Maar bewaar je tandenborstel thuis niet in een doosje: die vochtige omgeving is namelijk gunstig voor de groei van bacteriën. Als je vaak gebruik moet maken van een tandenborsteldoosje, zoek er dan een met ventilatiegaatjes. Laat je tandenborstel thuis rechtop in een beker of tandenborstelhouder staan.
Een natte tandenborstel altijd rechtop zetten, hierdoor kan het goed aan de lucht drogen. Bewaar je opzetborstel in een afgesloten houder. Je opzetborstel bewaren in openlucht is een broedplaats van bacteriën.
Met een tandenborstelhouder op je planchet, wastafel of aan de muur, vind je je tandenborstels altijd binnen handbereik. Daarnaast zorg je voor extra hygiëne door tandenborstels in een tandenborstelhouder op te bergen. Er zijn ook elektrische tandenborstel houders speciaal voor elektrische tandenborstels.
Elke keer als tandenborstels elkaar aanraken, wisselen ze bacteriën uit. Daarnaast is het belangrijk om je tandenborstel na gebruik goed af te spoelen en hem daarna rechtop te laten drogen. Bacteriën gedijen namelijk goed in een vochtige omgeving.
Het wordt aangeraden om elke drie à vier maanden je tandenborstel te vervangen.
Spoel je tandenborstel na het poetsen altijd goed uit – met koud water, want warm water kan de haartjes beschadigen – en laat hem rechtopstaand drogen. Meerdere tandenborstels in de badkamer? Zorg ervoor dat ze elkaar niet raken, zodat ze geen 'beestjes' doorgeven. Een speciale beker met aparte vakjes is de oplossing.
Een tandenborstel uitkoken is ook een optie. Niet na drie maanden, maar maandelijks is wel een manier om er voor te zorgen dat er zo weinig mogelijk bacteriën op de tandenborstel zitten.
Ook hebben veel mensen in de ochtend een slechte adem. Dat komt doordat er 's nachts veel minder speeksel aangemaakt wordt. Bacteriën in de mondholte krijgen zo de kans om bepaalde stoffen te produceren.
Bewaren. Bewaar bij voorkeur een tandenborstel in een goed geventileerde stofvrije omgeving. Plaats hem vrijstaand en rechtop in een beker(glas) waarbij de borstelkop boven het glas uitsteekt.
Doe je tandenborstel nooit in de afwasmachine of magnetron om hem te reinigen; de hoge temperaturen kunnen de borstel schaden.
Met een tandenborstelhouder op je planchet, wastafel of aan de muur, vind je je tandenborstels altijd binnen handbereik. Daarnaast zorg je voor extra hygiëne door tandenborstels in een tandenborstelhouder op te bergen. Er zijn ook elektrische tandenborstel houders speciaal voor elektrische tandenborstels.
Het handvat van de tandenborstel schoonmaken. Maak je doek nat met het mengsel van bleekmiddel en water. Om het onderste deel van je tandenborstel schoon te maken gebruik je tevens een mengsel van bleekmiddel en water. Dompel een doek of wattenschijfje in het mengsel.
De tandenborstel is een magneet voor allerlei bacteriën. Volgens de universiteit van Manchester kan het meer dan tien miljoen bacteriën bevatten.
Onze Oral-B Vitality (type 3709), onze Oral-B PRO 600 (ook type 3709), onze Oral-B PRO 2000 (type 3756, maar degene met maar één poetsstand) en alle tandenborstels van Oral-B met een "stand"-knop gaan aan als je één keer op de aan/uit-knop drukt en uit als je er nogmaals op drukt.
Namelijk: maak je tandenborstel eerst nat zodat de borstel meteen schoon wordt en het zachter is voor je tanden en tandvlees. Daarnaast blijft de tandpasta ook beter aan de borstel plakken zodat het er niet af valt voor je de borstel in je mond hebt.
Kan je dan best zonder tandpasta poetsen? Nee, het is geen goed idee om telkens zonder tandpasta te poetsen. In tandpasta zit namelijk fluoride. Deze stof versterkt het tandglazuur en beschermt je gebit tegen gaatjes (cariës).
Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid fluoride tussen je kiezen na het poetsen het grootst is als je 2 cm tandpasta gebruikt. Het advies is dan ook dat oudere kinderen en volwassenen 2 cm tandpasta per poetsbeurt gebruiken. Op deze manier is de fluoride concentratie het grootst na het poetsen van je gebit.
Begin met het reinigen altijd achter op de tong en schraap vervolgens langzaam naar voren. Voorkom kokhalsneigingen door in te ademen wanneer je bij het achterste gedeelte van de tong bent. Herhaal deze schraapbeweging totdat er geen plaque meer op de reiniger achterblijft. Maak de tongreiniger na gebruik goed schoon.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan bruin brood en fruit zoals appels, meloen en bessen. Deze voedingsmiddelen geven de speekselproductie een boost. Ook het drinken van verse muntthee of het kauwen op peterselie helpt tegen een slechte adem. Daarnaast is het belangrijk om altijd veel water te drinken.
Volgens de fabrikant vormt CB12 mondwater een goede aanvulling op de dagelijkse mondverzorging. CB12 zorgt voor een goede adem, een gezond gebit en een bestrijding van schadelijke bacteriën in de mond. In iedere mond zijn talloze bacteriën aanwezig die in een natuurlijke balans leven.
Ja, alle elektrische tandenborstels van Oral-B zijn waterdicht, dus het is prima om ze onder de douche te gebruiken.
De meeste tandartsen raden aan om je tandenborstel of opzetborstel om de 90 dagen te vervangen, of eerder als je meer dan twee keer per dag langer dan 2 minuten poetst. Een aantal van de Oral-B opzetborstels bevatten borstelharen die van groen naar geel kleuren wanneer het tijd is om de opzetborstel te vervangen.
De iO-tandenborstels van Oral-B gebruiken kunstmatige intelligentie om te weten waar je aan het poetsen bent en hoe hard je drukt. Via een app op je telefoon kun je zien waar je aan het poetsen bent, of je dat lang genoeg gedaan hebt en of je alle kanten van alle tanden en kiezen gehad hebt.
Elke tandenborstel slijt vroeg of laat weleens. Daarom is het belangrijk je tandenborstel of borstelkop eens in de paar maanden te vervangen. Je wil natuurlijk je tanden niet poetsen met een borstel waar geen haren meer op zitten. Daarnaast is een kapot handvat ook niet wenselijk.
Ter vergelijking: een toiletbril zou 172 cfu bevatten. Dit zal vermoedelijk voor een deel komen doordat het oppervlak van veel smartphones (in ieder geval het display) veel gladder is - veel bacteriën kunnen zich daardoor moeilijker hechten, aldus CBT Nuggets.