En nee dit is geen allergie of andere vorm van overgevoeligheid: het is de schuld van bromelaïne. Grote kans dat je hier ook wel eens last van hebt: na het eten van ananas hebben veel mensen last van jeuk en prikken in de mond. Dit is geen allergie of andere vorm van overgevoeligheid: het is de schuld van bromelaïne.
Wie een ananas-allergie heeft en ananas eet of aanraakt, kan last krijgen van onder andere een loopneus, hoesten, zwellingen in het gezicht en de keel, een moeilijke ademhaling, jeuk, roodheid, constipatie, buikpijn, duizeligheid en braken.
jeuk. tinteling en/of zwelling van de lippen, mond en keel. jeukende ogen en neusklachten, zoals loopneus en niezen.
De oorzaak van het onaangename prikkelende gevoel ligt aan een enzym dat sterk aanwezig is in een ananas. Bromelaïne is een proteolytisch enzym. Dit enzym breekt eiwitten of proteïnen af. De proteïnen in je tong, wangen en gehemelte worden door het eten van die ananas zullen dit dus ook waarnemen.
Bromelaïne is een enzym, en helpt dus om eiwitten af te breken. In de steel van de ananasplant is de concentratie bromelaïne het hoogst, maar ook in de vrucht vind je dit enzym. Dat verklaart waarom een partje ananas pijn kan doen in je mond. Het breekt de eiwitten op je tong en in je wangslijmvlies af.
Eet je te veel van deze tropische vrucht, dan begint je tong te prikken, kriebelen of zelfs branden en wordt je gehemelte ronduit rauw.
Om deze reden is het belangrijk om niet te veel ananas te eten. Ons advies is om niet meer dan twee stuks/porties fruit per dag te eten wanneer je gewicht wilt verliezen (of niet wilt aankomen).
Bromelaïne. Verse ananas is rijk aan bromelaïne, dat is een zogenoemd 'proteolytisch enzym'. Dit enzym breekt proteïnen af. Het tintelende gevoel in je mond is de bromelaïne die de proteïnen in je tong en wangen in sneltempo afbreekt.
Het eten van een ananas zorgt er daarnaast ook nog eens voor dat je snel vol zit. Dat komt omdat je lichaam er lang overdoet deze fruitsoort te verteren. Dat heeft als voordeel dat je minder snel zin hebt om te snaaien. Kortom, een ananas eten helpt zeker bij het afvallen.
Meestal wordt aangeraden om de ananas als volgt te snijden: snijd de kroon er recht vanaf en snijd ook de onderkant eraf. Zet de ananas stabiel op de nu platte onderkant en snijd met een scherp mes de schil er van boven naar beneden af. Hierna kun je het vruchtvlees in stukken snijden.
De klachten die optreden bij het eten van vers fruit staan bekend onder de naam oraal allergie syndroom en bestaan uit jeuk in de mond aan het gehemelte en lippen en soms een gevoel van lichte zwelling van keel en lippen. Een zeer ernstige reactie na het eten van fruit (anafylaxie) komt zeer zelden voor.
Als uw lichaam vervolgens opnieuw in contact komt met deze specifieke eiwitstructuur, zal uwafweersysteem hierop reageren en activeren er bepaalde 'allergiecellen' waardoor er allergische klachten optreden. Het is onduidelijk waarom 'ineens' een allergie kan ontstaan voor iets wat u altijd hebt kunnen eten.
Bromelaïne werkt als een sterke antioxidant en is vooral ontstekingswerend waardoor pijn minder kans krijgt. Het wordt daarom ook gebruikt bij lichte maagontstekingen. Bromelaïne heeft ook een zeer actieve enzymatische werking bij het verteren van vele soorten eiwitten.
Een ananas wordt rijp geplukt, want hij rijpt moeilijk na. Te vroeg geplukte ananassen smaken heel zuur. Een overrijpe ananas is ook niet lekker: het vruchtvlees ziet er glazig en bruinachtig uit en hij ruikt naar gist.
Zout op ananas maakt het fruitstuk zoeter. Ja, dat lees je goed! Bovendien zorgt het zout ervoor dat je tong niet meer tintelt door het zuur van de ananas.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde fruitsoort kunnen verschillen bestaan.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Helpt bij een goede spijsvertering
De voedingsvezels in ananas zorgen voor een vlotte stoelgang. Dit is niet alleen goed voor je darmen, maar ook als je bijvoorbeeld wilt afvallen.
Een kopje vol met stukjes ananas bevat gemiddeld 16 gram suiker. Toch is ananas de minst 'slechte' in deze rij, want het bevat mangaan dat je bloedsuikerspiegel onder controle helpt te houden.
Als je bruine plekken ziet in het vruchtvlees, betekent dat dat je ananas bevroren is geweest. Eet hem dan zo snel mogelijk op, want de bruine plekken kun je niet eten.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Maar hoeveel fruit per dag is dan die ideale hoeveelheid? Het officiële advies van het Voedingscentrum is dus twee stuks per dag. Iets meer is ook zeker geen probleem: drie stuks per dag is ook nog gewoon gezond.
Voor volwassenen geldt het advies om 200 gram (twee stuks) fruit per dag te eten. Fruit bevat veel voedingsstoffen en de inname van de aanbevolen hoeveelheid fruit hangt samen met een lager risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, darm- en longkanker.
Er zitten verschillende voedingsstoffen en antioxidanten in een ananas die je lichaam voorzien van een hoog vitamine C-gehalte en bromelaïne, een onstekingsremmer. Daarnaast staan de ananas en haar schil erom bekend een goed vocht afdrijvend vermogen te hebben.
Bromelaïne wordt gewonnen uit de stengels en het sap van de ananasplant (Ananas comosus). Het is een mengsel van enzymen die eiwit verteren. Tot dusver werd algemeen aangenomen dat de meeste enzymen die je binnenkrijgt worden vernietigd door maagsappen.