Wij adviseren u om in de avond na het zwemmen het chloor aan het water toe te voegen. Laat na een schokbehandeling de pomp 24 uur draaien. Wij adviseren u om na een schokbehandeling ten minste 12 uur niet te zwemmen. Het chloorgehalte van het zwembad behoort zich tussen de 2 en 5 ppm te bevinden.
Ik heb net veel chloor in mijn bad gedaan, mag ik nu wel zwemmen? Nee, u dient minimaal 6 uur te wachten voordat u gaat zwemmen.
Chloor Shock is er in tablet en granulaat vorm. Belangrijk: heeft u een chloor shock behandeling toegediend, dan moet het filtersysteem minimaal 2 tot 3 dagen ingeschakeld blijven. Plaats NOOIT een afdekking op uw zwembad nadat u chloor shock aan uw zwembadwater heeft toegevoegd! Oplossing: Pas filtratietijd aan.
Na toevoeging van chloorshock mag je niet onmiddellijk zwemmen, en moet je 4 uur wachten vooraleer het chloorniveau te opnieuw te controleren.
Omdat er in één keer een grote hoeveelheid chloor aan het bad toegevoegd wordt mag u niet direct gaan zwemmen. We adviseren u om na het toedienen van de chloorshock minstens 6 uur te wachten voordat u weer gebruik gaat maken van het bad.
Wanneer je een chloorshock gebruikt heb om de chloorwaarde weer tussen de 1-3 ppm te krijgen, moet je enkel wachten tot het poeder is opgelost. Dit is ongeveer een uur. Hierna kun je gewoon weer volop gebruik maken van je zwembad.
Een zwembadpomp moet gemiddeld 5 uur per dag draaien. Het is belangrijk dat je zwemwater minstens 2 keer per dag een volledige circulatie heeft doorgemaakt. Controleer dus hoeveel m3 water er zich in je zwembad bevindt en wat de capaciteit van je filterpomp is.
Om te beginnen adviseren wij chloorshock (ook wel granulaat), om de chloorwaarde een boost te geven. Voeg 4 gram granulaat per 1000 liter water toe.
Mocht het water op een dag niet helder zijn dan moet het water een chloorshock krijgen. Zorg er eerst voor dat de filters zijn schoon gemaakt en voeg vervolgens dan 4 eetlepels 63g chloorgranulaat toe aan het water en laat vervolgens pomp 1 een paar uur draaien op laag vermogen.
Zet de pomp aan en laat deze 24 uur draaien. Dit helpt om het chloor beter in het water te vermengen. Laat het afdekzeil van het bad, het is goed voor het groen zwembadwater als het kan luchten. Zet na 24 uur de pomp uit, je zou nu het groen zwembadwater helder moeten zien worden.
Zwembad net gevuld? Als u net uw zwembad gevuld heeft, raden we u aan om direct een chloorshock toe te passen. Dit is een hoge startdosering van ongeveer drie chloortabletten van 2,7 gram (= 4,5 mg/l actief chloor) per 1.000 liter water. Dit is belangrijk om te zorgen dat het water direct goed gedesinfecteerd wordt.
Vaak is het chloorgehalte na ongeveer 24 uur tot de juiste waarde gezakt. Om het chloorgehalte te verlagen kunt u ook gebruik maken van een UV-lamp. Hiermee worden bacteriën en virussen gedood, en wordt ook het gebonden chloor verwijderd.
Hoeveelheid vloeibaar chloor per 1000 liter
Hoeveel vloeibaar chloor je in jouw zwembad dient toe te voegen is moeilijk te bepalen, maar doseer zeker niet meer dan een halve liter per 50.000 liter (of 1 cl per 1000 l) toe. Indien meer zorgt dat niet voor een betere werking, het kan je installatie zelfs beschadigen.
Bij groen water is een chloorshock aan te bevelen. Deze shock bereikt men door het chloorgehalte naar zo'n 10 ppm (mg/l) te brengen. Chloorshock (natrium hypochloriet) voor grote zwembaden: Vloeibaar chloor wordt vaak gebruikt voor het shocken van grotere zwembaden.
De pH- en chloorwaarde van het water dat in uw spa zit dient u twee keer per week te meten. Het ideale moment om chloor en pH Plus of Min toe te voegen is 's avonds. Zo zorgt u ervoor dat uw spa de tijd heeft om de toevoegingen te verwerken en kunt u de volgende dag direct weer gebruik maken van uw ontspanplek.
Gebruik chloorshock om het chloorgehalte direct een boost te geven. Volg hierbij de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste dosering. Vaak is dat 10 gram per 1000 liter. Laat vervolgens de filter van je spa bad draaien, voor minstens één uur en meet of het chloorgehalte de juiste waarde heeft bereikt.
Vlokker altijd gebruiken als de filterpomp aanstaat.
Wij raden aan om weer te gaan zwemmen als de filterpomp zijn werk gedaan heeft en alle deeltje weer gefiltreerd zijn. Heb je geen zandfilter maar een cardridge filter, dan zullen de deeltjes naar beneden zakken en kan je het met een zwembad stofzuiger opzuigen.
In de meeste gevallen zal de zwembadpomp minimaal 8 uur per dag moeten draaien om het zwembad 4 keer per dag volledig te filteren. Zelf raden we aan om de zandfilterpomp of filterpomp tijdens de warmste uren van de dag aan te zetten.
Chemische oplossing. Deze oplossing bestaat er uit om natriumthiosulfaat aan het zwembad toe te voegen. Dit zal het chloor in het bad afbreken, waardoor de hoeveelheid vrij chloor in het bad zal dalen. Een klein neveneffect van dit middel is dat de pH zal gaan dalen.
Indien de concentratie vrij chloor te laag is treedt er groei op van algen, bacteriën en virussen. Het zwemwater zal troebel of groen zijn en NIET gedesinfecteerd! Met andere woorden: de kans op infecties is groter.
Als je zwembadpomp aan staat kun je er gerust in zwemmen. Houd er wel rekening mee dat de zwembadpomp water circuleert. Het water wordt dus aangezogen en terug geblazen. Hierdoor kan het mogelijk zijn dat losse touwtjes in de pomp belanden.
Een standaard pomp zal 1 tot 1,5kw verbruiken gedurende 10u per dag aan € 0,20 gedurende 180 dagen) terwijl een frequentiegestuurde pomp dit zal doen aan ca. 400w tot 700w (wat zorgt voor een halvering van de jaarlijkse energiekost van je zwembadpomp).
U kunt nu gewoon zwemmen, maar zorg er wel voor dat chloortabletten/drijver of granulaat altijd buiten bereik van kinderen zijn! Wij adviseren u niet te chloreren voordat u gaat zwemmen en de chloordrijver uit het water te verwijderen tijdens het zwemmen.