Ontdooien in de koelkast De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Als je vlees ontdooit op kamertemperatuur, hebben de bacteriën vrij spel en stijgt de kans op voedselvergiftiging. Ook vlees ontdooien onder warm water is niet aangeraden. Je ontdooit vlees beter in de koelkast. Haal het ongeveer 24 uur op voorhand uit de diepvries, zodat het volledig kan ontdooien.
Denk vooruit als je vlees in de koelkast wilt ontdooien, want het kost een hoop tijd. Leg het ingepakte of afgedekte vlees op een schaal om de rauwe sappen op te kunnen vangen. Ontdooi het vlees 24 uur. Grote stukken vlees, zoals hele kippen of braadstukken kunnen wel 24 uur per 2,5 kilo nodig hebben om te ontdooien.
Vlees op kamertemperatuur laten komen voordat je het gaat bakken is een ander verhaal. Je laat het maar een half uur tot een uur buiten de koelkast. Dit is een volkomen veilige periode – mits er geen hittegolf is, hou het dan korter – om het vlees buiten de koelkast te houden.
Houd er rekening mee dat het tenminste 12-24 uur duurt voordat een koelkast/vriezer na installatie koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen. Wacht eerst een tijdje voordat de temperatuur genoeg gedaald is.
Stap 4 | Vriezer ontdooien
Voor je vriezer kun je het beste geduldig wachten, maar we kunnen ons voorstellen dat je het proces wilt versnellen. Je kunt het dooiproces versnellen doormiddel van de volgende tips: Zet een heet pannetje water in de vriezer. Door de warme lucht die hier van af komt smelt het ijs sneller.
Het is voor een vriezer heel slecht als deze op zijn kop word vervoerd, maar ook op de zij is geen aanrader. Heb je dit echter wel gedaan? Zet de vriezer dan voor in ieder geval 24 uur lang niet aan, zodat de olie weer in de compressor kan zakken.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
In de koelkast
Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude. Geef ze dus geen kans door je vis of vlees of je bereide gerecht in de koelkast te ontdooien.
Ontdooi diepgevroren vlees, kip of vis altijd in de koelkast of de microgolfoven. Buiten de koelkast bij kamertemperatuur vindt een razendsnelle ontwikkeling van micro-organismen plaats en dat verhoogt het risico op een voedselvergiftiging.
De ontdooiplaat maakt gebruik van de techniek van hitteoverdracht.Deze hitte vermindert de dooitijd van voedsel zonder gebruik te maken van elektriciteit. Het ontdooien gebeurt op een natuurlijke en gelijkmatige manier voor het perfecte resultaat. Deze methode is daarom milieubewuster dan de oven of de magnetron.
Do's van vlees ontdooien
Afhankelijk van de grootte en dikte van het vlees, kan dit proces enkele uren tot een volle dag in beslag nemen. Een stuk kipfilet heeft bijvoorbeeld ongeveer 24 uur nodig om volledig te ontdooien in de koelkast.
Ontdooien in de koelkast
Wanneer je tijd hebt om te ontdooien, is de koelkast wel de juiste plaats. Maar let op waar je het vlees laat ontdooien: het beste is op een plaats tussen de 3 en de 5 graden. Op deze manier loopt de kerntemperatuur van het vlees mooi naar de 0 graden (en vervolgens door naar 3-4 graden).
Haal het vlees ongeveer een half uur voor de bereiding uit de koelkast. Het vlees komt hierdoor wat op temperatuur. Vlees dat rood of rosé gegeten wordt, kan beter 15 minuten van te voren uit de koelkast gehaald worden. Gemalen producten zijn veel gevoeliger voor bederf.
Laat je eten minimaal een halfuurtje buiten de koelkast afkoelen voordat je het erin zet. Zorg ervoor dat je het eten ook niet langer dan twee uur buiten de koelkast laat. Dan is er niets aan de hand.
Zorg dat de temperatuur in je koelkast ongeveer 4 graden Celsius bedraagt. Leg je vlees op een bord of in een bakje en dek het af met folie, zo kan het niet lekken in je koelkast en op andere etenswaren. Plaats het op het onderste schap. Weet wel dat je zeker voor grotere stukken vaak een dag geduld zal moeten hebben.
Vlees ontdooien in de koelkast is de veiligste methode. Het temperatuurverschil tussen het vlees en de omgeving is klein, waardoor het vlees z'n vocht behoudt en bacteriën niet te snel groeien. Het duurt wel lang: al snel een uur of 2 tot 8, afhankelijk van het formaat.
Een manier om snel vlees te ontdooien is door het in koud water te leggen. Plaats het vlees in een afgesloten plastic zak (of laat de vacuüm verpakking om het vlees zitten) en leg het in een kom met koud water. Ververs het water regelmatig om te voorkomen dat het vlees te warm wordt.
Het Voedingscentrum adviseert eten buiten de koelkast en vriezer niet langer dan 2 uur te bewaren.
Ontdooide maaltijd bewaren
Heb je een maaltijd ontdooid in de koelkast, maar gebruik je maar een deel? Bewaar dan het nog niet verwarmde deel goed afgedekt in de koelkast en eet het uiterlijk de volgende dag op. Vries het dus niet nog een keer in.
Op een hele warme zomerdag verandert dit advies naar niet langer dan een uur. Door het voedsel langere tijd ongekoeld te bewaren geef je ziekmakende bacteriën een kans. Het Voedingscentrum adviseert daarom om voedsel in ieder geval nooit te laten ontdooien op het aanrecht, op de verwarming of met warm water.
Het duurt na het ontdooien natuurlijk even voordat je vriezer weer op temperatuur is. Over het algemeen duurt dit wel een paar uur. Je kunt dit meten met een speciale thermometer.
Installeer het toestel op zijn definitieve plek en wacht 3 tot 6 uur alvorens hem opnieuw in te schakelen. Onthoud ook dat het enkele uren duurt vooraleer het toestel zijn gebruikstemperatuur bereikt heeft. Stop je diepvriesproducten dus niet onmiddellijk weer in de diepvries!
Wacht 24 uur voordat je de vriezer inschakelt
Nadat de vriezer is geplaatst moet je vaak 4 tot 24 uur wachten voordat je de vriezer in mag schakelen. Eerst moet de koelvloeistof zakken en tot rust komen. In de gebruiksaanwijzing staat hoe lang je precies moet wachten.