Dit zijn dunne buisjes die beginnen bij de eierstokken (ovaria). Normale eierstokken zijn zo groot als een walnoot, ongeveer 3 à 4 cm. De eileiders zitten vast aan de baarmoeder. De eileider en de eierstok worden samen adnex genoemd.
Een cyste van de eierstok is een met vocht gevulde holte in de eierstok. Hierdoor wordt de eierstok vergroot. Eierstokcysten komen vooral voor bij vrouwen tussen de 30 en 45 jaar en zijn vrijwel altijd goedaardig. De meeste eierstokcysten geven geen klachten.
Meestal zijn ovariumcysten goedaardig. Behandeling is niet nodig bij een goedaardige cyste die geen klachten geeft en kleiner is dan tien cm. Als u wel klachten heeft, kan de cyste verwijderd worden.
Een vrouw heeft 2 eierstokken. Die liggen onderin de buik, links en rechts naast de baarmoeder. De medische naam voor eierstok is ovarium.
Bij een ontsteking in je baarmoeder, eileider of eierstok kun je 1 of meer van deze klachten hebben: pijn onderin je buik. koorts (38 graden of hoger) er komt meer vocht/slijm (afscheiding) uit je vagina.
Een cyste op de eierstok kan kwaadaardig of goedaardig zijn. Een goedaardige cyste kan wel groeien, maar zich niet verspreiden. Bij een kwaadaardige cyste kunnen de cellen uitzaaien (kanker). De meeste cysten op de eierstokken zijn goedaardig en verdwijnen vanzelf.
Bij echo-onderzoek kunnen de baarmoeder, het baarmoederslijmvlies en de eierstokken in beeld worden gebracht door middel van geluidsgolven. Echo-scopie betekent letterlijk: kijken met geluid. Het geluid dat de echokop (transducer) produceert, kan niet door het menselijk oor worden waargenomen.
Het is niet altijd gemakkelijk te weten of pijn in de onderbuik, die soms plotseling optreedt en uitstraalt naar de hele buik, te maken heeft met de eierstokken. In 50% van de gevallen liggen er gynaecologische problemen aan de oorsprong, maar ook urinaire, digestieve of neurologische oorzaken zijn veelvoorkomend.
Een gedraaide cyste moet meteen geopereerd worden om te vermijden dat de eierstok afsterft. Versprongen of gescheurde cystes kunnen plotse pijn en soms ook bloedingen geven.
Vaak wordt pijn in de onderbuik veroorzaakt voor een darmprobleem. Bij vrouwen kan de pijn echter ook afkomstig zijn van een aandoening van de inwendige geslachtsorganen, zoals de eierstokken, baarmoeder of vagina.
Meestal zijn cysten goedaardig, maar ze kunnen ook kwaadaardig zijn. Cysten veroorzaken over het algemeen geen last, maar het is verstandig de huisarts te raadplegen voor verdere onderzoek. De diagnose kan worden gesteld met behulp van een een MRI-scan of CT-scan.
De meeste eierstokcysten geven geen klachten. Heel vaak wordt de cyste, indien klein van omvang, per toeval ontdekt tijdens een gynaecologisch consult. Wordt de cyste omvangrijker, dan kan ze ongemak veroorzaken gaande tot pijn in de onderbuik en druk op de blaas of de ingewanden.
Een cyste is een blaasje waar meestal vocht inzit. U merkt er vaak niets van. Als de cyste erg groot is, kunt u buikpijn hebben. De arts (gynaecoloog) onderzoekt uw eierstok met een echo.
Dit gebeurt via een kijkoperatie. Vaak haalt de arts alleen de cyste weg en kan de eierstok blijven zitten. U kunt dezelfde dag nog naar huis. Als de operatie via een snee in de buik gaat, blijft u 1 tot 3 nachten in het ziekenhuis.
Als u er toch last van heeft, kunt u de cyste laten weghalen. U krijgt dan eerst een prik om de huid rondom de cyste te verdoven. Daarna kan de huisarts de cyste wegsnijden en de wond hechten. Hoe lang de hechtingen moeten blijven zitten, ligt aan de plek waar de cyste zit.
Zo kan de gynaecoloog op een monitor zien of er afwijkingen aan de baarmoeder en/of de eierstokken zijn. Dat kunnen bijvoorbeeld vleesbomen en zwellingen van de eierstokken zijn. Als blijkt dat er in de baarmoederholte een afwijking zit, zoals een poliep, moet verder onderzoek gedaan worden.
Het gynaecologisch onderzoek kan ook tijdens de menstruatie plaatsvinden. Tijdens het onderzoek moet uw onderlichaam ontbloot worden. Houd hiermee rekening met uw kleding.
- Voor een echografisch onderzoek van de onderbuik bij vrouwen is het van belang dat u bij aanvang van het onderzoek een volle blaas heeft. Een volle blaas zorgt ervoor dat de organen van de onderbuik beter in beeld te brengen is. Dit bereikt u door: 2 uur voor het onderzoek te plassen.
De arts haalt de eierstokken en eileiders via de instrumenten die in de buik zitten naar buiten. Dit gebeurt via het sneetje waar de instrumenten door naar binnen zijn gegaan. De duur van de operatie varieert van een half uur tot anderhalf uur.
Cysten kunnen verschillen in grootte en er kunnen meerdere cysten in één of beide borsten zitten. Cystes kunnen vanzelf verdwijnen, maar als de cyste erg groot is en/of veel klachten geeft bij de patiënt, is het leegzuigen van de cyste een optie.
Een cyste is een holte in het lichaam waarin vocht of lucht zit. Ze worden veroorzaakt door bijvoorbeeld infecties, tumoren of erfelijke aanleg. De cyste veroorzaakt een zwelling, die op zichzelf niet pijnlijk is. Een cyste kan op veel verschillende plekken over het hele lichaam ontstaan.
Een cyste kan spontaan groter worden, maar ook weer kleiner worden of zelfs verdwijnen. Dit heeft alles te maken met de menstruatiecyclus. Zo'n drie tot zeven dagen voor de menstruatie (in de periode dat de menstruatie op gang komt) hebben veel vrouwen last van zware of gespannen borsten en soms stekende pijn.
De blindedarm zit rechtsonder in de buik en is 2-20 cm lang, zo dik als een potlood en hol van binnen. Omdat de blindedarm soms lang en beweeglijk is, kan het uiteinde ervan op een andere plaats in de buikholte terechtkomen.
Aan de linker kant van de maag ligt nog de milt, een orgaan dat bijvoorbeeld belangrijk is voor het opruimen van oude of abnormale rode bloedcellen. Direct onder het middenrif vinden we aan de rech- terzijde de lever; deze loopt deels over de maag.