Dan heb je uiteindelijk steeds meer cafeïne nodig om wakker te worden.” Hurioglu adviseert daarom om vooral even de tijd te nemen om te ontbijten. “Dan heb je die cortisolpiek gehad en kun je daarna een lekker kopje koffie voor jezelf maken.” Ze adviseert om om 10 uur 's ochtends je eerste koffie te drinken.
Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat het beter is om na het opstaan een uur of twee te wachten met cafeïne. 's Ochtends maakt ons lichaam namelijk relatief veel cortisol aan, een stresshormoon dat er onder meer voor zorgt dat we 's ochtends wakker worden en dat ons overdag bij de les houdt.
“Onze bloedsuikerspiegel wordt aangetast als koffie het eerste is waarmee ons lichaam in contact komt na een nachtje slapen, en al zeker na een verstoorde nachtrust. Eerst ontbijten en vervolgens eventueel koffie drinken kan dat verhelpen”, legt Professor James Betts uit in The Daily Mirror.
Koffie na de maaltijd kan uw gezondheid schaden. Canadese wetenschappers raden een lekker kopje na een maaltijd met veel vet ten strengste af: de gewoonte kan op termijn de organen aantasten en diabetes veroorzaken. Koffiekenners betwijfelen of ook maar iemand naar die goede raad zal luisteren.
Maar hoe laat drink je koffie in Nederland? Hoewel velen een kop koffie bij het ontbijt nemen, hebben wij traditionele vaste tijdstippen voor koffie: de zogenaamde koffietijd. In Nederland ligt deze 's morgens tussen 9.00 en 10.00 uur, 's middags tussen 15.00 en 16.00 uur en 's avonds rond 20.00 uur.
Je maag kan het prima aan, alleen het voelt misschien wat minder aangenaam. Onderzoek laat zien dat koffie een deel van onze maag, de zogenaamde onderste slokdarmsfincter, te veel kan laten ontspannen. Hierdoor kan voedsel omhoog worden gestuwd waardoor je last krijgt van brandend maagzuur.
“Cafeïne is een diureticum, wat betekent dat je meer zult moeten plassen.Na een nacht slapen moet je juist méér vocht binnenkrijgen dan verliezen.” Daarom stelt de farmaceut voor om een uurtje of twee te wachten, voor je je bonen maalt en het koffie-apparaat laat pruttelen.
6 uur voor het slapen geen koffie meer
Uit het onderzoek blijkt namelijk dat cafeïne ervoor zorgt dat je gemiddeld een uur korter slaapt, zelfs wanneer je de cafeïne zes uur voor het slapengaan neemt. Wil je toch later op de dag een kopje koffie drinken? Drink deze dan het liefst vóór 15.00 uur.
Hoe uw lichaam cafeïne verwerkt, kan anders zijn dan dat van uw partner of vrienden. Daarom is een exact tijdstip om voor het laatst op die dag koffie te drinken lastig te zeggen. Maar het Sleep Disorders & Research Center raadt aan om na 14.00 uur geen koffie meer te drinken.
Uit onderzoek aan de Canadese universiteit van Guelph blijkt dat zo'n bakje troost absoluut geen goed idee is na een vetrijke maaltijd. Het vet blijft namelijk langer nawerken in je lichaam. Bovendien stijgt je bloedsuikerspiegel met de helft meer als je suikers eet.
Bij je ontbijt kun je bijvoorbeeld halfvolle melk of karnemelk drinken. Wil je geen zuivel gebruiken? Dan kun je kiezen voor een sojadrink met toegevoegd calcium en B-vitamines. Of drink water, thee of koffie zonder suiker bij je ontbijt.
Uit dit onderzoek bleek dat koffie drinken vóór je ontbijt geen schadelijke effecten heeft op het maagslijmvlies. Dit slijmvlies is gemaakt om goed tegen maagzuur te kunnen. Het slijmvlies kan daardoor ook goed tegen koffie.
Te vroeg is ongezond
Cortisol en koffie gaan niet goed samen. De cafeïne is veel minder effectief en het kan zelfs voor stress zorgen. Als je je koffie dan toch te vroeg drinkt, zul je de rest van de dag meer behoefte hebben aan cafeïne.
Neem vanwege de cafeïne, naast 3 kopjes groene of zwarte thee op een dag, niet meer dan 5 kopjes koffie per dag (1 kopje is 125 milliliter). Je krijgt dan in totaal gemiddeld gezien maximaal rond de 390 milligram cafeïne per dag binnen.
Daarom kun je in plaats van koffie de dag dus beter beginnen met thee. Daarin zit ook cafeïne maar in kleinere hoeveelheden, vergeleken met koffie. Door de antioxidanten die in thee zitten, is thee vele malen beter voor je immuunsysteem, dan koffie.
In grote hoeveelheden kan cafeïne een behoorlijk negatieve uitwerking hebben. Te veel cafeïne kan leiden tot onder meer hoofdpijn, rusteloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.
Wanneer je ervan uitgaat dat je 100 milligram cafeïne uit andere bronnen binnenkrijgt, dan zul je enkel nog 300 milligram cafeïne uit koffie moeten halen. Omgerekend zijn dit 3 koppen koffie per dag, voor een volwassen persoon van gemiddeld 65 kilo.
Wanneer cafeïne in de hersenen aankomt, past het in de receptoren die normaal worden bezet door het op vergelijkbare wijze gevormde adenosinemolecuul. De opname van adenosine door deze receptoren zorgt ervoor dat je je moe gaat voelen.
Gemalen koffie blijft ongeveer drie tot vijf maanden goed als je het op kamertemperatuur bewaart. Je kunt de houdbaarheid van koffie met maximaal twee jaar verlengen door het ongeopende pak gemalen koffie in te vriezen. Maar zodra je het pak openmaakt, zal het nog maar ongeveer vijf maanden goed blijven.
Cafeïne doet na ongeveer een half uur pas zijn werk en na ongeveer twee uur is het uitgewerkt. Het is dus aan te raden om minimaal anderhalf uur tussen het eerste en het tweede kopje te laten zitten. Doe je dat niet en drink je meer dan één kop koffie?
Cafeïne heeft in het lichaam een halveringstijd van ongeveer 5 uur.
“Het beste is om na vier uur 's middags geen koffie meer te drinken.” Het cortisolgehalte neemt in de middag namelijk af, waardoor je van nature wat vermoeider wordt. “Cafeïne is ook adrenalineverhogend, waardoor dat slaap- en waakritme weer verstoord wordt”, zegt Hurioglu.
Als je last hebt van maagzuur, is het belangrijk om gedurende de dag voldoende water te drinken. Water verdunt het maagzuur waardoor je dus minder last hebt van een branderig gevoel. Zeker als je net wakker bent, is het goed om direct water te drinken, omdat je laatste glas vocht dan al een tijd geleden is.
De gangbare regel is dat u niet meer mag eten vanaf middernacht als uw operatie gepland is voor de volgende ochtend. Drinken van water, koffie en thee zonder melk, niet-koolzuurhoudende vloeistoffen en energiedranken, en ook fruitsap zonder pulp (bijv. appelsap) mag tot 2 uur vóór de start van de anesthesie.