Sumak kun je jarenlang in een goed afgesloten potje op een donkere en droge plek bewaren. Sumak wordt vooral veel gebruikt in koude gerechten als salade . Sumak verliest namelijk bij verhitting erg veel smaak.
Sumak heeft een scherpe zure smaak, vergelijkbaar met citroen, maar dan net iets bloemiger. Je komt sumak vaak tegen in Oosterse gerechten. Lekker in salades, als smaakmaker voor rijst en als marinade voor gegrild vlees en groente. Fantastisch bij lamsvlees.
Welriekende sumak is een geneesplant. In de homeopathie wordt het vooral ingezet als middel bij diabetes en in de fytotherapie heeft het voornamelijk toepassing als kruid wat bedplassen kan tegengaan.
Sumak is een fruitig en zuur besje en geeft een frisscherpe en kruidig citroenachtige smaak aan gerechten. Het wordt veel gebruikt in Midden-Oosterse kruidenmengsels zoals Za'atar maar ook in dressings en dips komt sumak volledig tot zijn recht.
Door verhitting verliest het zijn smaak, voeg sumak daarom altijd op het einde van een bereiding toe. Heb je deze specerij niet in huis, dan kun je ze eventueel vervangen door een scheutje citroensap.
Sumak is een mengsel van de verschillende rode besjes van de sumakplant. Voor de specerij worden de besjes gedroogd en vervolgens vermalen tot een grof poeder. De smaak is fris-zurig (bijna als citroen), maar dan nog aromatischer.
Za'atar is een kruidenmelange uit het Midden-Oosten. Het is ook de naam van een wilde oregano (Origanum syriacum) die verwant is aan marjolein.
Sumak is een friszuur bloemig poeder van het mediterrane sumakbesje. Voor ons is sumak net zo onmisbaar en als peper en zout, om mee te koken en om een gerecht aan tafel mee af te maken.
Za'atar maken: het recept
Maar het recept vraagt wel om het kruid en dat kun je niet altijd overal krijgen. Gelukkig kun je het eenvoudig vervangen door een combinatie van oregano en tijm.
De sumak groeit in het wild op droge, rotsige grond in het Middellandse Zeegebied.
Toepassingen: Het vruchtvlees van de steenvruchten wordt gedroogd en tot poeder fijngemalen als specerij en in landen in het Midden-Oosten gebruikt. Deze kruiden zijn echte keukenkruiden dus wacht niet te lang. Tuanashop Sumak kruiden hebben een frisse, zurige smaak.
Souq Sumak reserveren | Albert Heijn.
Baharat is Arabisch voor specerij en is voornamelijk geschikt voor het kruiden van vlees, maar wordt ook gebruikt voor het bijkruiden van soepen en sauzen. Een tweede bekende kruid is ras el hanout, dit staat voor “Het beste van de winkel”.
Ras el kouzina (vertaald: hoofd van de keuken) is een kruidenmengsel bestaande uit uienpoeder, paprikapoeder, knoflookpoeder, zwarte peper, cayennepeper en korianderpoeder. Ideaal om extra smaak te geven aan burgers, pasta- en ovenschotels.
Pul biber is een grof gemalen rode peper die veel wordt toegepast in de Turkse en Midden-Oosterse keuken. In tegenstelling tot gewone chili peper, is pul biber heel mild van smaak. Dit komt omdat pul biber in zout wordt gedroogd en daarna pas verder wordt vermalen.
Waar is de goedkoopste Labneh van AH? De huidige prijs van dit product is €2.5 bij Albert Heijn. De prijs van AH Labneh verschilt erg per week. Soms is het artikel in de folder (open dus ook de folder van week 37).
U kunt eenvoudig online za'atar kopen bij de Kruiden koning. Za'atar, het klinkt exotisch, en dat is het ook. Deze kruiden mengsel is de naam van een supersmaakvol kruidenmengsel uit het Midden-Oosten. Za'atar wordt gebruikt in de landen zoals Libanon, Palestina, Israël.
Vele Ottolenghi kruiden kan je bestellen bij Lekker-zeg.com. Of kies uit onze favoriete kookboeken, bijzondere delicatessen en goede biologische olie en azijn! Wat voor combinatie pakket en/of losse ingrediënten je bestelt: wij pakken het mooi voor jou in!
Populaire Turkse gerechten en voedingsmiddelen
Typisch Turkse gerechten zijn bijvoorbeeld geroosterde vleesbrochette (sish-kebab), pilav, gevulde groenten (dolma's) en gevulde wijnbladen (sarma's), Turks brood (pide), Turkse pizza en bladerdeeggebak (baklava) gedrenkt in honing of suikerwater.
In de Marokkaanse keuken worden veel kruiden gebruikt. De smaken, geuren en kleuren van bekende gerechten zoals tajine en couscous worden bepaald door de kruiden die er in gaan. Populaire kruiden zijn zwarte peper, witte peper, gember en kurkuma.