De coulanceregeling voor code 95 is verlengd tot en met 31 oktober 2021. Dat heeft de Europese Commissie op 30 juni besloten. Alle C en D rijbewijzen en code 95-vermeldingen die binnen de coulanceperiode verlopen, zijn 10 maanden extra geldig. Zo is er tijd om te werken aan goede nascholing.
tussen 1 september 2020 t/m 30 juni 2021: het rijbewijs is nog 10 maanden geldig vanaf de einddatum op het rijbewijs. tussen 1 juli en 31 oktober 2021: het CDE-rijbewijs en/of de code 95 is nog 10 maanden geldig vanaf de einddatum op het rijbewijs.
Ja, u moet een nieuw rijbewijs bij uw gemeente aanvragen. De wetswijziging die de code 95 ongeldig verklaart is ingegaan op 1 december 2020. U moet zo snel mogelijk na deze datum naar de gemeente om de code 95 van uw rijbewijs te halen. U krijgt hiervoor tot 31 december de tijd.
Op het rijden met een verlopen rijbewijs staat een boete van 90 euro, zolang je rijbewijs minder dan een jaar is verlopen. Is hij langer dan een jaar verlopen dan bedraagt de boete 340 euro.
Wat moet ik doen met mijn rijbewijs met code 95? Uw rijbewijs met code 95 vervalt automatisch als u niet iedere 5 jaar minstens 35 uur nascholing volgt. Als u geen beroepschauffeur (meer) bent, kunt u een rijbewijs zonder code 95 aanvragen.
Vervalt mijn rijbewijs C als ik geen code 95 erop heb? Nee, rijbewijs C blijft behouden alleen mag je zonder code 95 niet beroepsmatig rijden, tenzij een vrijstelling van toepassing is.
Uw rijbewijs is geldig tot 2025. De categorieën C en C1 hebben een geldigheid tot 2020.
verlopen rijbewijs
Als u dit vergeet, dan kan dat consequenties hebben. Als u bijvoorbeeld wordt aangehouden met een rijbewijs dat minder dan een jaar verlopen is, dan riskeert u een boete van 95 euro. En is het rijbewijs langer dan een jaar verlopen dan kan de boete hiervoor zelfs oplopen tot 360 euro.
In Nederland ben je verplicht minimaal een Wettelijke-Aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor ieder voertuig met een kenteken. Als je rijbewijs verlopen is, ben je niet meer verzekerd wanneer je een ongeluk veroorzaakt. Je zult de schade aan het voertuig en eventueel aan een ander voertuig zelf moeten betalen.
Doe zo snel mogelijk aangifte bij de lokale politie.Met de documenten die u daar krijgt, vraagt u een nieuw rijbewijs aan bij uw gemeentebestuur. De kostprijs voor een nieuw rijbewijs is ± 25 euro (varieert per gemeente).
U heeft geen Code 95 op uw rijbewijs nodig als u voldoet aan alle volgende voorwaarden: U bent als bestuurder van het voertuig actief in plattelandsgebieden voor het bevoorraden van de eigen onderneming.U biedt als vervoerder geen vervoersdiensten aan.
Code 95 is een curcus en geen examen waardoor je er niet voor kan slagen of zakken voor de curcus.
Wat kost een code 95 cursus? Een code 95 cursus via e-learning bij NuVrachtwagen kost €150,- per cursus. De praktijkles rijoptimalisatie (7 nascholingsuren) kost €254,-. Het is ook mogelijk om code 95 nascholing op locatie te geven.
Op de website: https://mijn.cbr.nl kan je de status van je Code95 opzoeken. Je kan bijvoorbeeld vinden wanneer je Code95 verloopt en welke nascholingscursussen je hebt gevolgd die meetellen voor je Code95.
zonder code 95
Wil je met een eigen voertuig waarvan de toegestane maximummassa tussen de 3500 kg en 7500 kg bedraagt de weg op – bijvoorbeeld om een mooie camperreis te maken? Of een lichte vrachtauto besturen bij de brandweer of ambulance? Dan is het halen van rijbewijs C1 zonder code 95 een must!
Rijd je schade met een onverzekerde auto, dan is er niks verzekerd en wordt er ook niks vergoed. Als je binnen 28 dagen de auto niet hebt verzekerd op naam, ontvang je een waarschuwing van de RDW. Wacht je nog langer met verzekeren? Dan riskeer je een boete.
Je autoverzekering tijdelijk stopzetten of schorsen, kan in twee gevallen: Je hebt tijdelijk geen auto op je naam staan. Je hebt wel een auto, maar die heb je geschorst bij de RDW, omdat je er niet in rijdt. Je hoeft de auto dan ook niet te verzekeren.
Iedereen van 75 jaar en ouder ontvangt een rijbewijs dat vijf jaar geldig is, tenzij het CBR vanwege gezondheidsredenen kiest voor een kortere geldigheid.
Als je zonder rijbewijs rijdt en een ongeluk maakt, dan krijg je twee proces-verbalen. Eén proces-verbaal voor het rijden zonder rijbewijs EN één proces-verbaal voor het maken van een ongeluk. De politie start dan een onderzoek naar wat er gebeurd is.
Het ophalen van je rijbewijs
Voordat je mag gaan rijden moet je jouw rijbewijs in handen hebben. Het feit dat je geslaagd bent is namelijk niet voldoende, je moet in bezit zijn van een rijbewijs voordat je zelfstandig mag gaan rijden. Je kunt op de dag van het examen bij de gemeente terecht voor het rijbewijs.
Een ontzegging van de rijbevoegdheid, ook wel rijontzegging of ontzegging rijbewijs genoemd, is een bijkomende straf die de rechter bij een veroordeling kan opleggen naast de hoofdstraf. De rijontzegging kan echter ook als zelfstandige straf worden opgelegd.
Als u beroepschauffeur op een vrachtauto en/of bus wilt worden, moet u de code 95 (basiskwalificatie) halen. Nadat u bent geslaagd voor de examens en toetsen, laat u de code 95 op uw rijbewijs bijschrijven. Deze code is vijf jaar geldig. Iedere vijf jaar verlengt u de code 95 door nascholing te volgen.
De gemiddelde wachttijden voor het praktijkexamen vind je op onze website. De wachttijd schommelt en kan oplopen tot 20 weken. We werken hard om de gemiddelde wachttijd voor een praktijkexamen in 2023 weer binnen de afgesproken 7 weken te krijgen.
Verloopt uw hele rijbewijs? Dan vraagt u bij de gemeente een rijbewijs aan voor alleen de kleine categorieën (AM, A, B, BE en T) die u heeft behaald. Verlopen alleen de grote categorieën op uw rijbewijs, maar zijn de kleine categorieën nog geldig? Dan hoeft u niks te doen.
Code 95 in het kort
Na het behalen moet je binnen vijf jaar 35 uur nascholing volgen. Doe je dit niet, dan vervalt je code en mag je niet meer als beroepschauffeur aan de slag. De kosten voor de nascholing moeten door je werkgever worden betaald.