 tot 28 dagen bij zo'n chapevloer (cementvloer). Na deze periode van 2 tot 3 weken, kan je de vloerverwarming beginnen opzetten.
Keramische tegel: Voor een oprit is een minimum dikte aanbevolen van 2 cm. Voor een terras is 1cm al voldoende. Stilstaand water is de belangrijkste vijand van een betegeld oppervlak. Een vocht doorlatende ondergrond is zeer belangrijk.
Veeg direct nadat het voegmiddel gedroogd is de tegels schoon met een natte spons. Om te weten wanneer het juiste moment is aangebroken, strijk je met een vinger over de voegen. Als er niets aan je vinger blijft plakken, is het voegmiddel voldoende gedroogd.
Zelf tegels zetten hoeft niet moeilijk te zijn. Iedere doe-het-zelf kan het. Wel heb je de juiste gereedschappen nodig om ervoor te zorgen dat je wand, badkamer of keuken goed betegeld is. Er bestaan verschillende producten op de markt die je hierbij goed kunnen helpen.
Ter vergelijking: voor stabilisé gebruikt men ongeveer 150 kilogram cement per kubieke meter (1 kubiek zand is ongeveer 1650 kilo), voor chape +/- 220 kg/m³.
De verhouding zand/cement bepaalt de sterkte van de chape. Er zijn een aantal sterkteklassen (32.5, 42.5, 52.5). Voor dekvloeren gebruikt men vaak type CEM II 32,5 N. Dit type cement laat zich bij temperaturen tussen 10 en 20 graden Celsius gemakkelijk verwerken.
De dikte van de laag gestabiliseerd zand hangt af van het gebruik. Voor een looppad is dat anders dan voor een oprit bijvoorbeeld. Voor een terras is een dikte van 15 cm oké." "Onder de stabilisé kan je ook een onderfundering in steenslag of betonpuin leggen voor extra stevigheid.
Zelf je chape leggen kan op de traditionele manier, net zoals een professionele chapper doet. Dat gaat zo: je bereidt de ondergrond voor, maakt je chape aan en giet die uit over de vloer. Vervolgens strijk je de chape uit met twee latten en laat je je chape goed uitdrogen en uitharden.
Op een betonnen ondergrond kan je niet enkel tegels leggen, je kan er ook voor kiezen om je terras te bekleden met hout of gepolierd beton.
Werk richting de deur en laat de vloer minimaal 2 uur drogen voordat je er weer overheen loopt. Beter is het om ca. 24 uur niet over de vloer te lopen, dus werk zoveel mogelijk naar de deur toe.