In de meest gevallen staat in de cao dat u voor het overlijden van een bloed- of aanverwant in de eerste graad vier dagen verlof krijgt (vanaf het moment van overlijden tot aan de uitvaart). De 'eerste graad' wil zeggen dat het om het overlijden van een vader, moeder of kind gaat.
De eerste 3 dagen zijn op te nemen in de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt de dag van de begrafenis. De overige 7 dagen mag de werknemer vrij opnemen binnen het jaar na het overlijden.
Bij het overlijden van een huisgenoot of familielid heeft een werknemer recht op calamiteitenverlof. Het aantal verlofdagen bij overlijden is niet wettelijk vastgesteld, maar opgenomen in de geldende cao, de arbeidsovereenkomst of het bedrijfsreglement.
Verlof bij overlijden familielid
Als een direct familielid overlijdt, heeft u recht op calamiteitenverlof. Dit verlof is om meteen de nodige zaken te regelen. Het calamiteitenverlof kan overgaan in bijzonder verlof.
Als je calamiteitenverlof of kort verzuimverlof wilt opnemen vanwege een sterfgeval, meld dit dan zo snel mogelijk bij je werkgever. Je geeft daarbij aan hoe lang je denkt dat het ongeveer gaat duren. Je salaris wordt gewoon doorbetaald. Er geldt geen maximum aantal uren calamiteiten- of kort verzuimverlof per jaar.
In principe mag een uitvaart op elke dag van de week plaatsvinden, ook op feestdagen. Veel locaties zijn echter op zondag gesloten. Op zaterdag en zondag berekenen veel locaties, zoals begraafplaatsen bijvoorbeeld, een weekendtoeslag.
Wettelijk verlof
ouderschapsverlof;adoptieverlof of pleegzorgverlof;zorgverlof (kortdurend en langdurend);calamiteitenverlof en kort verzuimverlof.
Eerstegraads bloed- of aanverwanten of partner
Bij het overlijden van een direct familielid (vader, moeder, zoon of dochter) of partner heb je als werknemer op basis van de cao of arbeidsovereenkomst meestal recht op vier vrije dagen.
Het rouwverlof in detail
Tijdens deze periode van 10 dagen klein verlet wegens overlijden, wordt het loon door de werkgever betaald. De eerste 3 dagen rouwverlof moeten door de werknemer worden opgenomen in de periode die begint vanaf de dag van overlijden en eindigt op de dag van de begrafenis.
Voor aan- en bloedverwanten in de 3e en 4e graad geldt één dag, de dag van de uitvaart. Zodra een cao niet van toepassing is op jouw organisatie of dat er binnen de cao niet specifiek wordt geschreven omtrent overlijden verlof dan kan een medewerker het korte verzuimverlof raadplegen.
Echtgenoot/partner en bloed- of aanverwanten in de 1e graad: vier dagen (vanaf de dag van overlijden tot en met de dag van de begrafenis/crematie). Bijvoorbeeld bij het overlijden van een vader of moeder. Bloed- of aanverwanten in de 2e graad: twee dagen (de dag van overlijden en de dag van begrafenis/crematie).
een direct familielid overlijdt. Het familielid is een bloedverwant van u, uw echtgenoot of uw geregistreerd partner in de rechte lijn of in de tweede graad van de zijlijn; u kunt alleen onder werktijd stemmen; u moet naar de dokter en dit kan alleen onder werktijd.
Wanneer een dierbare overlijdt, gaat helaas maar waar direct alles lopen. Het huis moet in de verkoop na overlijden, omdat de verkoop binnen 8 maanden na overlijden moet plaatsvinden. Na ongeveer een jaar daarna ontvang je de belastingaanslag van de overheid.
In de meeste cao's is het maximale rouwverlof, bij het verlies van een partner, tien werkdagen. De gemiddelde rouwperiode bij het verlies van een partner is echter 170 dagen, zo blijkt uit onderzoek van Arboned.
Rouwverlof aanvragen
Download het aanvraagformulier, vul het in en mail het terug naar jouw kantoor. Je kan de aanvraag indienen tot één jaar na de datum van het overlijden van je partner of kind.
Het loon moet worden doorbetaald tot aan de dag dat de werknemer overlijdt.
Als kind van de overledene hebt u recht op een minimumaandeel van de nalatenschap. Dit wordt de "reserve" van kinderen genoemd. Het testament en de schenkingen die gemaakt werden vóór het overlijden moeten dus deze reserve respecteren. Een kind kan alleen onterfd worden in geval van "onwaardige erfgenaam".
Wanneer een ouder overlijdt, wordt het ouderdomspensioen ook wel het zogenoemde nabestaandenpensioen: dit kan worden gesplitst in het wezenpensioen of partnerpensioen. Bij overlijden van een ouder krijgen de kinderen een wezenpensioen tot ze 18 of 21 jaar zijn. Dat is meestal ongeveer 14% van het ouderdomspensioen.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.
U heeft recht op twee dagen verlof wanneer het gaat om een overlijden van (schoon)broer, (schoon)zus, (over)grootvader, (over)grootmoeder, (achter)kleinkind, schoonzoon of schoondochter die op moment van overlijden bij u inwoont.
12-04-2022. In de wet staat beschreven dat de asbus een maand na de dag van het afscheid in het crematorium blijft staan. Dit is omdat de as beschikbaar moet zijn voor justitieel onderzoek, maar ook zodat nabestaanden de tijd hebben om een weloverwogen keuze te maken voor de asbestemming.