Hij wordt tot op de enkels gedragen en heeft meestal een neutrale kleur. Hij wordt met name in de Maghreb-landen door mannen en vrouwen gedragen. Een djellaba is de traditionele kleding voor Marokkanen.
Reacties. Die 'jurk' heet een djellaba of kaftan. Hij wordt gedragen omdat dit bij de traditionele kledingsvoorschriften van de islam hoort. Ook voor de moslimmannen geldt dat zij hun lichaam zoveel mogelijk moeten bedekken.
Ze mogen hun eigen taal niet blijven gebruiken. Ook in de moskeeën moeten de imams Nederlands spreken. Marokkaanse meisjes mogen geen hoofddoek dragen (dat werkt de integratie tegen). Marokkaanse jongens mogen niet op straat rondhangen (geeft overlast).
Voor kleding in Marokko: geen verplichtingen
In Marokko zijn er dus geen verplichtingen qua kleding. Echter het één wordt wel meer gewaardeerd dan het ander. Het is, zeker als vrouw, respectvoller om jezelf te bedekken. Niet van top tot teen, maar in ieder geval je schouders tot aan je knieën.
Djellaba, een losvallend gewaad dat traditioneel in Marokko en de Marokkaanse cultuur wordt gedragen en ook daar zijn oorsprong heeft.
Een djellaba is de traditionele kleding voor Marokkanen.
Djellaba = Een djellaba (Arabisch: جلابة) is een lang, losvallend gewaad met lange mouwen en vaak een soort capuchon. Hij wordt tot op de enkels gedragen en heeft meestal een neutrale kleur.
Geen alcohol drinken
Marokko is een islamitisch land. Volgens hun geloofsovertuiging mogen moslims geen alcohol dronken. Er wordt daarom ook niet overal alcohol geschonken, al schenken de meeste restaurants en hotels waar veel toeristen komen wel alcohol.
Kledingadvies voor vrouwen die reizen naar Marokko
Marokko is een tolerant Islamitisch land en zeker in grote toeristische steden als Marrakesh mag je in principe alles dragen wat je wil. Enkel als je topless ligt te zonnen, zal je wellicht worden gearresteerd.
Veilig reizen in Marokko
Marokko is absoluut een veilig land om doorheen te reizen, ook als je bijvoorbeeld met alleen vrouwen reist. Het is heel goed te doen om zelf met de huurauto door het land te reizen. Marokkanen zijn van nature zeer vriendelijk, gastvrij en behulpzaam.
Veel gebruikte voedingsmiddelen in de Marokkaanse keuken zijn brood (khubz), couscous (seksu), bloem, olijfolie, honing, schapen- of lamsvlees, rundsvlees, kip, vis, olijven, konijn, dadels en zonnebloempitten. En de Marokkaanse keuken zou de Marokkaanse keuken niet zijn zonder kruiden.
Eten bij lokale tentjes kost rond de 40 dirham en ontbijt is bij veel plekken te krijgen voor rond de 20 dirham. Water kost in Casablanca en Fes rond de 5 a 6 dirham en in Marrakech 10 dirham. Marokko is niet bijzonder goedkoop maar wie een beetje oplet kan met zo'n 30-40 euro per dag een heel eind komen.
Een lange broek en een shirt of blouse met lange mouwen biedt je de meeste bescherming tegen de zon. Het liefst draag je katoen, zijde of ander natuurlijk materiaal. Dit is ademend en neemt vocht op, wat wel zo prettig in de hete woestijn.
Geborduurde tuniek/jabador.
De abaya is een lange, losse jurk die tot op de grond reikt en ook de haren bedekt, maar handen en voeten toont. Dit kledingstuk (meestal zwart) is verplicht in Saudi-Arabië.
De hadj begint bij het binnentreden van de voor moslims heilige zone rond de stad Mekka. Daar kleden de pelgrims -zowel mannen als vrouwen- zich in witte gewaden in wat de "ihram" of heilige staat genoemd wordt.
Net als in veel andere landen geldt in restaurants in Marokko een fooi van ongeveer 10%. Drink je alleen iets, dan rond je af naar boven. Bij taxichauffeurs doe je hetzelfde. De kamermeisjes geef je 5-10 dirham per persoon per dag (45-90 eurocent).
De rode koningsstad Marrakech – spreek uit Marraksjh – met zijn oude paleizen en sprookjesachtige sfeer is misschien wel de meest bijzondere stad van Marokko. Met een rijke historie. Het is één van de vier koningssteden, samen met Rabat, Fez en Meknes.
Vooral de grensgebieden met Mauritanië, Algarije en de Westelijke Sahara brengen extra veiligheidsrisico's met zich mee. De grensgebieden liggen namelijk vaak midden in mijnenvelden en dat kan extra gevaren met zich meebrengen. Ook de route van Marokko naar Mauritanië, of andersom, is niet geheel zonder gevaar.
Uit cijfers van de CNSS blijkt dat 45% van de opgegeven salarissen uit de privésector onder het minimumloon liggen en dat slechts 16% boven de 6000 dirham per maand uitkomt. Het minimumloon voor ambtenaren is sinds 2010 gestegen van 1885 dirham per maand tot 3258 dirham per maand in 2020.
Leidingwater in Marokko is niet veilig om te drinken.
Uitgaan in Marokko
Sowieso is het sterk af te raden om op straat alcohol te drinken en tijdens de ramadan moet u tussen zonsopgang en zonsondergang al helemaal voorzichtig zijn en moet u afzien van drinken in het openbaar. Het beste uitgaansleven van Marokko vindt u in Marrakech en Casablanca.
Goede schoenen zijn erg Het is belangrijk dat ze goed zitten en niet van je voeten kunnen glijden wanneer je op de rug van de dromedaris zit (dus geen instappers en slippers). Denk bijvoorbeeld aan wandelschoenen, sneakers of sportsandalen.
De hitte moedigt zeker het comfort van sandalen aan, maar het is het beste om in de woestijn te dragen, het zijn bergschoenen, het is raadzaam om wandelschoenen te dragen, want het is een schoen met een hoge rubberen zool, ze zullen je enkels wat meer steun geven bij het lopen over de rotsen en je beschermen tegen ...
ZWARTE KLEDING IS VERKOELEND
Al absorbeert zwarte stof het zonlicht, veel bedoeïenen dragen dikke, zwarte kleding. De kleding is zo dik dat de geabsorbeerde energie niet bij het lichaam terechtkomt.