Een siësta is een middagdutje, vaak na de lunch als de zon haar hoogste positie bereikt heeft. Dit is een veel voorkomende traditie in warme landen, die heden ten dage voornamelijk nog in Spanje in ere wordt gehouden; het woord wordt dan ook voornamelijk met dat land in verband gebracht.
Veel mensen denken vaak dat de siësta langer dan één uur duurt, maar dit is echter niet waar. Officieel duurt een siësta maar tussen de 15 en 30 minuten en kan het gezien worden als een soort middagdutje.
De siësta is een moment van rust
De siësta wordt na de lunch gehouden als de zon zijn hoogste positie heeft bereikt, op het warmste moment van de dag. Door het werk op dit moment te vermijden en een pauze te nemen, besparen Spanjaarden hun energie. Ze werken vervolgens wel langer door.
Het merendeel van de Spanjaarden gaat op een doordeweekse dag slapen tussen de 23 en 1 uur, erg laat gezien de tijden van andere Europeanen. 7% van de Spanjaarden geeft aan later dan 2 uur naar bed te gaan, een percentage wat twee keer zoveel wordt tijdens het weekend en op feestdagen.
De Spanjaarden hebben die siësta maar goed bedacht! Zoals je vast wel weet is een siësta een middagdutje dat wordt gehouden om het warmste moment van de dag te vermijden. Door de siësta is de dagindeling van de Spanjaarden anders dan je gewend bent en dit zorgt bij reizigers soms voor wat verwarring.
Op de Canarische Eilanden is dit gegeven ook nog in gebruik, in mindere mate dan vroeger omdat er druk is vanuit de regering en vooral vanuit de Europese Unie. Het beroemdste woord in alle Spaansprekende landen, na mañana is siesta.
Het avondeten valt voor Nederlandse begrippen wel heel erg laat: pas rond 21:00 of 21:30 beginnen Spanjaarden aan het avondeten. In het weekend en in de zomer gebeurt ook met regelmaat dat men pas na 22:00 uur gaat eten.
Anders dan in Nederland eten ze in Spanje alle gerechten los van elkaar. Bij Spaans eten is dat dus beduidend anders dan wat wij gewend zijn. Waar wij Nederlanders de aardappels, groenten en vlees of vis tegelijk op één bord doen, eten de Spanjaarden doorgaans eerst de rijst of aardappelen.
Veel restaurants bieden een goedkoop lunchmenu aan, het menú del día dat bestaat uit een voor- hoofd- en nagerecht, brood, water of wijn en koffie. Vanaf een uur of 17.00 tot 20.00 wordt de lekkere trek weer gestild met wat tapas of wat zoetigheden zoals de veel gegeten magdalenas (muffins).
Ze zijn zelfverzekerd en ambitieus
Ze zitten echter niet alleen maar te wachten tot er goede dingen met hen gebeuren. Spaanse vrouwen zijn ook erg ambitieus. Ze hebben een proactief karakter en ze zijn altijd in beweging en werken aan het verbeteren van hun leven en het leven van hun geliefden.
Spanjaarden genieten van eten
Zeker op zondag en tijdens feestdagen duurt la Comida (de lunch) rustig enkele uren met diverse gangen en de bijbehorende drankjes erbij. Vaak neemt iedereen ook wat mee bij een lunch thuis met een gemengd gezelschap. Een gerecht, een delicatesse uit een bepaalde streek of een fles drank.
Na 14:00 uur vaak na de lunch zegt men ''buenas tardes'', dit gebeurt tot ongeveer 20:00 uur tot 22:00. Hierna zegt men ''buenas noches'', wat goedenavond betekent, maar dit betekent ook goede nacht, dit zeggen Spanjaarden vaak tegen elkaar als zij naar huis gaan na een avond, zo wensen zij elkaar een goede nachtrust.
Een middagdutje wordt niet voor niets een powernap genoemd. Twintig minuten is al genoeg om even bij te tanken en je minder slaperig te voelen. Na zo'n dutje kun je er weer fris tegenaan. Je bestrijdt hiermee niet alleen je vermoeidheid: je zorgt zo ook dat je je mentaal beter voelt.
Een siësta duurt vaak tussen de 15 en 30 minuten. De Spanjaarden duiken dan niet hun bed in, maar zoeken een rustig plekje op in de schaduw. In het park, languit onder een boom of in hun luie stoel. Dit middagdutje is heilig!
In de EU werkten werkgevers met 47.1 uur en zelfstandigen met 39.7 uur in 2020 gemiddeld meer uren per week dan werknemers met 36.2 uur en meewerkende gezinsleden met 33.9 uur. In Spanje was dat gemiddeld 36,4 uur per week bij werknemers maar 46,2 uur per week bij zelfstandige ondernemers.
Een siësta is een middagdutje, vaak na de lunch als de zon haar hoogste positie bereikt heeft. Dit is een veel voorkomende traditie in warme landen, die heden ten dage voornamelijk nog in Spanje in ere wordt gehouden; het woord wordt dan ook voornamelijk met dat land in verband gebracht.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
In Spanje verwacht men geen fooi, al laten veel mensen 5 procent cash achter. Let hierbij wel op: "Kieper niet zomaar je portemonnee met kleingeld om op tafel in Spanje voor een fooi.
Voedingsmiddelen zijn in Spanje zelfs goedkoper dan in Nederland. Eten in restaurants in Spanje is niet duur, vaak kan het voor zo een tien euro, exclusief drinken en drank. De prijzen voor een lunch, de belangrijkste maaltijd van de dag, liggen in 2017 aan de Costa Blanca tussen de acht en twaalf euro.
Het Spaanse ritme in een notendop: de meeste Spanjaarden starten hun werkdag om 10 uur en werken tot 14 uur. Dan begint de lunchpauze tot rond 17 uur. Daarna gaan ze weer aan de slag tot ongeveer 20 uur. 9 – 14 uur: De kinderen zitten op school en jij op je werk.
Spanjaarden houden het dus meestal simpel, rum en cola, whiskey en limonade, cola of soda en gin en tonic zijn hier de meest voorkomende.
Spanje. In restaurants zijn de servicekosten altijd bij de rekening inbegrepen. Een extra fooi van 5-10% is gebruikelijk.